جمعه ۹ آبان ۱۴۰۴
اقتصادی

ماینرهای غیرمجاز؛ دشمن خاموش شبکه برق

ماینرهای غیرمجاز؛ دشمن خاموش شبکه برق
ندای لرستان - ایسنا /ماینرهای غیرمجاز که صنعت برق را در اوج بار مصرف با چالش تأمین انرژی مواجه کرده، حدود ۲۰۰۰ مگاوات از بار شبکه را به خود اختصاص داده است؛ اگرچه کشف مراکز ...
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایسنا /ماینرهای غیرمجاز که صنعت برق را در اوج بار مصرف با چالش تأمین انرژی مواجه کرده، حدود 2000 مگاوات از بار شبکه را به خود اختصاص داده است؛ اگرچه کشف مراکز غیر مجاز در نیمه نخست سال جاری سه برابر شده اما برآوردها نشان می‌دهد همچنان 600 هزار ماینر غیر مجاز در کشور فعال است. 
به گزارش ایسنا، امروزه استخراج رمز ارز به عنوان یک فرصت اقتصادی نو ظهور توجه‌های بسیاری را علی رغم چالش‌های جدی آن به خود جلب کرده است؛ فعالیت غیر مجاز دستگاه‌های ماینر توسط برخی سودجویان از جمله چالش‌های این فناوری شناخته می‌شود که اکنون به عنوان تهدید جدی برای شبکه برق و امنیت انرژی تبدیل شده است.
پدیده استخراج غیرقانونی رمزارز، به‌ویژه در ایام اوج بار مصرف می‌تواند صنعت برق را با چالش تامین انرژی مواجه کند؛ این فعالیت علاوه بر افزایش فشار بر شبکه‌های برق، خطر قطعی برق و چگالش شبکه را به همراه دارد. البته فعالیت غیر مجاز ماینرها می‌تواند هزینه‌های تأمین برق را افزایش و درنهایت به افزایش بهای تمام شده برق برای همه مصرف کنندگان منجر شود.
از نگاه کارشناسان افزایش گازهای گلخانه‌ای، تأثیرات منفی زیست محیطی را نیز به همراه دارد چراکه ایجاد مزرعه استخراج بیت کوین مصرف برق زیادی دارد و نیازمند فعالیت 24 ساعته است که به خودی خود گرمای شدیدی تولید می‌کند و برای خنک نگهداشتن تهویه محیط بسته، به‌صورت شبانه‌روزی از کولرهای گازی استفاده می‌شود و این موضوع ارتباط مستقیم با روند افزایش مصرف برق دارد.
بنابراین تفکیک میان ماینرهای مجاز و غیرمجاز در این شرایط بسیار مهم است. ماینرهای مجاز، با رعایت قوانین و مقررات مصوب می‌توانند از طریق پرداخت هزینه‌های مصرق طبق تعرفه پرداخت شده به فعالیت خود ادامه دهند و در مقابل نیز ماینرهای غیرمجاز با استفاده از انشعابات غیرقانونی و دستکاری کنتورهای برق، به صورت پنهانی و بدون پرداخت هزینه‌های مصرف، به استخراج رمزارز مشغول هستند. 
همچنان 600 هزار ماینر غیر مجاز در کشور فعال است 
طبق آمار اعلام شده از سوی شرکت توانیر تا اواخر مهر ماه امسال تعداد 270 هزار دستگاه ماینر کشف شده که 70 هزار مورد آن امحاء و 200 هزار دستگاه نیز در انبار سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی قرار دارد اما علی رغم این اقدام همچنان 600 هزار ماینر غیر مجاز در کشور فعال است. 
بررسی‌ها نشان می‌دهد در 6 ماه نخست امسال کشف مراکز غیر مجاز و ماینرهای کشف شده سه برابر شده است به گونه‌ای که بیش از 50 درصد این دستاورد به کمک گزارشهای مردمی و بقیه مابقی از طریق روشهای فنی انجام شد. 
آنطور که مصطفی رجبی مشهدی- مدیرعامل شرکت توانیر- توضیح داده درحال حاضر مصرف برق مزارع رمز ارز مجاز نزدیک به صفر است اما مراکز غیرمجاز بیش از2400 مگاوات برق مصرف می‌کنند.
بازار
در ان راستا محمد الله داد -معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر- در بیست و نهمین کنفرانس بین‌المللی شبکه‌های توزیع نیروی برق اعلام کرد که ماینرها نقش مهمی در ایجاد اختلال در شبکه برق دارند و براوردها نشان می‌دهد حدود 2000 مگاوات از بار شبکه سهم مصرف غیرمجاز رمزارزهاست پس باید اذعان کرد میزان مصرف برق ماینرها عدد قابل ملاحظه‌ای است. 
معاون انتقال و تجارت خارجی شرکت توانیر با بیان اینکه شاهدیم عمده این ماینرهای پرمصرف و غیراستاندارد در مناطق خانگی، کشاورزی و صنعتی و ... فعالیت می‌کنند، گفته است مصرف ماینرها، شبکه برق را دچار افت ولتاژ و نوسان می‌کند و به تجهیزات شبکه از جمله ترانسفورماتورهای توزیع آسیب شدید و خسارت می‌زنند. 42 میلیون مشترک و یک‌میلیون کیلومتر شبکه برق داریم و یافتن ماینرها کاری سخت و فراتر از صرفا مسئولیت‌های بخش توزیع است. 
پاداش کشف ماینرها چقدر است؟ 
به گفته این مقام مسئول قاچاق برق استخراج و فروش غیرمجاز رمزارز به نوعی قاچاق برق است. همزمان با تلاش برای کشف ماینرهای غیرمجاز، شرکت توانیر برای بهبود و مدیریت شرایط سقف پاداش‌های پرداختی به معرفی کنندگان مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز از 200 میلیون به 300 میلیون تومان و پاداش عاملان شناسایی نیز در ازای کشف هر دستگاه ماینر غیرمجاز به 1.5 میلیون تومان افزایش یافته است.
عباس علی آبادی- وزیر نیرو اواخر تابستان امسال دستور تشکیل کمیته ای تخصصی به منظور تدوین لایحه جرم انگاری استخراج غیرقانونی رمز ارز را صادر کرد و مأموریت این کمیته، برگزاری جلسات مشورتی با صاحبنظران و متخصصان به منظور تهیه و تدوین لایحه‌ای جامع برای جرم‌انگاری و برخورد قاطع با استخراج غیرقانونی رمز ارز عنوان شده است.


نظرات شما