ندای لرستان

آخرين مطالب

سنن کهن مردم لرستان در ماه محرم مقالات

سنن کهن مردم لرستان در ماه محرم
  بزرگنمايي:

ندای لرستان -  ماه محرم اگر چه جزو ماه‌های قمری است اما برای مردم ایران از اهمیت بالایی برخوردار است.
ماه محرم به عنوان نخستین ماه در تقویم قمری برای شیعیان سرشار از عشق و علاقه به اهل بیت (ع) بوده و در این میان با سیاه‌پوش کردن کوچه، خیابان‌ها، معابر و حضور در مجالس مختلف به عزاداری سید و سالار شهیدان می‌پردازند.
با فرا رسیدن ماه محرم و نزدیک شدن به تاسوعا و عاشورای حسینی، خیابان و کوچه‌های سراسر ایران اسلامی رنگ و بوی محرمی به خود گرفته و شیعیان با حضور در مجالس و تکایا به سینه‌زنی و زنجیر‌زنی مشغول می‌شوند.
استان لرستان نیز به عنوان یکی از استان‌های سراسر شیعه کشور از سال‌های بسیار دور عشق و ارادات خود را به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) نشان داده و ماه محرم و صفر به عنوان سنبل و نمادی از این ارادات محسوب می‌شود.
با فرا رسیدن تاسوعا و عاشورای حسینی، هیات‌ها و تکایای مختلفی در جای جای شهر میزبان هزاران عزاداری هستند که با جان و دل در سوگ سید و سالار شهیدان و 72 تن از یاران باوفایش به عزاداری می‌پردازند.
شب‌های محرم در شهرهای مختلف لرستان و به خصوص خرم‌آباد شاهد حضور هزاران زن و مرد لرستانی هستیم که “یا حسین” گویان در عزای شهیدان دشت کربلا به عزاداری می‌پردازند.
روز تاسوعا شهر خرم‌آباد شاهد مراسم آیینی سنتی "چهل منبر" است که در این آیین عزاداران و به خصوص زنان و دختران خرم‌آبادی با سر و صورت پوشیده و در سکوت مطلق در چهل منبر، تکیه و یا هیات حضور یافته و با روشن کردن و نذر کردن چهل شمع در این مکان‌ها به یاد شهیدان دشت کربلا به عزاداری می‌پردازند. در این آیین کهن، زنان و دختران پس از پایان مراسم در چهلمین منبر و یا تکیه، پس از روشن کردن شمع آخر، نیت کرده و در طول سال و پس از برآورده شدن حاجت در سال آینده به همان محل رجوع کرده و نذر خود را ادا می‌کند.
روز تاسوعا جوانان خرم‌آبادی نیز با آماده کردن حوضچه‌های کوچک و آماده کردن خاک و گلاب برای عزاداری روز عاشورا آماده می‌شوند.
رسم و آیین گل‌مالی از کهن‌ترین آیین‌های سنتی مردم خرم‌آباد است که در روز عاشورا با مخلوطی از خاک رس و گلاب ناب و گل‌مالی کردن تمام سر و تن خود به عزاداری می‌پردازند.
شب عاشورا نیز هیات‌ها و دسته‌جات سینه‌زنی و زنجیر‌زنی با حضور در خیابان‌ها و تکیه‌گاه‌ها تا پاسی از شب به عزاداری می‌پردازند.
صبح عاشورا نیز پس از اقامه نماز صبح، مردم خرم‌آباد دسته دسته در هیات‌ها و جایگاه‌ها و تکیه‌ها حضور یافته و پس از گل‌مالی کردن سر و تن خود برای عزاداری روز عاشورا آماده می‌شوند.
با طلوع آفتاب دسته‌جات سینه‌زنی و زنجیر‌زنی با آوای حزن‌انگیز ساز و دهل (چمریانه) در خیابان‌های شهر حضور یافته و در این میان زنان و مردان با لباس‌های گل‌مالی شده به عزاداری می‌پردازند. عزاداری دسته‌جات مختلف تا ظهر عاشورا ادامه داشته و با صدای اذان ظهر عاشورا، عزاداران حسینی در صف‌های به هم پیوسته نماز جماعت به فریضه نماز می‌ایستند.
نماز ظهر عاشورا یادآور آخرین نماز سید و سالار شهیدان است و شیعیان در جای جای ایران اسلامی و استان لرستان به نماز جماعت ایستاده تا بیعتی مجدد با آرمان‌های امام حسین (ع) داشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/254424/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ امکان‌سنجی توافق هسته‌ای ایران و آمریکا

سبقت عراقچی از ترامپ

پارادوکس خانم سخنگو!

سرمقاله کیهان/ گزینه پوچ

سرمقاله همشهری/ نویسندگان نیاز به حمایت رسانه دارند

وداع «پ‌ک‌ک» با اسلحه

تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام اولویت جهاد کشاورزی لرستان است

رعایت حقوق شهروندی از اصول مهم شرکت گاز لرستان است

محمدحسین قاسمی درگذشت

چفیه‌ای خیس، قلبی سوزان، سقوطی قهرمانانه / معادله نجات؛  با دادن جان حل شد

صفحه‌فروشی نشریات زنجیره‌ای در پوشش گزارش اقتصادی

سرمقاله اعتماد/ طرح پیری جمعیت

50 خطای راهبردی در برجام که نباید تکرار شود

کاهش حدود 3 درصدی تلفات تصادفات در 1403

طلای جهانی آرام گرفت

اختیارات مدیریت مصرف برق به استانداران واگذار شد

تعرفه‌های جدید آب ابلاغ شد؛ مصرف تا سقف الگو یارانه‌ای است

سرمقاله هم میهن/ ظرفیت خاورمیانه

سرمقاله آرمان ملی/ ترامپ؛ سفیر صلح یا جنگ؟

وزیر بهداشت سابق: دولت رئیسی در 3 سال به اندازه 8 سال کار کرد

پایان خام‌فروشی در دستور کار لرستان

گرامیداشت شهدای خدمت، تجلی وفاداری به آرمان‌های انقلاب در قم

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 23 اردیبهشت‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ برق تنها یک نشانه است

سرمقاله صبح نو/ درباره فداکاری خانم سخنگو

زمان صدور احکام جدید بازنشستگی

شرکت توزیع برق تهران: خاموشی به شکل یکسان و عادلانه انجام می‌شود

آخرین وضعیت ساخت هواپیمای جت 8 نفره ایرانی

اختصاص زمین‌های مازاد به فرهنگیان در لرستان/ بیش از 9 هزار فرهنگی متقاضی مسکن

لرستان دوباره در وضعیت ناسالم آب و هوایی قرار گرفت

وجود 800 هزار هکتار اراضی کشاورزی در لرستان

سرمقاله خراسان/ نقشه بزرگ اقتصادی ایران با ابرپروژه ریلی

حذف 4 صفر از پول ملی؛ گامی به‌سوی اصلاح یا اقدامی زودهنگام؟

شمارش معکوس برای فرکانس‌های 5G

«برج ترامپ» در دمشق؟

پدران شهدا الگو های برتر صبوری، فداکاری و گنجینه ای از اسرار عشق و ایثارند

کارشناسی داوری بازی خیبر خرم‌آباد – پرسپولیس

وعده استاندار برای تک‌رقمی شدن نرخ اشتغال لرستان؛ از پارسیلون چه خبر؟

همه باید برای بهبود شرایط لرستان تلاش کنیم

8 ایستگاه پمپاژ آب کشاورزی در لرستان افتتاح شد

تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام کشاورزی یکی از اولویت‌ها است

تغییر ساعت کار ادارات و مدارس لرستان با هدف مدیریت مصرف انرژی

لزوم اجرای مطالعات خاک‌شناسی و مقابله با فرسایش خاک در کشور/ لرستان پایلوت طرح پزشکان خاک

یا خط قرمزی مطرح نشده یا عقب‌نشینی کردند

ادعای جدید «حمید رسایی»

فعال اصلاح‌طلب: خروجی دور چهارم مذاکرات، جنگ‌طلبان را منزوی کرد

مذاکره ادامه دارد

چرا هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم مهم است

نماینده سابق: ایران و آمریکا روی کلیات توافق کردند و وارد مسائل جزیی‌تر شده‌اند

لعنت بر پدر و مادر ناترازی