چهارشنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۵
گفتگو

نبود سند مالکیت، تهدیدی برای تالاب‌های لرستان است

نبود سند مالکیت، تهدیدی برای تالاب‌های لرستان است
ندای لرستان - ایرنا/ رئیس اداره تالاب‌های حفاظت محیط‌زیست لرستان گفت: تالاب های استان با وجود شرایط مطلوب تنوع زیستی و منابع آبی به ویژه سال جاری، در معرض خطر متخلفان زیست ...
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایرنا / رئیس اداره تالاب‌های حفاظت محیط‌زیست لرستان گفت: تالاب های استان با وجود شرایط مطلوب تنوع زیستی و منابع آبی به ویژه سال جاری، در معرض خطر متخلفان زیست محیطی قرار دارند و نبود سند مالکیت یک تهدید پیش روی این منابع طبیعی است.
سجاد قهرمانی افزود: نداشتن سند مالکیت تالاب ها موجب تعرض به عرصه آنها شده است.
وی اظهار داشت: تاکنون منابع طبیعی استان در راستای صدور سند برای تالاب های استان اقدام نکرده و فقدان سند مالکیت، به سد محکمی برابر حفاظت هرچه بهتر تالاب های استان تبدیل شده است.
وی با اشاره به زهکشی های انجام شده در اطراف برخی تالاب های استان ادامه داد: کشاورزان با زهکشی در اطراف تالاب ها موجب کاهش سطح آنها شده اند که در سال های اخیر تلاش شده است این تهدیدها با تعاملات و آموزش های جوامع محلی کاهش یابد.
وی عنوان کرد: کاشت درختان غیربومی از جمله بید مجنون توسط منابع طبیعی طی سال های اخیر حجم زیادی از آب تالاب ها را جذب کرده و گردشگری غیراصولی نیز بر مشکلات افزوده که این موضوع در دریاچه گهر بیش از دیگر مناطق مشهود است.
قهرمانی تصریح کرد: استان لرستان با بهره مندی از طبیعتی مثال زدنی، وسعت قابل توجهی از تالاب ها را در خود جای داده است که نقش موثری در تغییرات اقلیمی دارند و از شهرت کشوری و جهانی برخوردار هستند.
وی گفت: بر اساس بررسی های زمین شناسی، تالاب های ۱۱ گانه معروف پلدختر حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار سال پیش بر اثر وقوع زلزله ای به بزرگی بیش از هفت ریشتر به وجود آمده اند که موجب رانش لایه های سنگی یال شمالی طاقدیس کبیر کوه و مسدود شدن رودخانه های سیمره و کشکان شده است.
وی افزود: بیش از ۵۰ تالاب کوچک و بزرگ در پلدختر بوده که از زمان تشکیل تا ۱۰۰ سال پیش تحت تاثیر عوامل طبیعی، بیشتر آنها خشک و منقرض شده و تنها ۱۱ تالاب که از تغذیه بهتری برخوردار بوده باقی مانده اند.
به گفته قهرمانی وسعت این تالاب ها بیش از ۴۵ هکتار است که "گری جمجمه" بزرگترین و "گری سیه" کوچکترین آنها است که همگی به جز "گرگر" در همه فصول سال از طراوت قابل توجهی برخوردار هستند، هرگز خشک نمی شوند.
وی ادامه داد :آب شیرین تالاب تنگ فنی و گیاهانی چون بلمک، نی، بلوط، پونه و بابونه در حاشیه همه تالاب های این منطقه مناظر دل فریب و چشم نوازی را به وجود آورده است.
وی اظهار داشت: در جنوب شرقی شهرستان بروجرد نیز تالابی به نام بیشه دالان وجود دارد که زیستگاه پرندگان مهاجر و بومی است و در شهرستان دورود نیز تالاب هایی وجود دارد که اکنون میزبان پرندگان مهاجری همچون فلامینگو هستند.
قهرمانی گفت: تالاب های ۱۱ گانه پلدختر، بیشه دالان بروجرد، تنوردر دورود، گهر کوچک و کارستی غار ماهی کور، مهمترین تالاب های طبیعی لرستان به شمار می روند که طی سالیان گذشته مصارف غیرکارشناسی و غیر علمی از عرصه آنها، این اکوسیستم های با ارزش را دچار چالش کرده اما خوشبختانه امسال در پی نزولات جوی وضعیت نسبت به سال های قبل در شرایط بهتری قرار داده است.


نظرات شما