سه شنبه ۷ مرداد ۱۴۰۴
سیاسی

سرمقاله هم میهن/ مردم را عصبانی نکنیم

سرمقاله هم میهن/ مردم را عصبانی نکنیم
ندای لرستان - هم میهن / «مردم را عصبانی نکنیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه به قلم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های اصولگرایان با منتقدان ...
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن / «مردم را عصبانی نکنیم» عنوان یادداشت روز در روزنامه به قلم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های اصولگرایان با منتقدان وضع موجود به‌ویژه اصلاح‌طلبان این است، درحالی‌که اغلب تندروها متعهد به قدرت هستند، و در برابر هرگونه اقدامات حتی نادرست ولی‌نعمتان خود در دولت سکوت یا حمایت می‌کنند، در مقابل اصلاح‌طلبان متعهد به حقیقت هستند و‌ وظیفه نقد دولت منسوب به خود را ترک نمی‌کنند؛ چه‌بسا در این میان برخی زیاده‌روی هم کنند.
این را در سیاست رسانه‌ای و عمومی آنان می‌توان به‌روشنی دید. از هنگامی که لایحه «مقابله با انتشار محتوای خبری خلاف واقع در فضای مجازی» از سوی دولت به مجلس داده شد، سیل انتقادات علیه دولت و پزشکیان سرازیر شد. حتی مرزهای متعارف نقد هم درنوردیده شد.
بازار
البته اطمینان داریم که آقای پزشکیان نه‌تنها این نقدها را درک می‌کنند و احترام می‌گذارند؛ بلکه برخلاف دیگران با روی باز پذیرا خواهند شد و این وجه تمایز ایشان با دیگران است. به همین دلیل هم دستور رسیدگی دوباره با حضور منتقدین را در شورای اطلاع‌رسانی دولت داده‌اند و اطمینان داریم که مسئله حل خواهد شد. طی این چند روز نقدهای گوناگونی به ابن لایحه وارد شده است که قصد تکرار آنها را نداریم و در اینجا فقط به ذکر چند نکته شکلی بسنده می‌کنیم.
اولین نکته اینکه دولت محترم بهتر است همه لوایح در دست بررسی خود را پیش از نهایی شدن در اختیار افکارعمومی قرار دهد و نقدهای آنان را بخواهد و به نظرات تعدادی اندک از مدیران یا کارشناسان خود و در جلسات دربسته بسنده نکند. به‌ویژه در این‌گونه لوایح که به حقوق عمومی ملت مرتبط است. این کار باعث مشارکت عمومی می‌شود و دیگر کسی غافلگیر نخواهد شد. به همین دلیل یکی از بدترین مسائل این لایحه اعلان ناگهانی و غیرمنتظره بودن آن است که واکنش تندی برانگیخت.
آقای پزشکیان بارها گفته‌اند که ملتزم به نظرات کارشناسی هستند و طبعاً از این پیشنهاد استقبال خواهند کرد. اطلاعیه معاونت حقوقی رئیس‌جمهور باید پیش از یا همزمان با ارسال لایحه منتشر می‌شد. مشکل این است که چرا کسی یا کسانی در دولت محترم نبودند که متوجه تبعات رسانه‌ای و سیاسی چنین لایحه‌ای شوند؟ یا اگر بودند چرا حرفشان شنیده نشد؟
این نشان می‌دهد که آقایان در چارچوبی متفاوت از جامعه تنفس می‌کنند و این مغایر ادعاهای اعلامی و مکرر آقای رئیس‌جمهور است. یکی از نکاتی که نشان می‌دهد دست‌اندرکاران دولت محترم هنوز درک روشنی از وظایف خود و نحوه برخورد با افکار عمومی را ندارند، نحوه واکنش سرکار خانم سخنگوی دولت است که در پاسخ به انتقادات فراوان علیه لایحه گفتند: «کسانی که نقد دارند، لایحه را کامل بخوانند. این لایحه در صورت تصویب، درباره حساب‌ها و کانال‌هایی که بیش از 90هزار نفر دنبال‌کننده دارند، قابل اجرا خواهد بود.» 
این نوعی تعریض توهین‌آمیز به دیگران و بدترین شکل دفاع از یک لایحه است، و نشان‌دهنده عدم توجه کافی سخنگوی محترم به فلسفه حقوق و جرم و مجازات و عدم شناخت کافی از ماهیت خبر در فضای مجازی و نیز از شناخت این مجلسی است که لایحه را برای تصویب به آنجا ارسال کرده‌اند. به‌علاوه، مشکل منتقدان تعداد دنبال‌کننده نبود.
اگر لایحه را با دقت و‌ کارشناسی از منظر حقوقی و رسانه‌ای مطالعه کنند، متوجه اعوجاج و ناکارآمدی چنین لوایحی خواهند شد. ما حملات خارج از ادبیات عرفی به دولت و شخص آقای پزشکیان را نمی‌پذیریم؛ هرچند در این شرایط خطیر این گونه واکنش‌ها را کاملاً درک می‌کنیم‌.
همچنین، معتقدیم که دستور رسیدگی دادن به شورای اطلاع‌رسانی نشانه خوبی از رفتار دولت است و پیشنهاد می‌کنیم دولت محترم ابتدا استرداد لایحه را اعلام نماید، سپس جلسه‌ای در همین مورد بگذارد و موافقان و مخالفان گفت‌وگو کنند و تصویر و صوت و متن مکتوب آن را برای اطلاع عموم منتشر کنند، پس از آن هر چه خواستند تصمیم بگیرند.
در دولت روحانی هم این کار انجام می‌شد و لوایح قضایی و دولت پیش از تصویب در سایت دولت منتشر می‌شد. در شرایط کنونی که افکارعمومی ملتهب است، باید حداکثر احتیاط را نمود تا مردم بیش از این عصبانی نشوند. می‌گویند شخصی یک قاطر بار شیشه برای فروش به داخل شهر می‌برد. مامور مالیات در ابتدای دروازه شهر، محکم به روی بار زد و پرسید چه بار داری؟ شخص گفت اگر یکی دیگر بزنی هیچ.
مواظبت از اعتماد و سرمایه اجتماعی دولت خیلی سخت‌تر از نگهداری بار شیشه است. اگر یکی دیگر بزنید، چیزی برای حفاظت نخواهد ماند.


نظرات شما