سرمقاله اطلاعات/ سوریه؛ صحنه همکاری یا منازعه
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - اطلاعات / «سوریه؛ صحنه همکاری یا منازعه» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم بهرام امیراحمدیان است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
در صحنه سیاسی سوریه بازیگرانی در سطح ملی و منطقه ای و بین المللی حضور دارند و هر یک به دنبال کسب منافع ملی و رفع تهدیدهای خود هستند. ترکیه در شمال و اسرائیل در جنوب غربی، دولت های مداخله گر همسایه، روسیه برای حفظ تنها پایگاه نظامی ماورای بحار خود و سرانجام ایالات متحده به عنوان بازیگر بین المللی در فضای سیاسی سوریه، حضور دارند. دولت موقت رئیس هیئت تحریر الشام با ساختاری انقلابی در صدد مدیریت فضایی است که بازیگرانی در سطح ملی به عنوان هویت های متفاوت قومی بدنبال حفظ موقعیت خود هستند که شامل دروزی ها، علوی ها و کردهاست. ادامه قلمرو فرهنگی دروزی ها و کردها به کشورهای همسایه کشیده می شود و عرب های سوریه به عنوان اکثریت قومی خواستار تفوق و سلطه بر دیگر اقلیت های قومی هستند.
اکنون با در نظر گرفتن تحولات بین المللی، سوریه در کانون توجه بازیگران منطقه ای و بین المللی قرار دارد. اروپا از یک سو و ایالات متحده از سوی دیگر روابط نزدیکی با احمد الشرع (با وجود حضور نام او در فهرست گروههای تروریستی که برای دستگیری او جایزه تعین شده است) با یکدیگر برقابت برخاسته اند. ترامپ وعده رفع همه تحریمها علیه سوریه را داده است و فرانسه نیز به نمایندگی از اتحادیه اروپا با دعوت از احمد شرع، چراغ سبز نشان داده اند. اعراب از سوی دیگر در اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس نیز احمد الشرع را به جمع خود دعوت کرده اند.ترکیه با داشتن مرز طولانی 909 کیلومتری با سوریه در جنوب، که از سواحل شرقی دریای مدیترانه تا مثلث نقطه تلاقی مرزهای ترکیه-عراق-سوریه در شرق کشیده شده است، از هر نوع تحولی که در سوریه بویژه در امتداد مرزهای مشترک اتفاق می افتد متاثر می شود.
اکنون حدود سه میلیون نفر از پناهندگان سوری در ترکیه بسر می برند که در دوره اقامت طولانی خود سرمایه گذاریهایی در مسکن و بخشهای کسب و کار از طرف در ترکیه انجام داده اند. بازگشت پناهندگان سوری از کشورهای همسایه، تعادل سیاسی-فرهنگی را رد سوریه بر هم خواهد زد. بی شک ترکیه سهم بزرگی در فروپاشی نظام اسد داشت. در دوره بحران چندین بار ترکیه خواستار بهبود روابط با سوریه بود ولی پشتیبانی ترکیه از جریانهای تروریستی در حلب و ادلب که حکومت مرکزی سوریه را به چالش کشیده بود، مانع از بهبود روابط می شد. بویژه حمایت از ارتش آزاد سوریه مانع از برقراری و روابط دو کشور می شد.
سوریه با جمعیتی برابر 24 میلیون بازاری قابل توجه در همسایگی برای ترکیه است که مزیت ارتباط دریایی و زمینی را فراهم می کند. مرز مشترک بین عراق و سوریه و ترکیه می تواند در زمینه ترانزیت از کریدورهایی که ترکیه با یکی از آنها به نام «کریدور توسعه» با عراق همکاری می کند، خلیج فارس را به دریای مدیترانه متصل خواهد کرد. این تحولات سبب شده است که با روی کارآمدن احمد الشرع رهبر «هیئت تحریر الشام» که جزو گروه تروریستی از مخالفان بالفعل بشار اسد با پشتیبانی ترکیه و چراغ سبز غرب، دولت سوریه را در یک عملیات برق آسا و غیرقابل باور، سرنگون و خود جای آن را بگیرد، ترکیه نقش پر رنگتری داشته باشد. با پیشروی برق آسای تحریر الشام در سوریه، اسرائیل دهها بار به تاسیسات نظامی سوریه حمله هوایی و آنها را نابود کرده است، با این حال دولت موقت سوریه در موضعی نبوده که نسبت به این تهاجمات عکس العملی نشادن داده باشد.
بازار ![]()
در واقع اسرائیل با برتری هوایی بر سوریه توان های بالقوه نظامی -استراتژیک آن را از بین برده است. تنها منطقه ای که از این حملات بدور ماندند پایگاههای روسیه در غرب سوریه در ساحل دریای مدیترانه بوده است که در اختیار روسیه بوده است. ورود ایالات متحده به عرصه سوریه در دیدار ترامپ با احمد الشرع در ریاض و برداشتن تحریم های آمریکا از سوریه، می تواند نوعی امتیاز برای پیوستن سوریه به پیمان ابراهیم باشد که احتمال داده می شود که سوریه تهدیدی علیه اسرائیل نباشد. افزون بر آن احتمال زیادی از لغو امتیاز بهره برداری روسیه از پایگاههای دریایی سوریه باشد که می تواند فشاری از جانب ترامپ به روسیه در ازای حضور مداخله گرایانه در اوکراین باشد. با تاکید ترامپ به نقش ترکیه در کمک به تحریر الشام برای بدست گرفتن قدرت، نقش ترکیه در سوریه افزایش یافته است و ترکیه این بازار 24 میلیونی را در جنوب خود، فرصتی برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی ترکیه در نظرخواهد گرفت.اکنون سوریه تحت حاکمیت گروه هیئت تحریر الشام، در شرایطی خاص قرار دارد.
احمد الشرع رهبر کنونی سوریه اگرچه از سوی غرب به عنوان رهبر یک گروه تروریستی(هیئت تحریر الشام) با سابقه همکاری با داعش شناخته می شده و هنوز هم از لیست سیاه خارج نشده، با این وجود در کشورهای منطقه بویژه با عراق روابط برقرار کرده و احمد الشرع با سفر به عراق با نخست وزیر عراق دیدار داشته است. حکومت موقت سوریه با انتشار اطلاعاتی در باره ساختار حکومت، عدم توجه به مناطق قومی بویژه کردها و علوی ها، نگرانی هایی را در مناطق قومی ایجاد کرده است که به تنشهایی در مناطق قومی دامن زده می شود. در غرب سوریه در منطقه علوی ها، درگیری قومی رخ داده است و دهها نفر کشته شده اند. گزارش ها حاکی از آن بوده که چهارشنبه، 10اردیبهشت اسرائیل با اعلام حمایت از دروزی های سوریه، به یک «گروه افراطی در سوریه» که برای حمله به دروزیها در شهرک صحنایا در جنوب دمشق آماده میشدند، حمله کرده است. اسرائیل هدف از این کار را حمایت از اقلیت دروزی در سوریه عنوان کرد. مقامات اسرائیلی گفته بودند که در صورت ادامه حملات علیه اقلیت دروزی ها، برای حمله به اهداف متعلق به دولت سوریه آماده میشوند. احمد الشرع، رئیس جمهور انتقالی سوریه از زمان به دست گرفتن قدرت قول داده است که از بسیاری از اقلیتهای مذهبی و قومی این کشور محافظت کند.
اما کشتار دسته جمعی صدها غیرنظامی از فرقه علوی در منطقه ساحلی غربی در ماه گذشته ترس را در میان جوامع اقلیت افزایش داده و درخواستها برای حمایت بینالمللی را برانگیخته است.در مقابل دولت سوریه هر گونه مداخله خارجی را رد کرد و تاکید کرد که بر تعهد خود برای حفاظت از تمام اقلیتها از جمله اقلیت دروزی پایبند است. سوریه همچنان بی ثبات خواهد ماند تا تکان های هر یک از بازیگران داخلی و خارجی آرام گیرد.
-
سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۴۷:۲۸
-
۳ بازديد
-

-
ندای لرستان
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1027655/