ندای لرستان

آخرين مطالب

تشدید بحران مسکن با تراکم فروشی؛ کلانشهرها جایی برای نفس کشیدن ندارند سیاسی

تشدید بحران مسکن با تراکم فروشی؛ کلانشهرها جایی برای نفس کشیدن ندارند
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خبرگزاری دانشجو / در حالی وزیر راه و شهرسازی تاکید بر بازآفرینی شهری و تمرکز بر بافت فرسوده دارد که تراکم شهرهای بزرگ بسیار زیاد شده است و عامل اصلی افزایش قیمت مسکن نیز به شمار می‌آید، علاوه بر این موضوع طبق آمار بسیاری از کلانشهرها بیش از میانگین کل کشور متراکم هستند.
در یک سال اخیر همانند دهه نودم بازهم شاهد تشدید بحران مسکن هستیم، این‌بار با بازآفرینی شهری و ارتقای بافت فرسوده در کلان‌شهرها. فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی در جلسه شورای اداری شهرستان خور و بیابانک تاکید کرده بود که «سیاست این وزارتخانه بر بازآفرینی شهری و ارتقای بافت‌های فرسوده متمرکز است.»
در حالی این صحبت‌ها توسط خانم وزیر مطرح می‌شود که حدود 170 هزار هکتار بافت فرسوده وجود دارد که در صورت بازآفرینی، مشکلات ناشی از بافت فرسوده مانند گرانی مسکن، کاهش کیفیت زیست شهری چند برابر می‌شود. از سوی دیگر طبق آمار 1 میلیون و 800 هزار هکتار زمین در کشور وجود دارد، به‌نظر می‌رسد که وزارت راه و شهرسازی باید به جای تمرکز بر بازآفرینی بافت‌های فرسوده، به راه‌حل‌های اصولی‌تر و پایدارتر مانند عرضه زمین در مناطق جدید بپردازد.
تراکم فروشی نفس کلانشهر‌ها را گرفته است
اعداد و ارقام و گزارش‌های منتشر شده به خوبی نشان می‌دهند که تراکم، نفس کلان‌شهر‌ها را گرفته و به هر حال ارتقای بافت‌های فرسوده یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش تراکم به شمار می‌رود.
در ماده (50) قانون برنامه هفتم توسعه عدد تراکم جمعیتی شهر‌های ایران، حداکثر 60 نفر بر هکتار محاسبه و در نظر گرفته شده است. این در حالی است که محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران بیان کرده است که حدود 20 درصد جمعیت کشور در تهران زندگی می‌کنند به همین واسطه میانگین تراکم جمعیت در تهران 957 نفر در هر کیلومتر است، در صورتی که این تراکم در کشور 49 نفر در هر کیلومتر است، یعنی تهران 19 برابر کشور تراکم جمعیتی دارد.
تراکم جمعیت تهران 20 برابر میانگین کشوری
محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران بیان کرده است که «تراکم جمعیتی استان تهران 20 برابر میانگین کشوری است. در هر کیلومترمربع از استان تهران حدود 1100 نفر ساکن هستند، درحالی‌که این عدد در سطح کشور 49 نفر است.»
به زعم کارشناسان تراکم بیش از حد جمعیت تعادل را از بین می‌برد. گرانی قیمت زمین و افت کیفیت زیست شهری از مهم‌ترین تبعات آن است و رسیدن به تراکم معقول، منطقی و نظارت بر آن در شهر‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شهر تهران به عنوان بزرگترین کلانشهر با حدود 10 میلیون نفر جمعیت از نظر محیط زیستی متحمل فشار‌های عدیده‌ای شده است که بدون شناخت نسبت فشار به ظرفیت محیط زیستی شهر عبور از خط قرمز‌های محیط زیستی در شهر اجتناب ناپذیر خواهد بود.
افزایش تراکم جمعیت در کلان‌شهر‌ها معضلات محیط زیستی شهری نظیر آلودگی هوا، آب، خاک، آلودگی صوتی، تجمع پسماند‌ها و تخریب پوشش گیاهی را به همراه داشته که تهدیدی جدی برای تاب‌آوری شهر‌ها است.
تراکم جمعیت عامل اصلی گرانی مسکن
از نظر بسیاری از کارشناسان افزایش تراکم جمعیت و در پی آن گرانی تأثیرات عمیقی بر کیفیت زندگی افراد دارند. تراکم جمعیت، به‌ویژه در شهر‌های بزرگ، نتیجه رشد طبیعی جمعیت، مهاجرت گسترده به مناطق شهری و بهبود شرایط بهداشتی است که طول عمر افراد را افزایش داده است. این پدیده فشار زیادی بر منابع طبیعی، مسکن و زیرساخت‌های شهری وارد می‌کند.
افزایش تقاضا برای مسکن در مناطق پر جمعیت، منجر به رشد قیمت‌ها آن خواهد شد. در واقع، وقتی که تقاضا از عرضه پیشی بگیرد، قیمت‌ها به طور چشمگیری افزایش خواد یافت. این وضعیت به‌ویژه در مناطق شهری با تراکم جمعیت بالا مشاهده می‌شود.
مطالعات مختلف نشان می‌دهند که افزایش جمعیت در مناطق شهری به‌طور مستقیم با افزایش قیمت مسکن مرتبط است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در سال 1399، قیمت مسکن در تهران حدود 80 درصد نسبت به سال‌های گذشته افزایش یافته بود، در حالی که تراکم جمعیت در برخی از مناطق تهران در همین سال به بیش از 10 هزار نفر در هر کیلومتر مربع رسیده است. این افزایش قیمت در مناطق پرجمعیت به دلیل فشار زیاد تقاضا و کمبود عرضه به‌وجود آمده است.
هر چه تراکم جمعیت در یک منطقه بیشتر باشد، تقاضا برای مسکن و زمین نیز افزایش یافته و در نتیجه قیمت‌ها نیز رشد می‌کنند. این روند، در کنار عوامل دیگری مانند وضعیت اقتصادی، سیاست‌های دولتی و سرمایه‌گذاری‌های بخش خصوصی، تأثیر زیادی بر بازار مسکن خواهد داشت و ممکن است به چالش‌های اقتصادی و اجتماعی جدیدی برای شهروندان و دولت‌ها منجر شود.
تبدیل بافت‌های فرسوده به کانون‌های گرانی و تراکم شهر!
به زعم کارشناسان حوزه مسکن و شهرسازی، یکی از راهکار‌های پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی برای مقابله با مشکلات مسکن و توسعه شهری، احیای بافت‌های فرسوده و افزایش تراکم جمعیت در این مناطق است. اگرچه این راهکار از نگاه برخی مسئولان و برنامه‌ریزان می‌تواند در کوتاه‌مدت به کاهش فشار بر بازار مسکن و بهبود وضعیت عرضه مسکن کمک کند، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که این رویکرد در درازمدت مشکلات زیادی را برای کیفیت زندگی شهری و ساکنان آن ایجاد خواهد کرد.
راهکار‌های کوتاه‌مدتی، چون احیای بافت فرسوده و افزایش تراکم جمعیت در مناطق شهری نمی‌توانند به‌طور جامع و پایدار مشکل مسکن و تراکم جمعیت را حل کنند.
چنین روش‌هایی اگرچه در شرایط خاص ممکن است به بهبود وضعیت مسکن کمک کنند، اما در بلندمدت کیفیت زندگی شهری را تحت‌الشعاع قرار خواهند داد و مشکلات متعددی را برای ساکنان به همراه خواهند داشت.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1024910/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فارن افرز: منازعه یمن چیزی بیش از یک جنگ نیابتی است

چرا دچار ابر بحران انرژی شدیم؟

عضو مجمع تشخیص مصلحت: تندروها دچار نوعی جهل مقدس هستند

شاهرگ اقتصاد اسرائیل در تیررس انصارالله یمن

پشت پرده پیامک‌های حجاب؛ زنان چگونه شناسایی می‌شوند؟

کدام بخش بیشترین سهم از وام‌های بانکی را برد؟

بالا و پایین بیکاری در ایران؛ وضعیت کدام استان قرمز است؟

بررسی هزینه‌فایده تغییر ساعت رسمی در ایران

آیا صادرات نفت ایران صفر شدنی است؟

چرا با کاهش نرخ دلار، اجناس ارزان نمی‌شوند؟

پیگیری اتصال بانک‌ها به سامانه املاک و اسکان

بانک مرکزی: تسهیلات جدید 485 هزار میلیارد تومانی در راه است

ایزدخواه: بانک‌های دولتی به مراتب بهتر از بانک‌های خصوصی عمل کرده‌اند

زمانی بود که ایرانخودرو در انگلستان مرکز مهندسی خودرو داشت

با حقوق یک روز کارمند در هند چه می‌توان خرید؟

بزرگداشت «روز خرم‌آباد» برگزار می‌شود

پوستر نوستالژی خیبر برای بازی پرسپولیس

افزایش 25 درصدی مصرف برق در لرستان

برگزاری تمرین پرسپولیس در ورزشگاه آزادی

تمرین تاکتیکی پرسپولیس با یک اتفاق ویژه

معدوم‌سازی اسب‌های مبتلا به بیماری «مشمشه» در چگنی

آمادگی برای خرید گندم و کلزا کشاورزان لرستانی

خرید تضمینی 650 تن کاملینا در لرستان

75 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خرم‌آباد به چرخه تولید بازگشت

برگزاری همایش آموزشی بیمه دی با هدف توسعه دانش فنی شبکه فروش شرق کشور

اثر شلیک ساده‌سازان به مذاکرات

احتمال تکرار خاطره تلخ؛ بازگشت نفت 50 دلاری؟

خط مذاکره باز است

افتتاح آبکش آهنین

50 هزار شیبا رایگان بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام بگیر ( فرصت محدود )

رئیس انجمن‌های صنفی کارگران: اتباع در ایران کارفرما شده‌اند

وزارت راه و شهرسازی: کمیسیون مسکن و عمران حذف نشده است

آیا اپراتورها بی‌سر و صدا تعرفه اینترنت را بالا برده‌اند؟

گلزنی آقای گل پرسپولیس به خیبر خرم آباد +فیلم

دیدار دوباره در تختی خرم‌آباد پس از 39 سال

عزم جدی برای تعیین تکلیف پروژه «برج‌های دوقلو»

گل 3 امتیازی آل‌کثیر به نماینده خرم آباد/ اولین گل عیسی در شهرقدس رویید +فیلم و عکس

آئین بزرگداشت مقام معلم در خرم‌آباد برگزار شد

تقویت همکاری های دو جانبه؛ کیش کانون توجه سرمایه گذاران پاکستانی

جلسه شورای اداری شهرستان ازنا

مدیرعامل بیمه دی: بیمه هوشمند با کارکنان خلاق و با دانش، محقق می شود

کنایه‌های عراقچی به ترامپ

قالیباف قربانی انتقام تندروها می شود؟

چشم‏‌های سـوخته کارگران بندر

تغییر خط مقدم از غزه به صنعا

آب‌ها را بدون آگاهی اقلیمی جابه‌جا کردیم

دور باطل انتخاب وزیر اقتصاد

تورم ترکیه در پایین‌ترین سطح سه سال اخیر قرار گرفت

صنعت برق چرا درگیر بحران است؟

تشدید بحران مسکن با تراکم فروشی؛ کلانشهرها جایی برای نفس کشیدن ندارند