ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ ضرورت گشایش در مذاکرات سیاسی

سرمقاله شرق/ ضرورت گشایش در مذاکرات
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / «ضرورت گشایش در مذاکرات» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دور چهارم مذاکرات که باید شنبه گذشته برگزار می‌شد و نشد، موجب غلیاناتی در ایران، آمریکا و منطقه شده‌ است. اختلاف‌های داخلی در تیم ترامپ و مواضعی که در دور سوم به ایران اعلام شد، می‌توانند دلایل اصلی تعویق باشند. منظور ترامپ از تکرار «ایران نباید بمب اتمی داشته باشد»، روشن نبود. برخی آن را به این معنا تفسیر می‌کردند که ایران می‌تواند یک «کشور در آستانه داشتن سلاح اتمی» باشد و امکانات ساخت بمب را داشته باشد، اما تصمیم برای ساخت آن را نگرفته باشد.
اما برخی دیگر موضع ترامپ را مترادف با توقف غنی‌سازی در ایران تفسیر می‌کردند و مدعی بودند که «ایران در آستانه» یا ادامه غنی‌سازی در ایران موجب تحریک دیگر کشورهای منطقه برای کسب موقعیتی مشابه می‌شود. در چنین بستری، سخنان وزیر خارجه ترامپ که بعد از مایک والتز با حفظ سمت، مشاور امنیت ملی ترامپ نیز شده است و در نهایت‌ سخنان خود ترامپ در روز یکشنبه را شاید بتوان ختم اختلاف‌ها‌ در داخل دولت او به‌شمار آورد. ترامپ در سخنان جدیدش از «جمع‌کردن کامل برنامه هسته‌ای ایران به‌عنوان تنها راه‌حلی که خواهد پذیرفت»، گفت.
بازار
این سخنان و اعلام برخی تحریم‌های جدید نفتی و پتروشیمی قبل از آن، شرایط جدیدی را ایجاد کرده است. سخن دیگر ترامپ مبنی بر اینکه «کشوری که با ایران تجارت کند نمی‌تواند با آمریکا تجارت کند»، که معلوم نیست یک اشتباه لفظی است یا سیاستی جدید، بر غلظت این مواضع افزود. این موضع‌گیری‌ها هم‌زمان با تماس‌های رهبران جمهوری‌خواه و مسیحیان تبشیری و دیگر حامیان ترامپ با او و بحث‌هایی درمورد اینکه توافق جدید نباید شبیه برجام 94 باشد، مهم است. ترامپ همیشه بایدن و اوباما را متهم کرده که از طریق برجام و رفع تحریم‌ها، به ایران امکان داده‌اند تا پولدار شود و به «گروه‌های نیابتی» کمک کند. نگرانی ترامپ این است که به لحاظ سیاسی در برابر تشبیه یک توافق جدید احتمالی به برجام آسیب‌پذیر باشد.
در مقابل، هر راه‌حلی که هدفش اجتناب از چنین تشابه‌سازی باشد، با مواضع اولیه و اصولی ایران مثل ادامه غنی‌سازی و رفع تحریم‌ها که دو پایه اصلی برجام 94 هستند، برخورد پیدا می‌کند و ممکن است برای ایران غیرقابل قبول باشد. ورود اروپا به این معادله در جهت اعمال فشار به ایران نیز مهم است. تهدید وزیر خارجه فرانسه به اعمال تحریم‌های اروپا که با برجام لغو شدند، در این رابطه است. جو اخیر در سطح برخی رسانه‌های ایران و معدودی از مسئولان مبنی بر اینکه اروپا دیگر بی‌اهمیت است، هم نادرست است و هم زیان‌بار. اقتصاد کل اروپا بزرگ‌تر از اقتصاد آمریکا‌ست.
تمدن اروپایی و قدرت رسانه و مدنی اروپا همچنان یکی از عناصر قدرت است. دو کشور اروپایی، هم هسته‌ای هستند و هم عضو دائم شورای امنیت. به‌علاوه، اروپا یکی از دو ستونی است که روسیه را در باتلاق اوکراین گیر انداخت و نشان داد که قدرت نظامی متعارف روسیه در حد یک قدرت متوسط منطقه‌ای است. سال‌ها در ایران برخی کوشیدند تا بر مبنای تصوری غلط، اروپا را در برابر آمریکا قرار دهند؛ اکنون همان برخی بر مبنای همان تصورات غلط، تلاش دارند‌ آمریکا را در برابر اروپا علم کنند. با وجود لفاظی‌های ساده‌لوحانه ترامپ، وابستگی اروپا و آمریکا به هم ریشه‌دار است. مکانیسم ماشه در دست اروپا نیز تنها به این درد می‌خورد که اهرم فشاری علیه ایران باشد. چه اینکه این ماشه در صورت عدم توافق ایران و آمریکا قطعا چکانده می‌شود؛ چرا‌که مهم‌تر از احیای قطع‌نامه‌های قبلی، برای نگه‌داشتن ایران در دستور کار شورای امنیت ضروری است و در صورت توافق قطعا چکانده نخواهد شد. در نهایت‌، با توجه به سابقه حمایت سیاسی اروپا از ایران (نه اقتصادی که نمی‌توانست) در جریان خروج ترامپ از برجام و خنثی‌کردن تلاش او برای چکاندن مکانیسم ماشه در اکتبر 2020، منافع ایران ایجاب می‌کند‌ رابطه با اروپا‌ که به خاطر قضیه اوکراین شدیدا لطمه خورده است، بازسازی شود.
لذا عدم ملاقات با اروپا در شنبه گذشته اقدام اشتباهی بود. به هر حال، روشن است که نیل به حداقلی از توافق برای ایران مهم و ضروری است. اگر احتمال برخورد نظامی جدی نباشد که هست، حداقل ایران در شرایطی نیست که بتواند یک «فشار حداکثری» سه، چهار‌ساله را تحمل کند. همین نوسانات در نرخ ارز و شاخص‌های بورس در واکنش به خبرهای مذاکرات، گویا‌ست. صرف‌نظر از اینکه مذاکره در عمل به چه صورت پیش خواهد رفت، ایران نباید با تمرکز بر روی برخی امور غیر‌مهم و شکلی مانند غیرمستقیم‌بودن مذاکرات به آمریکا امکان دهد که تقصیر را ‌گردن ایران بیندازد. 
اقداماتی مانند اعلام مستقیم‌بودن مذاکرات، ملاقات علنی با ویتکاف در صورت انجام دور بعدی مذاکرات، دادن نوعی پاسخ به دعوت ترامپ به دیدار با مقامات ارشد ایران و تزریق قدری محتوا به اعلام آمادگی برای پذیرش سرمایه آمریکایی در ایران که مستلزم حداقلی از نمایندگی دیپلماتیک مثلا در سطح دفتر حفاظت منافع آمریکا در ایران است، حداقل می‌تواند در چشم داخل و خارج مانع از مقصر جلوه‌کردن ایران در صورت شکست مذاکرات شود. تحت برخی شرایط، تجربه موافقت ایران با تعلیق غنی‌سازی در 1382 در توافق با سه کشور اروپایی با هدف اعتمادسازی و ضمن تأکید بر حق ایران برای غنی‌سازی‌ نیز ممکن است قابل بررسی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1024824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری همایش آموزشی بیمه دی با هدف توسعه دانش فنی شبکه فروش شرق کشور

اثر شلیک ساده‌سازان به مذاکرات

احتمال تکرار خاطره تلخ؛ بازگشت نفت 50 دلاری؟

خط مذاکره باز است

افتتاح آبکش آهنین

50 هزار شیبا رایگان بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام بگیر ( فرصت محدود )

رئیس انجمن‌های صنفی کارگران: اتباع در ایران کارفرما شده‌اند

وزارت راه و شهرسازی: کمیسیون مسکن و عمران حذف نشده است

آیا اپراتورها بی‌سر و صدا تعرفه اینترنت را بالا برده‌اند؟

گلزنی آقای گل پرسپولیس به خیبر خرم آباد +فیلم

دیدار دوباره در تختی خرم‌آباد پس از 39 سال

عزم جدی برای تعیین تکلیف پروژه «برج‌های دوقلو»

گل 3 امتیازی آل‌کثیر به نماینده خرم آباد/ اولین گل عیسی در شهرقدس رویید +فیلم و عکس

آئین بزرگداشت مقام معلم در خرم‌آباد برگزار شد

تقویت همکاری های دو جانبه؛ کیش کانون توجه سرمایه گذاران پاکستانی

جلسه شورای اداری شهرستان ازنا

مدیرعامل بیمه دی: بیمه هوشمند با کارکنان خلاق و با دانش، محقق می شود

کنایه‌های عراقچی به ترامپ

قالیباف قربانی انتقام تندروها می شود؟

چشم‏‌های سـوخته کارگران بندر

تغییر خط مقدم از غزه به صنعا

آب‌ها را بدون آگاهی اقلیمی جابه‌جا کردیم

دور باطل انتخاب وزیر اقتصاد

تورم ترکیه در پایین‌ترین سطح سه سال اخیر قرار گرفت

صنعت برق چرا درگیر بحران است؟

تشدید بحران مسکن با تراکم فروشی؛ کلانشهرها جایی برای نفس کشیدن ندارند

شیب سبک کاهش قیمت سکه و طلا ادامه پیدا کرد؛ دلار 82 هزار تومان

جوانگرایی از سیاست‌های اصلی این وزارتخانه است

شکارچیان بزکوهی سفیدکوه در دام محیط بانان خرم آباد

ناشران لرستانی 350 عنوان کتاب منتشر کردند ؛ رشد 115 درصد کتاب های کودک و نوجوان

پیام فرماندار کوهدشت به مناسبت سالروز تاسیس سازمان بسیج سازندگی

مسیر توسعه استان از دل همدلی، مشارکت و پرهیز از حاشیه‌ها می‌گذرد

انقلاب خورشیدی؟

عضو شورای شهر: از توان بانوان در ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده شود

قیمت عمده فروشی انواع میوه و صیفی اعلام شد

نخستین گواهی سپرده خودرو به زودی در بورس رونمایی می‌شود

رشد قابل توجه 37 درصدی تقاضای مصرف برق در کشور

پروژه برج‌های دوقلو امسال فعال می‌شود

سمفونی فلک‌الافلاک در روز ملی لرستان اجرا می شود

8 هزار خدمت درمانی رایگان در لرستان انجام می شود

شماره جدید ماهنامه «شاهد یاران»؛ یادمان «مرد هزارسنگر» سردار شهید سیدمحمد صنیع خانی

برداشت از خودپرداز هم پولی شد!

هشدار وزیر ارتباطات از شکل‌گیری بازار زیرزمینی رمزارزها

پشت پرده انتقاد مقامات روسی از هندوانه‌های ایرانی چه بود؟

بازسازی جاده قدیم پلدختر خرم‌آباد در چهار قطعه

پوستر نوستالژی خیبر برای بازی پرسپولیس؛ تقابل دوباره بعد از 39 سال در خرم آباد

آیا لرستان از سایه مدارس کانکسی خارج می‌شود؟‌

تحول در آموزش و پرورش لرستان با تأکید بر سه رویکرد تکریم معلم و عدالت آموزشی و مشارکت مردمی

سرمقاله سازندگی/ اتهام‌زنی به ایران

وقتی نزدیکان ترامپ، زیرپای مشاور جنگ‌طلب او را خالی کردند