ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12) مقالات

سرمقاله اعتماد/ اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اعتماد / «اهداف انقلاب اسلامی از نگاه بنیان‌گذار (12)» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم احمد مازنی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
طاغوتی بودن یک نظام فقط به شرایط نصب یا سلطه حاکمان مربوط نمی‌شود بلکه به اقدامات و رفتار آنان نیز مربوط می‌شود. محقق محترم در این زمینه چنین می‌نویسد: «حضرت امام خمینی بارها و بارها، رژیم شاه را به دلیل «رفتارهای ناروا» مورد اعتراض قرار داده و آن را «طاغوت » می‌خواند. ایشان مملکتی را که در آن به اتکای سرنیزه ظلم وجود داشته باشد طاغوتی می‌نامید (صحیفه، ج 10 ص 481) معرفی دیگر امام از محیط طاغوتی و فضای سیاسی در حاکمیت طاغوت، آن بود که «رعب و وحشت» بر جامعه حاکم است، حاکمان از مردم می‌ترسند و برای رهایی از ترس، محیط «رعب و وحشت‌آور» درست می‌کنند، (همان، ج6 ص443) حضرت امام در جایی دیگر نیز حکم طاغوتی را با ویژگی «وحشت مردم»، معرفی کرده است. (همان ج 7 ص236) پر واضح است که آن بزرگوار «نصب» را جایگزین «وحشت» نمی‌دانست. به این معنا که اگر «نصب» وجود داشته باشد، تحقق ملاک‌های طاغوتی بودن، ضرری به حکومت نمی‌رساند و با همین یک ملاک از همه ملاک‌های دیگر باید چشم‌پوشی کرد!» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص 41-40) بنا بر این به صرف اینکه ساختار یک نظام مطابق با موازین اسلامی باشد کافی نیست؛ گاهی رفتار حاکمان یک نظام اسلامی چنان است که با موازین طاغوتی منطبق است ایشان در ادامه این بحث می‌نویسند: «همان‌گونه که درباره مشروعیت یک نظام سیاسی، بر مبنای شکل‌گیری «ساختار» آن می‌توان نظر داد، همچنین می‌توان بر مبنای «محتوای نظام» از نظر رعایت هنجارهای دینی و قانونی داوری کرد. البته همیشه این دو نوع داوری، به «یک نتیجه» نمی‌انجامد؛ چرا که ممکن است یک نظام، از یک جهت از نصاب مشروعیت برخوردار بوده ولی از جهت دیگر واجد نمره قبولی نباشد. اینکه در چنین صورتی، شهروندان چه وظیفه‌ای در برابر نظام حاکم دارند، مساله دیگری است که اینک مورد نظر نیست. 
به هر حال برای حذف قدرت طاغوتی تغییرات ساختاری، هر چند لازم است ولی به تنهایی کافی نبوده و بدون تحولات محتوایی «حکومت طاغوت» به معنی واقعی کلمه از بین نرفته است. حضرت امام می‌فرمود: «اگر بنا باشد در دولت که می‌رویم تحول نشده باشد... همان رژیم است و همان مسائل طاغوتی، منتها «اسم» را ما عوض کردیم، ما می‌خواهیم ان‌شاءالله «مسمی» عوض بشود، تغییر داده بشود: رژیم طاغوتی به همه محتوا، به رژیم انسانی اسلامی به همه محتوا» (همان، ج10 ص 176) این جملات که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی از سوی امام ایراد می‌شد گویای آن است که حضرت امام «نفی طاغوت» را در نفی رژیم شاه و در «استقرار نهادهای» جمهوری اسلامی، محدود نمی‌دید و نفی طاغوت را بدون تغییر رویه عملی و دگرگونی محتوایی، نمی‌خواست. شگفت‌آور است که ایشان، بعد از «تحقق نصب» مسوولان عالیرتبه که بالاترین مقامات اجرایی و قضایی و لشکری را در بر می‌گرفت باز هم از «تغییر اسم» یاد می‌کرد. این جملات از حضرت امام، در این باره جدا شگفت‌آور است و نشان می‌دهد که «حکومت طاغوت» چه عرض عریضی دارد؛ «و در ادامه به این بیان امام استناد می‌کند که: «اگر بنا شد که جمهوری اسلامی، دادگاه‌هایش اسلامی نباشد، وزارتخانه‌هایش اسلامی نباشد، این حکومت «طاغوتی» است، و به «اسم اسلام» همان طاغوت است. منتها اسمش را عوض کردیم، ما نمی‌خواهیم اسم عوض شود، ما می‌خواهیم محتوا درست بشود» (همان ج 8 ص 417) و در ادامه می‌نویسد: «حضرت امام نگران آن بودند که نظامی که ساختارش جنبه دینی و اسلامی پیدا کرده، از نظر محتوا، از اسلام فاصله داشته باشد. آغاز این فاصله را نه در «تغییر کلی» و دگرگونی‌های اساسی و بنیادین، بلکه در تعدی نسبت به «یک وجب زمین» مردم و در «ظلم به یک نفر» می‌دیدند که در نهایت به «استقرار یک نظام طاغوتی، با نام اسلامی» می‌انجامد؛ «و بعد، از امام خمینی چنین نقل می‌کند که: «اگر یک وجب زمین مصادره بشود بدون میزان‌های شرعی و اگر یک نفر آدم به او ظلم بشود، بر خلاف معاهده‌ای است که با اسلام کرده‌ایم. نباید اسم اسلام رویش بگذاریم و در واقع طاغوت باشد. یک وقتی ما توجه به این نکنیم که ما از طاغوت سر درآوردیم با اسم اسلام. خوب آنها طاغوت بودند، و اسم اسلام هم توی کار نبود، ما می‌گوییم اسلام، لکن یک وقت سر از طاغوت درآوردیم » (همان ج 11 ص 522) و ادامه می‌دهد که: «طاغوت در مفهوم اسلامی آن، صرفاً دارای «مفهوم سیاسی» نیست، بلکه این واژه، دارای «محتوای اخلاقی» نیز هست، طاغوت که از همان ماده طغیان است، ریشه در «خودخواهی» و خودپرستی انسان طاغی دارد و هر کسی که منیت و انانیت درونی خویش را آشکار می‌کند، «طاغوت» است. بر این اساس طاغوت سیاسی چهره آشکار طاغوت اخلاقی است» (سروش محلاتی، محمد، شهر مردگان، ص42)

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1023570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان ملی/ بازخوانی معادله ایران و آمریکا

جلوگیری از تحمیل تورم با انحلال بانک‌های غیرقابل اصلاح

بی‌بی‌سی: ترامپ اقتصاد و جامعه آمریکا را به‌هم ریخت

سرمقاله اعتماد/ سلول‌های خودسر

وضعیت عجیب قیمت شکر؛ تحولات بازار کالاهای اساسی

لرستان، گنجینه ژنتیکی ایران در سایه چالش‌های زیست‌محیطی

تدوین برنامه 5 ساله برای کاهش بیکاری در لرستان

رئیس سازمان محیط‌زیست: با پدیده تغییر اقلیم در کشور مواجه هستیم

رویکرد برنامه‌محور برای کاهش بیکاری در لرستان

لرستان، در دهمین روز آلودگی

استاندار لرستان: شایستگان در رأس مسئولیت‌ها قرار می‌گیرند

توسعه لرستان با تکمیل 107پروژه پیشران شتاب می‌گیرد

شریعتمداری: مکانیسم ماشه تفنگ بی‌فشنگ است، فریب نخورید!

سرمقاله هم میهن/ چند پرسش درباره یک پرونده

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

شوک واقعی بر دلار با خروج آمریکا از صندوق بین‌المللی پول

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

سرمقاله خراسان/ هدف از زیارت امام(علیه‌السلام)

عملکرد 100 روزه ترامپ چشم‌انداز تجاری جهانی را تغییر داد

اظهارات مهم وزیر کار؛ از حذف یارانه‌ها تا توزیع کالابرگ

هزار لبخند در دستان یک زوج؛ قصه‌ای بی‌پایان از مهربانی

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد