ندای لرستان

آخرين مطالب

پلی که گَرگَر را حذف کرد؛ تسهیل تردد عشایر شمال خوزستان و لرستان سیاسی

پلی که گَرگَر را حذف کرد؛ تسهیل تردد عشایر شمال خوزستان و لرستان
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - - عشایر لرستان و خوزستان هر ساله برای تردد و کوچ از عرض رودخانه بختیاری با مشکل مواجه می‌شوند، زیرا این مسیر عشایری نه جاده و نه راهی برای تردد دارد.
عشایر با سنین مختلف برای تردد از رودخانه از دستگاهی نا ایمن و اغلب فرسوده به نام گَرگَر (نمونه ابتدایی تله کابین) استفاده می‌کنند؛ این دستگاه‌ها علاوه بر ثبت لحظاتی رعب‌آور در خاطر عشایر بار‌ها منجر به قطع انگشتان و مرگ افراد و همچنین خسارات مالی شده‌اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وجود قبرستانی در کنار گرگر شاید برای گردشگران جای سوال باشد ولی برای محلی‌ها و عشایر افسوس‌ها دارد! چراکه خاطرات تلخ عبور از رودخانه با گرگر را برایشان تداعی می‌کند.
هنگام کوچ، فرصت زیادی برای ماندن نیست از این رو هرکس هنگام عبور از رودخانه جان سالم به در نبرد کنار گرگر به خاک سپرده می‌شود و اینگونه بوده که این قبرستان ایجاد شده است.
ضرورت رسیدگی به این موضوع باعث شد در دهه 90، رییس وقت سازمان امور عشایر کشور 2 مرحله از منطقه بازدید کند ولی اقدامی برای ساخت پل کول به علت هزینه بالا صورت نگرفت.
به گفته محمود فتحی رییس اداره امور عشایر دزفول، منطقه پل کول در فاصله 150 کیلومتری از مرکز شهرستان دزفول و مرز بین لرستان و خوزستان قرار دارد؛ این پل که به پل خلیل خان نیز معروف است در زمان خلیل خان فعال بوده و کالسکه‌رو یا ایلراه یا مالرو بوده که آثار تاریخی مربوط به پل و ستون‌ها نیز موجود است.
طبق گفته عشایر، این پل با کمک خیرین ساخته شده و اواخر دهه 70 اداره امور عشایر شهرستان دزفول گرگر را برای عبور عشایر در منطقه احداث کرد تا عشایر بتوانند به سمت مناطق ییلاقی لرستان کوچ کنند؛ گرگر دارای یک سبد بود که برای انتقال احشام و اهالی از آن استفاده می‌شد ولی خطرات زیادی برای عشایر داشت و تلفات زیادی هنگام کوچ عشایر رقم می‌خورد.
به گفته رییس اداره امور عشایر دزفول، اداره کل امور عشایر خوزستان و امور عشایر شهرستان دزفول در دهه 80، مطالعات خود را برای احداث جاده پل کول آغاز کردند و 20 کیلومتر مسیر شکافی انجام دادند؛ تا محل گرگر 3.5 کیلومتر مسیر شکافی باقی مانده بود که به علت مسیر سخت و سنگی کار عملیات با مشکل مواجه شد ولی در دهه 90، هشت کیلومتر از سرکول تا چال درازه در حوزه لرستان مسیر شکافی توسط امور عشایر دزفول انجام و 2.5 کیلومتر نیز با چند مورد انفجار مسیرشکافی شد تا بتوان جاده احداث کرد.
رییس اداره امور عشایر دزفول بیان کرد: سال 1400، مطالعات برای احداث پل با اعتباری افزون بر 500 میلیارد ریال آغاز شد و اکنون با حدود 85 درصد پیشرفت در حال ساخت است.
وی هزینه تکمیل این پل را حدود 700 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: اکنون با نصب موقت ورق‌های فلزی، این پل در اختیار عشایر قرار گرفته تا بتوانند به راحتی به مناطق ییلاقی لرستان کوچ کنند.
فتحی با بیان اینکه پل دارای تیر مرکب فلزی، دهانه 20 متری و یک دهانه 60 متری و عرض چهار متر است، اظهارکرد: این پل ماشین رو بوده و برای برگشت عشایر به سمت قشلاق از این پل استفاده خواهد شد.
وی ضمن قدردانی از پیگیری نماینده دزفول و سازمان امور عشایر در ساخت این پل گفت: هنوز چهار کیلومتر از مسیر شکافی پل کول باقی مانده که امید است هرچه سریعتر انجام شود و در اختیار عشایر قرار گیرد.
مهران شهبازی معاون عمرانی اداره کل امور عشایر خوزستان درخصوص موارد فنی و اجرایی ساخت این پل نیز بیان کرد: اجرای پل از نظر اجرایی مشکلاتی داشت، زیرا امکان حمل مصالح، تجهیزات و ماشین‌آلات به این منطقه سخت‌گذر که بیش از 150 کیلومتر از مرکز شهرستان فاصله و 100 کیلومتر جاده خاکی و سخت گذر دارد، بسیار دشوار است.
پل کول دزفول با 85 درصد پیشرفت در حال ساخت است
مدیرکل امور عشایر خوزستان با اعلام پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پل کول دزفول اظهارکرد: پل کول به دلیل واقع شدن در مسیر ایلراه مهم عشایری از جمله طرح‌های مهم در حوزه سازمان امور عشایر کشور است که اکنون بالای 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
اسکندر موسوی‌زاده این مسیر را ایلراه اصلی عشایر به لرستان دانست و ادامه داد: سالانه حدود 2 هزار خانوار از این منطقه سخت‌گذر به لرستان کوچ می‌کنند که نیاز بود پلی ایمن برای آنها ساخته شود.
به گفته وی، طی کردن این مسیر برای حمل مصالح با خودروی کمک دار حدود هفت ساعت به طول می‌انجامد؛ در واقع هیچ پیمانکاری حاضر به کار در این منطقه نمی‌شد ضمن اینکه در فصل زمستان به علت بارش برف مسیر بسته می‌شود و آنتن تلفن و برق وجود ندارد.
تکمیل پل کول تا پایان بهار امسال
موسوی زاده ابراز امیدواری کرد: این پل تا پایان فصل بهار 1404 به اتمام برسد و عشایر بتوانند از آن بهره‌مند شوند البته این پل به صورت موقت در اختیار عشایر قرار گرفته است.
عضو هیات رییسه و نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: بخش‌های شهیون و سردشت به ویژه دهستان احمدفداله از مناطق به شدت محروم کشور هستند که امیدواریم با احداث پل کول بتوانیم یکی از مشکلات جدی مردم منطقه به ویژه عشایر خوزستان و لرستان را برطرف کنیم.
عباس پاپی‌زاده ادامه داد: امید است با تکمیل این پل علاوه بر رفع نیاز عشایر منطقه بتوانیم امکان طبیعت گردی و گردشگری را برای مردم خوزستان فراهم کنیم.
بخش‌های سردشت و شهیون دزفول با محرومیت‌های زیادی مواجه هستند و انتظار می‌رود توجه ویژه‌ای به رفع این محرومیت‌ها شود.
منبع:ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1023198/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

شوک واقعی بر دلار با خروج آمریکا از صندوق بین‌المللی پول

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

سرمقاله خراسان/ هدف از زیارت امام(علیه‌السلام)

عملکرد 100 روزه ترامپ چشم‌انداز تجاری جهانی را تغییر داد

اظهارات مهم وزیر کار؛ از حذف یارانه‌ها تا توزیع کالابرگ

هزار لبخند در دستان یک زوج؛ قصه‌ای بی‌پایان از مهربانی

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

وجود بیش از 2 میلیون هکتار اراضی مرتعی و جنگلی در لرستان

افتتاح 2 میلیارد تومان طرح عشایری در لرستان

6 مصدوم در تصادف محور بروجرد-خرم‌آباد

طلب بیش از 700 میلیارد تومانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان از نهادهای بیمه

تولید 3.71 مگاوات برق در لرستان با ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

10 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خرم‌آباد رفع تصرف شد

جنگ روایت‌ها در میانه آتش

استاد دانشگاه تهران: نهادهای موازی در حال از بین بردن قدرت دولت هستند

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

آیا سود معاملات رمزارز مشمول قابل مالیات‌ستانی می‌شود؟

چرا مردم دائم دنبال خرید سکه و دلار هستند؟

حکمرانی روند کاهشی در بازار طلا؛ دلار ثابت ماند