ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ سنگینی تحلیل‌های سبک از مذاکرات! مقالات

سرمقاله جوان/ سنگینی تحلیل‌های سبک از مذاکرات!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - روزنامه جوان / «سنگینی تحلیل‌های سبک از مذاکرات!» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم غلامرضا صادقیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اگر کسی بخواهد از میان تمامی تحلیل‌های مذاکراتی به یکی دل ببندد، درست‌تر و منطقی‌تر آن است که به یک تحلیل حدوسط برسد و دل‌خوش کند و از تحلیل‌های بسیار بدبینانه و بسیار خوش‌بینانه فاصله بگیرد. ما نمی‌دانیم در سر‌ها چه می‌گذرد و چرخش روزگار بر کدام پاشنه است، اما می‌توانیم منطقی و میانه‌رو باشیم. 
بدبینانه‌ترین تحلیل‌ها آن است که بگوییم راهبرد پنهان ایران «نه توافق، نه جنگ» است و در مقابل راهبرد پنهان امریکا نیز دقیقاً همین یعنی «نه توافق، نه جنگ»! و هر یک نیز مذاکره را به دلیل همین راهبرد پنهان، تله‌ای برای دیگری قرار داده است! خب این تحلیل خیلی قشنگ است، اما لزوماً درست نیست. این تحلیل را این‌طور تجزیه می‌کنند که ایران جنگ نمی‌خواهد، چون امری مشخص است، اما توافق هم نمی‌خواهد زیرا آن را با حفظ اصول خود در تعارض می‌بیند و می‌داند در نهایت امریکا در یک نقطه متوقف و محدود نمی‌شود و کار به دست‌اندازی در ایده‌ها و اصول و مبانی می‌رسد. اما نمی‌تواند با تقاضای مذاکره حتی اگر آن را از طرف امریکا صوری و نمایشی بداند، موافقت نکند، پس پای میز مذاکره می‌رود، اگرچه با همان راهبرد پنهان. امریکا نیز دقیقاً همین را در سر دارد. جنگ نمی‌خواهد زیرا از پیامد‌های قابل‌محاسبه و غیرقابل‌محاسبه آن بیمناک است، اما توافق هم نمی‌خواهد زیرا آنچه را که برای ایران می‌پسندد، همین وضعیت کنونی فشار و تحریم و تهدید است و دلیلی نمی‌بیند که به توافقی برسد که یک سر آن آزادسازی دارایی‌های ایران و لغو تحریم‌ها باشد. نشانه این ادعا هم آن است که حلقه اول کاخ‌سفید حرف مثبت می‌زند، اما حلقه دوم و سوم تهدید می‌کند و دولت امریکا را از توافق با ایران بدون تسلیم کامل ایران برحذر می‌دارد. این وسط صهیونیست‌ها هم بیکار نمی‌نشینند، پس امکان یا اراده توافق با ایران نیست. خوش‌بینانه‌ترین تحلیل هم آن است که بگوییم امریکا به هزار دلیل می‌خواهد سریع توافق کند و ایران هم همین را می‌خواهد و توافق در دسترس است. 
اما تحلیل منطقی‌تر که از این خوش‌بینی و بدبینی دور باشد آن است که نمی‌توان ایران را متهم به «بازی در مذاکرات» کرد. بله شاید ایران نخواهد که تصویر «مبارزه‌گر با امپریالیسم» که در نیم‌قرن اخیر از ایران در ذهن دنیا شکل گرفته و برای ملت‌هایی الگو شده است، از بین برود، ولی چه کسی گفته که اگر توافق، محدود به رفع تحریم‌ها در مقابل کاهش غنی‌سازی باشد، این تصویر محو شده است؟ کاری را که قبلاً هم کرده‌ایم چرا دوباره انجام ندهیم و یک توافق میانه را که فقط در دو موضوع خاص است به دست نیاوریم؟ این را در هیچ‌جای دنیا عدول جمهوری اسلامی از آرمان‌های خود نمی‌نامند. در طرف مقابل هم می‌توان تصور کرد که برخی زیان‌های پنج دهه دشمنی با ایران، و شرایط جدید جهان، امریکا را متقاعد کرده از شدت این ستیزه‌گری بکاهد تا کمتر ضرر کند؛ و برای همین می‌داند که نباید بحث جمع‌کردن صنعت صلح‌آمیز هسته‌ای و موشک‌ها و مقاومت و اسرائیل را وارد مذاکره کند. چنین تصوری معقول است. دست‌کم با این تصور، مذاکره با امریکا زیان زیادی برای ما ندارد. برخی می‌گویند ترامپ غیرقابل‌پیش‌بینی است. خب ایران نیز مثل کف‌دست، ساده و قابل‌پیش‌بینی نیست، اما به وجه مثبت آن! 
معمولاً کسانی که از خودشان تحلیل بیرون می‌ریزند، به تحلیل میانه و حد وسط روی خوش نشان نمی‌دهند، چون برای آنان فالوور جمع نمی‌کند! تاریخ همیشه گرفتار همین رادیکال‌پسندی بوده است. چپ‌ها که روزگاری دنیا را قبضه کرده بودند، حالا کجا هستند؟! و هر اندیشه‌ای که مقابل چپ بوده است، کدام ملت را خوشبخت کرد؟! فایده میانه‌روی در فرضیه‌ها آن است که برخلاف تندروی‌ها مبتنی بر تجربه و شواهد است. اینکه اکنون و بعد از تجربه برجام و توافقات دیگر، بگوییم ایران هرگز و هرگز زیر بار توافق با امریکا نمی‌رود، مبتنی بر کدام شواهد یا تجربه است؟ جز اینکه بخواهیم از همین‌حالا تقصیر شکست احتمالی مذاکرات را گردن ایران بیندازیم؛ و اینکه بگوییم امریکا برای ما تله گذاشته و نباید مذاکره کنیم هم پذیرفته نیست، زیرا مذاکره امری مرحله‌به‌مرحله است و این‌طور نیست که تله‌ای باشد که ما تا آخر آن را برویم و در دام بیفتیم و صید شویم و کباب شویم و تمام! برخی می‌گویند هر مذاکره‌ای که عادی‌سازی روابط ایران و امریکا در آن نباشد، محکوم به شکست است و ایران و امریکا نیز هرگز به عادی‌سازی نمی‌رسند. امریکا همین‌الان با کدام کشور در جهان روابط عادی دارد که ایران دومی آن باشد؟! برخی دیگر تا بازشدن سفارت‌ها و آغوش دوستی هم پیش می‌روند! دست از شهوت دیده‌شدن با اظهارات شگفتی‌ساز باید شست. ایران و امریکا ممکن است به یک توافق حداقلی که بخش‌های اصلی آن آشکار باشد و حتی بخش‌هایی آشکار نشود و ضمنی بماند، دست یابند. اگر طرف مقابل بیش از این بخواهد، بله شاید توافقی نباشد. اما در هر حال شکست مذاکرات آن‌هم وقتی ایران زیر بار شدیدترین تحریم‌های تاریخ است و امریکا هم نهایت تحریم‌ها را آزموده است، در فهم عقلای دنیا بر گردن امریکا خواهد افتاد، هرچند امریکا پروپاگاندای خلاف آن انجام دهد و این چیزی نیست که اکنون قاطعانه بگوییم امریکا در حال دنبال‌کردن آن است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1019866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله آرمان ملی/ بازخوانی معادله ایران و آمریکا

جلوگیری از تحمیل تورم با انحلال بانک‌های غیرقابل اصلاح

بی‌بی‌سی: ترامپ اقتصاد و جامعه آمریکا را به‌هم ریخت

سرمقاله اعتماد/ سلول‌های خودسر

وضعیت عجیب قیمت شکر؛ تحولات بازار کالاهای اساسی

لرستان، گنجینه ژنتیکی ایران در سایه چالش‌های زیست‌محیطی

تدوین برنامه 5 ساله برای کاهش بیکاری در لرستان

رئیس سازمان محیط‌زیست: با پدیده تغییر اقلیم در کشور مواجه هستیم

رویکرد برنامه‌محور برای کاهش بیکاری در لرستان

لرستان، در دهمین روز آلودگی

استاندار لرستان: شایستگان در رأس مسئولیت‌ها قرار می‌گیرند

توسعه لرستان با تکمیل 107پروژه پیشران شتاب می‌گیرد

شریعتمداری: مکانیسم ماشه تفنگ بی‌فشنگ است، فریب نخورید!

سرمقاله هم میهن/ چند پرسش درباره یک پرونده

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

شوک واقعی بر دلار با خروج آمریکا از صندوق بین‌المللی پول

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

سرمقاله خراسان/ هدف از زیارت امام(علیه‌السلام)

عملکرد 100 روزه ترامپ چشم‌انداز تجاری جهانی را تغییر داد

اظهارات مهم وزیر کار؛ از حذف یارانه‌ها تا توزیع کالابرگ

هزار لبخند در دستان یک زوج؛ قصه‌ای بی‌پایان از مهربانی

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد