ندای لرستان

آخرين مطالب

جنجال مهر و ماه مقالات

جنجال مهر و ماه
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
افزایش تذکرات و پیامک‌های حجاب
طی دو روز گذشته مجتمع بین‌راهی مهر و ماه در فاصله 6 کیلومتری قم به دلیل عدم رعایت قوانین حجاب توسط برخی از مشتریان و تنش‌هایی که میان نگهبانان مجتمع و اعتراضات مردمی رخ داده بود، تعطیل شد. پس از این تنش‌ها، مدیران مجتمع تصمیم به تعطیلی دو روزه این مجموعه گرفتند تا این رویه‌ها را اصلاح کنند. این اقدام از سوی برخی به‌ عنوان گام مثبتی در جهت اجرای قوانین اجتماعی و دینی دانسته شد اما در واقع این اقدام بیش از آنکه ناشی از رویکرد قانونی باشد به ‌نوعی اقدام خودسرانه و بدون پشتوانه قضایی و دولتی بود. تعطیلی این مجتمع نشانه‌ای از رشد خودسری‌ها در مواجهه با مسائل اجتماعی بود که نه‌ تنها به بی‌ثباتی اجتماعی دامن زد بلکه در پی آن نگرانی‌های امنیتی و حقوقی نیز افزایش یافت.
پیش از تعطیلی مجتمع مهر و ماه، موجی از پیامک‌های هشدار درباره حجاب در اصفهان جنجال‌آفرین شد. در ماه‌های پایانی سال 1403 اصفهان به محل ارسال پیامک‌های تهدیدآمیز به افرادی که حجاب را رعایت نکرده بودند، تبدیل شد. این پیامک‌ها عمدتاً به افراد بدون حجاب ارسال می‌شد و به آنها هشدار می‌داد که رفتارشان مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران است. یکی از پیام‌های مهم که به سرعت در شبکه‌های اجتماعی پخش شد به پدر دختری به نام مینا ارسال شده بود و او را از عدم رعایت حجاب قانونی دخترش آگاه کرده بود. در پیام ارسال شده از سوی معاونت اجتماعی دادگستری اصفهان چنین آمده بود: «جناب آقای [نام]، فرزند شما خانم مینا در سطح شهر اصفهان بدون رعایت پوشش اسلامی مناسب حضور داشته‌اند. لطفاً اقدامات لازم را جهت رعایت قانون انجام دهید».
این پیام‌ها به سرعت در شبکه‌های اجتماعی بازتاب یافت و سوالات زیادی درباره نحوه شناسایی هویت این افراد مطرح شد. مساله‌ای که موجب نگرانی‌هایی درباره حریم خصوصی و نحوه جمع‌آوری اطلاعات شهروندان شد. در این میان برخی کاربران و تحلیلگران به احتمال استفاده از فناوری‌های تشخیص چهره و دوربین‌های شهری برای شناسایی افرادی که حجاب را رعایت نمی‌کنند، اشاره کردند. به طور خاص، شایعاتی درخصوص استفاده از دوربین‌های نصب‌ شده در سطح شهر برای شناسایی افرادی که بدون حجاب در حال عبور‌ومرور بودند به گوش رسید.
شهردار اصفهان در نشست خبری خود این موضوع را رد و اشاره کرد که تنها دوربین‌های مرتبط با کنترل ترافیک و تخلفات رانندگی در اختیار شهرداری است اما با توجه به شواهد و واکنش‌های عمومی هنوز سوالات بی‌پاسخی در این زمینه وجود دارد.
نکته‌ای که در این میان بسیار اهمیت دارد، نحوه اعمال این اقدام‌ها و مشکلاتی است که در آن نهادهای مسئول درگیر شده‌اند. یکی از مهم‌ترین سوالات این است که این پیام‌ها براساس چه مجوز قانونی ارسال شده‌اند. شورای عالی امنیت ملی، که بالاترین مرجع تصمیم‌گیری امنیتی کشور است، پیش از این اعلام کرده بود که قانون عفاف و حجاب به دلیل نگرانی‌های امنیتی به حالت تعلیق درآمده است. در نتیجه، هرگونه اقدام خودسرانه توسط نهادهای محلی یا افراد غیرمسئول در این زمینه، قانونی نبوده و نقض حقوق شهروندان محسوب می‌شود.
در حقیقت، این نوع اقدامات خودسرانه در اصفهان از نظر قانونی با خلأهایی مواجه است و دولت باید به سرعت وارد عمل شده و جلوی ادامه این اقدامات را بگیرد. یکی از تحلیلگران حقوقی، علی مجتهدزاده، در واکنش به این پیامک‌ها نوشت: «آنچه در اصفهان در زمینه ارسال پیامک حجاب برای شهروندان اتفاق می‌افتد از جنس لغو خودسرانه کنسرت‌ها در مشهد است. اگر بساط این اقدامات خجالت‌آور برچیده نشود، حاکمیت بی‌قانونی و هرج‌ومرج و از میان رفتن بیش‌ازپیش امنیت شهروندان دور نخواهد بود».
محسن برهانی، حقوقدان، معتقد است که «این نوع اقدامات برخلاف قوانین موجود است و باید بررسی‌های دقیق‌تری درخصوص دسترسی به اطلاعات شهروندان و نحوه استفاده از آنها انجام شود. به گفته او، استفاده از داده‌های شخصی شهروندان، به‌ویژه در زمینه‌هایی که مستلزم دسترسی به اطلاعات طبقه‌بندی شده هستند، باید تحت نظارت دقیق و با مجوزهای قانونی صورت گیرد». این جمله به وضوح نشان‌دهنده نگرانی‌های عمومی از ادامه روند خودسری‌ها و پیامدهای آن برای اعتماد عمومی و امنیت اجتماعی است.
او اشاره کرده که‌ «‌قبل از التهابات پس از فوت مرحوم مهسا امینی، ابتدا در مشهد، برخی از این اقدامات فراقانونی (عدم ارائه خدمات بانکی، عدم اجازه استفاده از مترو در قطار شهری مشهد و …) در دستور کار قرار گرفتند. در همان زمان حقوقدانان، دلسوزان کشور، برخی فعالان سیاسی و … اعلام کردند این نوع اقدامات که در ستادها و قرارگاه‌ها شکل می‌گیرند، هیچ مستند قانونی ندارند».
به گفته برهانی ‌«‌محروم کردن افراد از خدمات شهروندی نیاز به مجوزهای محکم قضایی دارد. این اقدامات ادامه پیدا کرد تا مجموعه این فشارها و تحریک جامعه باعث وقوع رخدادهای امنیت ملی برای سراسر کشور در تابستان 1401 شد. در شرایطی که کشور با فشارهای فزاینده بیرونی مواجه است، نهادهای ذی‌ربط امروز باید برخی اقدامات که در برخی شهرها به صورت فراقانونی در دستور کار قرار گرفته را از منظر امنیتی مورد توجه قرار دهند تا مشابه اقدامات تحریک‌آمیز مشهد در 1401 را در 1404 در اصفهان شاهد نباشیم».
قانون عفاف و حجاب و توقف آن: دلیلی برای خودسری‌ها؟
درحالی که شورای عالی امنیت ملی از سال‌ گذشته به دلیل نگرانی‌های امنیتی، اجرای قانون عفاف و حجاب را به حالت تعلیق درآورده است، نهادهای مختلف دولتی و محلی در اصفهان و دیگر شهرها به طور غیررسمی اقدام به اعمال قوانین کرده‌اند. این وضعیت ناهماهنگی قانونی باعث شده که عملاً قانون عفاف و حجاب نه‌تنها به طور رسمی ابلاغ نشده بلکه باغث شده برخی نهادها و گروه‌های مختلف با استفاده از ابزارهای خود، قانون را به شیوه‌ای شخصی و بدون شفافیت اعمال کنند.
طبق ماده 638 قانون مجازات اسلامی، هرگونه برخورد با عدم رعایت حجاب باید براساس حکم قضایی باشد و نه به ‌طور سرخود و خودسرانه. براساس این ماده، مراجع قضایی تنها مرجع قانونی برای برخورد با افراد در زمینه حجاب هستند نه نهادهای اجرایی یا غیرقضایی. بنابراین اقدامات خودسرانه برخی نهادها مانند ستاد امر به معروف و نهی از منکر در اصفهان، نقض قانون اساسی و حقوق شهروندی است. در نتیجه، این وضعیت به تضییع حقوق شهروندان و ایجاد یک فضای بی‌اعتمادی عمومی می‌انجامد. مقامات دولتی باید به وضوح اعلام کنند که آیا قصد دارند این قانون را دوباره فعال کنند یا نه. در غیر این صورت، ادامه این وضعیت بی‌قانونی و خودسری، پیامدهایی جدی برای جامعه به همراه خواهد داشت.
از تنش‌های اجتماعی تا اضطراب عمومی
این اعمال باعث شده است که برخی از شهروندان اصفهانی احساس امنیت و آرامش را از دست بدهند. نگرانی‌ها از نقض حریم خصوصی، عدم شفافیت در پیگیری اقدامات قانونی و تهدیدات مداوم از سوی نهادهای غیررسمی، باعث ایجاد فضای پرتنش و استرس‌آور در جامعه شده است. علاوه بر این، این اقدامات به نوعی تضعیف‌کننده اعتماد عمومی به دولت و نهادهای اجرایی محسوب و موجب می‌شود که شهروندان به ‌جای احساس امنیت در برابر قانون، احساس کنند که تحت نظارت و تهدید دائمی هستند.
در نهایت، آنچه که باید مورد توجه قرار گیرد این است که برخوردهای خودسرانه با موضوع حجاب نه ‌تنها منجر به تشدید تنش‌های اجتماعی می‌شود بلکه آسیب‌های جدی به امنیت روانی و اجتماعی جامعه وارد می‌کند. در شرایطی که ایران با بحران‌های اقتصادی و نوسانات ارزی مواجه است، اجرای چنین برخوردهای قانونی می‌تواند منجر به تضعیف بیشتر امنیت روانی و اجتماعی شود. مردم نیازمند تضمین‌هایی هستند که حقوق فردی آنها حفظ شده و برخوردهای قانونی تنها در چارچوب قوانین و دستورالعمل‌های رسمی صورت گیرد. دولت باید به ‌سرعت وارد عمل شده و جلوی گسترش این خودسری‌ها را بگیرد تا از ایجاد بحران‌های اجتماعی و امنیتی جلوگیری شود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1018653/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

وجود بیش از 2 میلیون هکتار اراضی مرتعی و جنگلی در لرستان

افتتاح 2 میلیارد تومان طرح عشایری در لرستان

6 مصدوم در تصادف محور بروجرد-خرم‌آباد

طلب بیش از 700 میلیارد تومانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان از نهادهای بیمه

تولید 3.71 مگاوات برق در لرستان با ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

10 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خرم‌آباد رفع تصرف شد

جنگ روایت‌ها در میانه آتش

استاد دانشگاه تهران: نهادهای موازی در حال از بین بردن قدرت دولت هستند

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

آیا سود معاملات رمزارز مشمول قابل مالیات‌ستانی می‌شود؟

چرا مردم دائم دنبال خرید سکه و دلار هستند؟

حکمرانی روند کاهشی در بازار طلا؛ دلار ثابت ماند

چرا دلار کمتر از 70 هزار تومان نمی‌شود؟

پیش‌بینی «سالی خیره کننده برای طلا»

افتتاح 18 هزار واحد مسکونی و ده‌ها پروژه عمرانی در 5 استان تا پایان 1404

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات در دولت چهاردهم

واردات گوشت قرمز رکورد زد؛ 1/3 میلیارد دلار خروج ارز از کشور رقم خورد

هجوم بانک‌های مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟