ندای لرستان

آخرين مطالب

سفری به عمق فرهنگ و آئین‌های سنتی مردمان لر مقالات

سفری به عمق فرهنگ و آئین‌های سنتی مردمان لر
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ابتدای تعطیلات نوروزی قلعه «فلک‌الافلاک» مملو از حضور مسافران و گردشگرانی از جای‌جای ایران اسلامی است که برای بازدید از این اثر ملی و شاهکار معماری ایرانی و همچنین موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی این قلعه شگرف در خرم‌آباد حضور پیدا می‌کنند.
موزه مردم‌شناسی استان لرستان به‌عنوان یکی از غنی‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی کشور در اردیبهشت سال 1381 در قلعه «فلک‌الافلاک» افتتاح شد، این موزه با 12 سالن و راهرو هایی مرتبط به آن صحنه‌هایی بسیار بدیع و چشم نوازی را از زندگی بومی مردم لرستان به نمایش گذاشته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سفر به فرهنگ و باورهای مردمان لر
موضوعات به نمایش گذارده شده در این موزه شامل باورها و اعتقادات مردم این دیار درباره چشم‌زخم‌ها و تولد، ابزار و وسایل روشنایی سنتی، کتابت و لوازم مربوط به آن، پوشاک سنتی مردان و زنان، ابزار و صنایع کشاورزی بومی، موسیقی محلی، آهنگر محلی، گالری عکس از مناظر طبیعی و زندگی مردم، صحنه‌هایی از مراسم عروسی، گالری عکس‌هایی از دوره قاجار است.

ندای لرستان

همچنین مشاغل سنتی خراطی، سراجی، گیوه‌دوزی، ورشوسازی، ویترین‌هایی از ظروف و وسایل مهمان‌نوازی، مراسم سوگواری و گور نگاره‌های حجاری شده، سالن مخصوص نمایش فیلم و اسلاید، مرد موتاب، زنان در حین بافت سیاه‌چادر، قالی، گلیم، جاجیم، ویترین نمونه‌هایی از بافته‌های لری، ماکتی از سیاه‌چادر، صحنه‌هایی از فعالیت زنان عشایر و روستایی، سالن موسیقی و نمایش انواع سازهایی لری و چهره‌های برجسته موسیقی لرستان، صحنه‌ای از شکار، آسیاب آبی و سالن ابزار و وسایل پخت نان و … از دیگر دیدنی‌های این موزه است.
موزه مردم‌شناسی «فلک‌الافلاک»؛ منظره خاطره‌انگیز فرهنگ این دیار
این مجموعه که با بهره‌گیری از ابزار و وسایل گردآوری‌شده از صحنه‌های واقعی زندگی روزمره مردم و چیدمان مناسب آنها در ویترین‌ها و صحنه‌های ایجاد شده گذاشته شده منظره‌های خاطره‌انگیزی را در ذهن هر بیننده‌ای بر جای گذارد.
در سالن اول موزه با اشیا مربوط به تولد آغاز می‌شود که شامل اشیایی با باورها کهن نظیر طلسم‌ها، خر مهره‌ها (کژک)، آویزه‌های اسپند (دیی دیی)، قاب قران، ریش کل، پرهای خروس، سر کبک و مهره‌های رنگین و … است.

ندای لرستان

ابزار و وسایل روشنایی نظیر پی‌سوزها، چراغ لامپا، چراغ‌موشی و وسایل کتابت مانند کتب قدیمی، قلمدان، جوهردان، عینک‌ها و قباله‌های قدیمی و همچنین اشیا مربوط به ایام سوگواری محرم و تعزیه‌گردانی و پوشاک مردان و زنان همراه با زیورآلاتی که زنان ایل به هنگام شادی به خود می‌آرایند از جمله اشیایی است که در ویترین این سالن به نمایش گذارده شده است.
در ادامه آن مجموعه‌ای از اشیا و صحنه‌های مربوط به کشاورزی دیده می‌شود که در یک‌سوی آن مرد کشاورزی را در حین سوار بر خرمن‌کوب چوبی و خواندن آواهای محلی برای رفع خستگی نشان می‌دهد که گویی خود در کنار «خرمن‌جا»، به نظاره نشسته است و در سوی دیگر مردی در پی پاشیدن بذری نو زمین را با گاوآهن شخم می‌زند.
در همان نزدیکی سیمای مردی آهنگر و یا صنعتگران محلی که در حال تهیه ابزارآلات کشاورزی هستند نمایی دیگر از زندگی بومی لرستان را تداعی می‌کند.
سالن عروسی؛ نوای شورانگیز ساز و دهل
گالری عکس: در این گالری مجموعه‌ای از تصاویر طبیعت و مردم به نمایش گذارده شده که با نگاهی به آنها می‌توان به تنوع زیبایی‌های طبیعی، چهره‌های بومی و چگونگی زندگی در دامن طبیعت دل‌انگیز لرستان پی برد.
سالن عروسی: در سالن عروسی همراه با نوای شورانگیز ساز و دهل آوردن عروس با مادیان سفید تزئین شده، مردان و زنان رقصنده گرداگرد نوازندگان بومی و عروس و داماد و… همه اینها صحنه‌هایی هستند که شما را به این عروسی دعوت می‌کنند.

ندای لرستان

عکس‌های قاجار: در راهرویی که به سالن مشاغل بومی مرتبط می‌گردد عکس‌هایی از دوره قاجار دیده می‌شود این عکس‌ها مربوط به سران عشایر و طوایف لر در دوره قاجار است که توسط عکاس‌خانه «دارالخلافه» تهران در سال‌های 1218- 1219 عکس‌برداری شده است و هم اکنون اصل این عکس‌ها در آلبوم‌خانه سلطنتی کاخ گلستان نگهداری می‌شود.
سالن سوگواری، طنین آوای سوگ
سالن مشاغل و ظروف: در زیر طاق‌نماهای این سالن مجموعه‌ای از پیکره استادان مشاغل سنتی نظیر پیرمرد خراط، ورشو ساز، سراج، گیوه‌دوز و اشیا مربوط به سوارکاری و شکار و ظروف مهمان وازی چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند و آنها را با دنیایی از رموز و فنون سنتی که روزگاری پیشتاز صنعت ایران‌زمین بوده‌اند آشنا می‌کند.
سالن سوگواری: در طنین غمگنانه آوای سوگ و نوای «مویه» که در این سالن بخش می‌شود صحنه‌هایی از مراسم چهره، کتل کردن اسب مردان پلاس پوش و زنان سوگوار با گیس‌بریده و گونه‌هایی خراشیده تصاویری از سوگنامه‌های شاهنامه را برای شما تداعی می‌کند، نقوش حجاری شده سنگ گورهای که در کنار این صحنه قرار گرفته‌اند، بخش‌هایی دیگر از آئین سوگ را به تصویر کشیده‌اند.

ندای لرستان

سالن نمایش: با ایجاد سالن نمایش برای بازدیدکنندگان فرصتی فراهم شده که دمی با نشستن ناظر جلوه‌هایی از فرهنگ و تاریخ لرستان از طریق سیستم صوتی و تصویری موزه باشیم.
سالن بافته‌های بومی: مرد موتاب در حال موتابی، زنان عشایر در حین بافت سیاه‌چادر، گلیم، قالی و جاجیم سه سالن را به خود اختصاص داده‌اند به‌طوری‌که جزئی‌ترین فنون و زیبای های آن قابل‌مشاهده است.
سیاه‌چادرهای عشایری میزبان قدوم مهمانان نوروزی
سالن عشایر: در این سالن سیاه‌چادر (داوار) به نمایش گذارده شده که حدوداً پنج برابر کوچک‌تر از یک سیاه‌چادر واقعی است، این سیاه‌چادر نمونه‌ای است از یک سکونت‌گاه عشایری منطقه «هومیان» کوهدشت است که به همراه متعلقات آن در معرض دید عموم قرار گرفته است.

ندای لرستان

از دیگر موضوعاتی که در این سالن قابل‌مشاهده است، فعالیت روزمره زنان عشایر بوده که نقش عمده زندگی ایلیاتی را به عهده دارند، زنی در حال آوردن مشک آب، زنی در حال نخ‌ریسی، زنی در حال سبدبافی، زنی در حال مشک‌زنی، زنی در حال تهیه خوراک و خوابانیدن کودک خود در گهواره‌ای بومی و زنی در حال آوردن هیزم و صحنه‌هایی که به طور روزمره در زندگی ایلی و روستایی برای زنان تکرار می‌شود.
موسیقی لری هم‌زاد مردمان دیار بلوط و مفرغ
سالن موسیقی: موسیقی لری بخش جدایی‌ناپذیر زندگی است که از بدو پیدایش این قوم با او هم‌زاد بوده است، کهن‌ترین این آواها را می‌توان در «مویه» ها و «هوره» ها و نواهای شادی و سرودهای دلدادگی‌های عاشقانه جستجو کرد.

ندای لرستان

سالن موسیقی موزه مردم‌شناسی لرستان با مجموعه‌ای از انواع سازهای بادی نظیر سرنا، کرنا، دوزله، بلور، و سازهای کوبه ای نظیر انواع دهل و همچنین سازهای زهی انواع تنبور و کمانچه به‌ویژه کمانچه زنده‌یاد استاد «علیرضا حسین‌خانی» که در دستان پیکره‌اش در ویترین به نمایش گزارده شده است توجه هر علاقه‌مندی را به خود جلب می‌کند.
پیکره استاد «شامیرزا مرادی» سرنا نواز شهیر لرستانی و زنده‌یاد «امام قلی امامی» تنبورنواز کوهدشتی در آینده‌ای نزدیک به این مجموعه افزوده خواهد شد.
سالن نان و شکار
سالن شکار: درگذشته‌ای نه‌چندان دور شکار یکی از شیوه‌های معیشت مردم لر بوده است، شکار کبک در فصل زمستان همراه با دیجومه (پرده‌ای رنگین برای فریب کبک‌ها در زمستان) از جمله صحنه‌هایی است که در این سالن قابل‌مشاهده است.

ندای لرستان

سالن نان: نان اصلی‌ترین غذای بشری بوده که از گذشته‌ای دور تا امروز برای تهیه آن فن آوری‌های گوناگون را ابداع کرده است، در این سالن بخشی از این فن آوری‌ها شامل آسیاب آبی در اندازه‌ای سه برابر کوچک‌تر از اندازه واقعی، آسیاب دستی نظیر «دس یر» یا «دس هر» و «بردگلو» که برای خردکردن دانه غلات به کار برده می‌شود و همچنین زنانی در حال تهیه نان محلی «تاوه‌ای» و «تیری» هستند به همراه تصاویری از موضوعات مرتبط با نان به نمایش گزارده شده است.
برای بازدید از نمونه‌هایی از فرهنگ، تمدن و پیشینه مردم لرستان به موزه مردم‌شناسی قلعه «فلک‌الافلاک» باید سر زد تا اوج هنرمندی و خلاقیت مردمان لر را مشاهده کرد.
شکل‌گیری ستاد خدمات سفرهای نوروزی در لرستان
رضا آریایی سرپرست معاونت عمرانی استانداری لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در این رابطه، اظهار کرد: باتوجه‌به جاذبه‌های گردشگری طبیعی و آثار تاریخی کهنی که در لرستان وجود دارد، این استان از قدیم الا ایام محل تردد گردشگران در ایام مختلف سال بوده است.
وی با بیان اینکه در استان لرستان حدود پنج هزار اثر تاریخی و جاذبه گردشگری داریم، عنوان کرد: دو هزار و 650 مورد از این آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده است.
سرپرست معاونت عمرانی استانداری لرستان با تأکید بر اینکه این آثار تاریخی و جاذبه‌های گردشگری، گردشگران زیادی را در طول به سمت خود هدایت می‌کنند، افزود: باتوجه‌به اینکه سیاست مدیریت ارشد استان به این شکل بوده که استان را از معبر گردشگری به مقصد گردشگری تبدیل شود، با تلاش مدیران دستگاه‌های اجرایی در بحث زیرساخت‌ها کار شده است، البته این کار باید ادامه و تداوم داشته باشد.

ندای لرستان

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به شکل‌گیری ستاد خدمات سفرهای نوروزی در لرستان، تصریح کرد: در این راستا کمیته‌هایی در زیرمجموعه آن تشکیل شده است و اقدامات لازم در آنها صورت‌گرفته است.
ظرفیت اقامت مسافران نوروزی به 27 هزار نفر در یک شب رسیده است
سرپرست معاونت عمرانی استانداری لرستان با بیان اینکه در سال گذشته 52 هزار و 789 شب اقامت در لرستان به ثبت رسیده است، عنوان کرد: این میزان اقامت در مهمان‌سراها، آموزش‌وپرورش، هتل‌ها، بوم‌گردی‌ها و… به ثبت رسیده است.
آریایی در ادامه سخنان خود این تعداد حداقل یک شب را در استان لرستان مانده‌اند و بعضی‌ها بیشتر مانده‌اند، گفت: این آمار مربوط به کسانی که در لرستان فامیل و اقوام نداشته‌اند.
ریایی با بیان اینکه ظرفیتی که سال گذشته برای اقامت در استان پیش‌بینی‌شده بود، 24 هزار نفر در یک شب بود، گفت: امسال این ظرفیت به 27 هزار نفر در یک شب رسیده است.
کد خبر 6415843

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1016121/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

وجود بیش از 2 میلیون هکتار اراضی مرتعی و جنگلی در لرستان

افتتاح 2 میلیارد تومان طرح عشایری در لرستان

6 مصدوم در تصادف محور بروجرد-خرم‌آباد

طلب بیش از 700 میلیارد تومانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان از نهادهای بیمه

تولید 3.71 مگاوات برق در لرستان با ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

10 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خرم‌آباد رفع تصرف شد

جنگ روایت‌ها در میانه آتش

استاد دانشگاه تهران: نهادهای موازی در حال از بین بردن قدرت دولت هستند

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

آیا سود معاملات رمزارز مشمول قابل مالیات‌ستانی می‌شود؟

چرا مردم دائم دنبال خرید سکه و دلار هستند؟

حکمرانی روند کاهشی در بازار طلا؛ دلار ثابت ماند

چرا دلار کمتر از 70 هزار تومان نمی‌شود؟

پیش‌بینی «سالی خیره کننده برای طلا»

افتتاح 18 هزار واحد مسکونی و ده‌ها پروژه عمرانی در 5 استان تا پایان 1404

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات در دولت چهاردهم

واردات گوشت قرمز رکورد زد؛ 1/3 میلیارد دلار خروج ارز از کشور رقم خورد

هجوم بانک‌های مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟