ندای لرستان

آخرين مطالب

دولت پزشکیان مراقب دام‌چاله ایران‌ستیزان باشد! مقالات

دولت پزشکیان مراقب دام‌چاله ایران‌ستیزان باشد!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - انصاف نیوز /متن پیش رو در انصاف نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مجید تفرشی، سندپژوه و تاریخ‌دان، در واکنش به مباحث جاری درباره زبان‌های ملی و محلی، تاکید بر آموزش به زبان مادری را اقدامی ضدملی و شکست‌خورده خواند که به تقویت گفتمان تجزیه‌طلبی می‌انجامد.
تفرشی به خبرنگار انصاف نیوز گفت: موضوع زبان ملی و محلی و بحث آموزش آن از موضوعاتی بوده که در 15 سال اخیر روی آن متمرکز شده و درباره‌اش مطالعه و پژوهش کرده‌ام. این بحثی است که شاید خیلی ساده و پیش‌پا افتاده به نظر برسد اما پیچیدگی‌ها و ظرایف خاص خود را دارد و باید به این پیچیدگی‌ها دقت کرد.
او ادامه داد: دو بحث آموزش زبان مادری و آموزش به زبان مادری را داریم که خیلی به هم شباهت دارند و برخی حتی این دو را معادل هم می‌گیرند اما این دو مقوله کاملا از هم مجزا هستند و به لحاظ مفهومی فرسنگ‌ها با هم فاصله دارند.
تفرشی سکونت خود و فرزندانش در خارج از کشور را سبب جلب توجه‌اش به این موضوع خواند و ادامه داد: طبیعتا نوع مواجهه جامعه میزبان با مهاجران و به ویژه کودکان برای من بیش‌تر و پیش‌تر از سایر پژوهشگران و ناظران موضوعیت داشته است و از آن‌جا که فرزندانم از یک‌سالگی در این جامعه می‌زیسته‌اند، با مقوله آموزش زبان مادری هم مواجه بوده‌ام.
این تاریخ‌دان گفت: به نظرم خیلی روشن است که آموزش زبان مادری یک حق طبیعی و بدیهی و قانونی و ضرروی است. هر کسی در هر جامعه‌ای زندگی می‌کند، فارغ از این‌که اکثریت باشد یا اقلیت، چه عضو جامعه میزبان باشد و چه عضو جامعه مهاجر، باید زبان مادری‌اش را یاد بگیرد.
تفرشی به چند تجربه شکست‌خورده بین‌المللی اشاره کرد و گفت: تقریبا همه طرح‌هایی که قصد ممنوع یا محدودکردن آموزش زبان مادری را داشته‌اند به شکست انجامیده‌اند و یا اگر هم موفق شده، زیان‌های بسیار بزرگ‌تری را متوجه جامعه کرده است. در کشورهایی که تلاش می‌شده کودکان تک‌زبانه بزرگ شوند و زبان مادری به خانه و خانواده محدود شود، کشورهایی مانند آلمان و فرانسه و بلژیک، تجارب بسیار تلخی را پشت سر گذاشته‌اند. در این جوامع کودکان معمولا روند اجتماعی‌شدن را درست طی نکرده‌اند، حس تعلق و وفاداری پیدا نمی‌کرده‌اند و همواره خشمی از حکومت و جامعه در دل‌شان داشته‌اند. این کشورها معمولا خطرات امنیتی و چالش‌های راهبردی را هم تجربه کرده‌اند.
تفرشی به دسته دیگری از کشورها اشاره کرد که تجربه موفق در جذب جامعه مهاجر داشته‌اند: کشورهایی که از آموزش زبان مادری ممانعت نکردند، معمولا خیلی راحت‌تر فرایند جذب مهاجر در جامعه خود را طی کرده‌اند.
بنابراین هم تجربه شخصی من و هم تجارب مختلف در جهان نشان می‌دهد آموزش زبان مادری هم حق طبیعی افراد است و هم ضرورت اجتماعی و فرهنگی.
این پژوهشگر گفت: محل بحث و اختلاف، که شبهه‌ناک و دردسرآفرین است، آموزش به زبان مادری است؛ این یعنی شما دروس مدرسه را به زبانی غیر از زبان ملی بیاموزید. آموزش به زبان مادری یک تجربه ناقص، تلخ و شکست‌خورده است.
او افزود: در همین انگلستان، در ولز، آموزش به زبانی غیر از زبان انگلیسی انجام شد و نتیجه فاجعه‌بار بود: دانش‌آموزان ولزی ضعیف‌ترین دانش‌آموزان کشور هستند، در هیچ رقابت برابری نمی‌توانند رتبه قابل قبولی کسب کنند، اغلب ناامید هستند و خانواده‌های‌شان این تجربه را کاملا شکست‌خورده و ناموفق ارزیابی می‌کنند.
دکتر تفرشی، آموزش به زبان مادری را «کلیدواژه تجزیه» خواند و افزود: کسانی که منادی آموزش به زبان مادری هستند، هیچ تعلقی به حاکمیت ملی ندارند و به‌خصوص درباره ایران، این نکته روشن‌تر هم هست.
او به سخنان تعدادی از کارگزاران دولت چهاردهم درباره زبان‌های ملی و محلی اشاره کرد و به خبرنگار انصاف نیوز گفت: من امیدوارم این غفلت و بی‌توجهی به تفاوت‌های بنیادین آموزش زبان مادری و آموزش به زبان مادری، ناشی از جهل و ناآگاهی باشد و نه از سر غرض‌ورزی و کمبود میهن‌دوستی.
تفرشی حمایت از آموزش زبان مادری را از وظایف دولت دانست و ادامه داد: در کشورهای توسعه‌یافته، آموزش با زبان ملی انجام می‌شود و گرچه دانشگاه‌هایی وجود دارند که تدریس را به زبانی غیر از زبان رسمی کشور میزبان انجام می‌دهند اما شالوده آموزش و بنیان نظام آموزشی، زبان ملی و رسمی آن کشور است. این هم هیچ منافاتی با آموختن زبان مادری یا هر زبان دیگری ندارد.
او گفت: درک نکردن این تفاوت و بی‌دقتی در این امر مهم و حساس، می‌تواند ما را در دام‌چاله ایران‌ستیزان و تجزیه‌طلبان بیاندازد.
تفرشی به موقعیت خاص دولت چهاردهم اشاره کرد و افزود: دولت آقای پزشکیان از ابتدا در مضان اتهاماتی بود و کسانی مانند من، به شدت این اتهامات را رد می‌کردند و بنابراین اعضای هیات دولت و مدیران دولت چهاردهم باید مراقب باشند و این تصور را ایجاد نکنند که این دولت نسبت به منافع و مصالح راهبردی ملی بی‌اعتناست.
او تاکید کرد آموزش زبان مادری در دنیا یک امر کاملا بدیهی و ملی است اما آموزش به زبان مادری یک امر ضدملی، شکست‌خورده و زمینه‌ساز تجزیه است.
این سندپژوه، آئین تشیع و زبان فارسی را دو رکن وحدت ملی ایران خواند و گفت: چه زبان اصلی ما فارسی باشد و چه نباشد، باید به این مهم توجه کنیم که فرهنگ و هویت و ملیت ایرانی وابسته به آئین تشیع و زبان فارسی است. بنابراین تاکید می‌کنم آموزش زبان مادری وظیفه دولت است اما تسری دادن آن و تاکید بر آموزش به زبان مادری، خیانت‌بار و ضدملی و ناکارآمد است.
تفرشی با تجلیل از کسانی چون محمدعلی موحد و ژاله آموزگار که زبان مادری‌شان فارسی نبوده اما سرآمدان زبان فارسی بوده‌اند، آموزش زبان مادری و محلی را اقدامی توسعه‌ای خواند و افزود: یکی از آرزوهای پژوهشی من این بوده که بتوانم منابع عربی، بلوچی یا ترکی را مطالعه کنم. هر شهروندی حق دارد زبان مادری و زبان‌های مورد علاقه‌اش را یاد بگیرد و به نظر من این آموزش به انسجام ملی کمک می‌کند.
او پس از اشاره به چند چالش ایجاد شده به دلیل اظهار نظر مسئولان، بار دیگر کارگزاران دولت چهاردهم را خطاب قرار داد و گفت: این دولت به اندازه کافی بحران و چالش و گرفتاری دارد و بنابراین نیازی به بحران‌سازی و خودزنی و خودسوزی ندارد. طرح مباحثی مانند انتقال پایتخت، آموزش به زبان مادری و… از آن دست مسائلی است که بهانه به دست دشمنان به اندازه کافی زیاد این دولت می‌دهد و بنابراین توصیه می‌کنم دولتمردان از ورود به این مقولات چالش‌برانگیز خودداری کنند.
بازار
علی نیلی

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1014864/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطای خانم وزیر

اطلاعات: محموله خطرناک را چه کسی به بندر آورد؟

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!

پاس گل ناخواسته ترامپ به لیبرال‌های کانادا

کدام کشورها به مردم ایران تسلیت نگفتند؟

کودکان غزه در مرز مرگ از گرسنگی

نان و ملیت؛ درباره پیشنهاد برداشتن یارانه مهاجران افغانستانی

رشد 42 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه؛ عبور ارزش بورس تهران از 10 هزار همت

معامله گران بازار سهام و ارز دست به عصا شدند

صدور تمامی بیمه‌ها مشروط به استعلام از سامانه املاک و اسکان شد

آیا قیمت بیت کوین به 100 هزار دلار می‌رسد؟

تهدید ریزگردها برای لرستانی‌ها

16 سالگی سد «آبسرده»؛ افتتاح شاید 1407

دستور صریح استاندار مازندران برای پیگیری بحث مسکن ایثارگران

فرماندار ازنا منصوب شد

پازل بهارستانی ها برای استیضاح «صادق»

سقوط در دریای سرخ

چاقویی در چمدان؛ ماجرای قتل‏‌های خانگی زنان مهاجر ایرانی

زمان واریز کالابرگ اردیبهشت ماه مشخص شد

تخم‌مرغ 25 هزار تومانی درب مرغداری؛ تعطیلی گسترده مرغداری‌ها کلید خورد

واردات پارچه 2 برابر شد؛ 80 درصد واردات پوشاک از مناطق آزاد

متقاضیان تسهیلات بانکی بخوانند؛ پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری چه تغییری کرد؟

زنگ خطر بازگشت تورم‌های 3 رقمی؛ موج جدید تورمی در راه است

34 درصد واردات کشور با نرخ ارز 28500 تومان صورت گرفته است

واریز یارانه ویژه دولت برای بازنشستگان حداقل بگیر تامین اجتماعی

خرید با کالابرگ‌های الکترونیکی تسهیل شد

وجود بیش از 2 میلیون هکتار اراضی مرتعی و جنگلی در لرستان

افتتاح 2 میلیارد تومان طرح عشایری در لرستان

6 مصدوم در تصادف محور بروجرد-خرم‌آباد

طلب بیش از 700 میلیارد تومانی دانشگاه علوم پزشکی لرستان از نهادهای بیمه

تولید 3.71 مگاوات برق در لرستان با ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی

10 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی خرم‌آباد رفع تصرف شد

جنگ روایت‌ها در میانه آتش

استاد دانشگاه تهران: نهادهای موازی در حال از بین بردن قدرت دولت هستند

ابهامات انفجار بندر

سفرای ایران در پکن و مسکو روی استیج

بی اعتمادی کردها به نظام جولانی

آیا سود معاملات رمزارز مشمول قابل مالیات‌ستانی می‌شود؟

چرا مردم دائم دنبال خرید سکه و دلار هستند؟

حکمرانی روند کاهشی در بازار طلا؛ دلار ثابت ماند

چرا دلار کمتر از 70 هزار تومان نمی‌شود؟

پیش‌بینی «سالی خیره کننده برای طلا»

افتتاح 18 هزار واحد مسکونی و ده‌ها پروژه عمرانی در 5 استان تا پایان 1404

واردات مونتاژکاران در سال 1403 به 5 میلیارد دلار رسید

افزایش 60 تا 160 درصدی قیمت سیب‌زمینی و حبوبات در دولت چهاردهم

واردات گوشت قرمز رکورد زد؛ 1/3 میلیارد دلار خروج ارز از کشور رقم خورد

هجوم بانک‌های مرکزی به یوآن و دلار سنگاپور؛ دلار آمریکا در حساس‌ترین دوره تاریخی خود؟