شنبه ۱ شهريور ۱۴۰۴
گفتگو

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی: گزارش تحولات بازار مسکن دوماه دیگر آماده می شود

مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی: گزارش تحولات بازار مسکن دوماه دیگر آماده می شود
ندای لرستان - شرق / مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: از طریق یک پروتکل و فرآیند جدید تلاش می‌کنیم داده‌های معاملات ملکی را احصا کنیم و امیدوارم بتوانیم تا یکی ...
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: از طریق یک پروتکل و فرآیند جدید تلاش می‌کنیم داده‌های معاملات ملکی را احصا کنیم و امیدوارم بتوانیم تا یکی دو ماه دیگر گزارش تحولات بازار مسکن را منتشر کنیم.
نرگس رزبان درباره عدم انتشار آمار بازار مسکن از مرداد سال گذشته تاکنون اظهار کرد: تا قبل از سال 1402 معاملات املاک و مستغلات در سامانه ایران املاک ثبت می‌شد و بر اساس همان اطلاعات گزارش تحولات بازار مسکن منتشر می شد. به دنبال حذف سامانه ایران املاک، سامانه خودنویس به عنوان معیار قرار گرفت اما داده‌های خودنویس بسیار محدود است؛ زیرا معاملاتی که توسط مشاوران املاک منعقد می‌شود در سامانه کاتب است و ما به اطلاعات آن دسترسی نداریم.
وی افزود: با توجه به محدودیت رکورد اطلاعاتی سامانه خودنویس نمی‌توان از داده‌های آن برای تسری به کل بازار مسکن استفاده کرد و ممکن است اختلاف زیادی با واقعیت داشته باشد.
رزبان درباره علت عدم دسترسی به سامانه کاتب بیان کرد: چند بار با سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که مسئولیت سامانه کاتب را بر عهده دارد مکاتبه داشتیم و جلساتی برگزار کردیم. البته این نکته را هم باید بگویم که به طور کلی تعداد معاملات مسکن کاهش پیدا کرده است. درست است که داده های سامانه کاتب بسیار بیشتر از سامانه خودنویس است اما در مجموع معاملات اندکی انجام می شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر اطلاعات سامانه خودنویس را پردازش می کنیم حدود هشت ماه همکاران من کار پردازش را انجام می دهند و سعی می کنیم اطلاعات دقیقی داشته باشیم و داده‌های غیرواقعی ارایه ندهیم. در حال حاضر به مراحل خوبی رسیده‌ایم اما همانطور که گفتم با توجه به محدود بودن داده‌ها امکان انتشار آن وجود ندارد.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن گفت: فعلاً منتظر دریافت رکوردهای اطلاعاتی سامانه کاتب هستیم تا آن را با خودنویس تجمیع کنیم.
رزبان در پاسخ به این سوال که علت این موازی‌کاری که باعث اختلال در داده‌های بازار مسکن شد چه بوده است گفت: این تصمیم در دوره های گذشته اتخاذ شده، نظر ما این بود که نباید سامانه ایران املاک به این شکل حذف شود و اگر قرار است اقدامی صورت گیرد مرحله به مرحله و با ایجاد زیرساخت باشد. اما به هر ترتیب این اتفاق رخ داده و تلاش می‌کنیم در ماههای آینده بتوانیم آماری از وضعیت بازار مسکن ارایه دهیم.
وی درباره زمان انتشار آمار بازار مسکن گفت: با تلاش‌های معاونت مسکن و دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی سعی داریم به فرآیند جدیدی برسیم و پروتکلی را آماده کرده‌ایم. از طریق یک فرآیند جدید می‌خواهیم دیتاها را احصا کنیم. در سامانه خودنویس زمان می‌برد تا به مرحله دقیقی برسیم اما قطعا این کار را انجام می‌دهیم و ممکن است یکی دو ماه دیگر به نتیجه برسیم.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی یادآور شد: در سال 1402 در راستای تکالیف مشخص شده در قانون جهش تولید مسکن به منظور ایجاد بستر قانونی برای ثبت رایگان قراردادهای اجاره مسکن، ثبت این گروه از قراردادها در سامانه ایران املاک متوقف شد و سامانه‌ای با نام سامانه «خودنویس»، جایگزین سامانه قبلی شد. از مردادماه 1403 نیز ثبت معاملات خرید و فروش در سامانه ایران املاک متوقف شد و این قراردادها نیز به سامانه خودنویس منتقل شد.
رزبان در این باره بیان کرد: در جریان این نقل و انتقال سامانه‌ای که تکلیف قانونی نیز بوده است، چند رویداد باعث بروز وقفه در انتشار اطلاعات و آمار قیمت مسکن شد، خاطرنشان کرد: یکی از موارد مهم در این زمینه «ضعف‌های زیرساختی سامانه خودنویس» بود که امکانات پردازش داده‌ها به منظور استخراج آمار و اطلاعات و ارائه آن به جامعه، مشابه امکانات سامانه ایران املاک، در آن پیش بینی نشده بود. بنابراین، طی یکسال اخیر، برطرف کردن این نقص اطلاعاتی و زیرساختی در وزارت راه وشهرسازی در دستور کار قرار گرفت.
بنابراین گزارش آخرین آماری که از تحولات بازار مسکن ارایه شده مربوط به مرداد 1403 است که مشخص شد قیمت مسکن در تهران به 88.5 میلیون تومان در هر متر مربع رسیده است.
بازار


نظرات شما