سرمقاله کیهان/ مواضع متناقض آمریکا در مذاکرات و موضع شفاف ما
سیاسی
بزرگنمايي:
ندای لرستان - کیهان / «مواضع متناقض آمریکا در مذاکرات و موضع شفاف ما» عنوان یادداشت روز در روزنامه کیهان به قلم محمدحسین محترم است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
«نمیدانیم کدام حرف ترامپ را باور کنیم، از یکطرف حرف از صلح میزند و از طرف دیگر تهدید به جنگ میکند!» در این خصوص:
1- مواضع ترامپ و آمریکاییها بعد از دور چهارم مذاکرات که قبل از این متناقض بود، کاملا شفاف شد. اولا صراحت و شفافیت تا بدان حد رسیده که ترامپ در عربستان و قطر با به زبان آوردن 78 بار نام ایران و اختصاص 48 دقیقه از صحبتهایش به ایرانهراسی، صریحتر از هر زمان دیگری ادعا کرد: «برای اعمال تحریمهای بینظیر علیه ایران تلاش کردیم و تحریمهایی که پیشتر علیه تهران وضع شدهاند، باید اجرا شوند و با اعمال فشار حداکثری صادرات نفت ایران را به صفر میرسانم»! ثانیا ویتکاف هم از یک طرف ادعا کرد «به ایران حتی حق یک درصد غنیسازی را نمیدهیم و تحریمها علیه این کشور هرگز لغو نخواهد شد»!، و از طرف دیگر از «مجاب کردن ایرانیها به صورت داوطلبانه» با «اشتیاق و انتظار برای دور پنجم مذاکرات» سخن گفت. موضوعی که رهبری قبلا نسبت به آن هشدار داده بودند که «در تبلیغات آمریکاییها در مورد مذاکرات، این معنا کاملاً خودش را نشان میدهد که بیاییم بنشینیم تا ایران را قانع کنیم که از غنیسازی و انرژی هستهای دست بردارد. هدف این است. نمیگویند مذاکره کنیم تا ایران ادله خودش را بیان کند و ما از فشار و تحریم و دخالتهای امنیتی و سیاسی و غیره دست برداریم؛ میگویند مذاکره کنیم تا ایران حرف ما را قبول کند»! ثالثا همزمان با این مواضع و اظهاراتِ شفاف ترامپ و ویتکاف، اسکات بسنت وزیر خزانهداری آمریکا نیز نهمین بستۀ تحریمی علیه ایران را امضا کرد! رابعا آنگونه که برخی خبرگزاریها خبر دادند مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی هم جلسهای پرتنش بوده و آنها نیز همپا با آمریکا درخواستهای «غیرفنی»، «غیرقانونی» و با «ادبیات نامناسب» در مورد مکانیسم ماشه مطرح کردند و با «مواضعی تند»، «تهدیداتی جدی» را روی میز گذاشتند. خامسا این یعنی «جنگ ترکیبی با محوریت تحریم، نه مذاکره برای لغو تحریم»! لذا ادعای سازنده بودن مذاکرات با نشان دادن شاخه زیتون اکنون بهشدت زیر سؤال رفته، چون تاکید بر «عدم لغو تحریمها» و «اعمال تحریم جدید» همزمان با «مذاکره برای رفع تحریم» بسیار خندهدار است و باید پاسخ داده شود این دو چگونه قابل جمع و توجیه است؟ و اصولا بر سر چه موضوعی مذاکره میشود؟! حال اولا آیا باید همچنان امید داشت که تحریمها لغو میشوند؟! ثانیا ما باید الگوی پندآموزی از خیانتها و فریبکاریهای آمریکا باشیم یا کانادای متحد آمریکا که نخستوزیرش اعتراف تلخ و سختی میکند که «هرگز نباید درسهای خیانت آمریکا را فراموش کنیم»! لذا باید از تردید خارج شد و به این نتیجه رسید که «ترامپ دروغ گفت و دروغ میگوید که میخواهد از قدرت برای صلح استفاده کند»!
2- آنچه که برداشت میشود این است که مذاکرات از سوی آمریکا آنگونه که سی ان ان اذعان کرده «واقعی» نبوده و «تلهای» برای سوق دادن اوضاع به سمت تنش است. به اذعان تحلیلگران، طرف آمریکایی اساساً برای مذاکره معنادار فنی پای میز مذاکره نیامده است. از یکسو به گفته آقای عراقچی طرف آمریکایی به دو مرحله پیشنهادات مکتوب ایران هیچ پاسخ مکتوبی نداده است و به گفته سی ان ان به نقل از یک مقام ایرانی «ایالات متحده به سؤالات پاسخهای کوتاه و کلی میدهد و پیشنهادات اصلی را نادیده میگیرد و به طور مداوم موضع خود را در طول مذاکرات تغییر میدهد»! از سوی دیگر نکته مهم این است که به گفته گاردین، مایکل آنتون رئیس تیم فنی آمریکا هیچ تخصص و آشنایی با مسائل هستهای ندارد و کسی است که ترامپ را برای خروج از برجام تحریک و کمک کرده است! قبل از دور اول مذاکرات نیز خود ویتکاف اذعان کرده بود که «در مذاکرات با ایران شرطهای دقیق توافق بررسی نخواهد شد و اگر ایران برچیده شدن برنامه هستهای خود را نپذیرد، تصمیم با ترامپ است»! و این بهوضوح نشان میدهد که برخلاف گذشته حتی از هویج هم خبری نیست! ترامپ در مصاحبه با مجله تایم ادعا کرده بود «در زمان من ایران پولی نداشت و ورشکسته بود، اما بایدن موجب شد ایران به 300 میلیارد دلار پول نقد دست پیدا کند»؟ هرچند این گزافهگویی است، اما معنی حرف ترامپ این است که حتی اجازه نمیدهد ایران در حد 300 میلیارد دلار نیز نفع ببرد، تا چه برسد بخواهد اجازه و تضمین لغو تحریمها و سرمایهگذاری در ایران را بدهد! اگر بنای ترامپ بر لغو تحریمها بود تهدید نمیکرد که «هر کشور و شخصی با ایران تجارت کند، بلافاصله مشمول تحریمهای ثانویه خواهد شد و اجازه تجارت با ایالات آمریکا را ندارد». این هشدار تهدیدآمیز ترامپ به عربها در سفر به عربستان و قطر و امارات در پشت «شاخه زیتون صلحطلبی» او نیز بود. در نتیجه سی ان ان تاکید میکند «این وضعیت باعث شده ایران به نتیجه برسد که مذاکرات به احتمال زیاد نتیجه مطلوب در زمینه رفع تحریمها و منافع اقتصادی را بهدنبال نخواهد داشت»!
3- قبل از دور اول مذاکرات، ترامپ گفت ایران فقط سلاحِ اتمی نداشته باشد.قبل از دور دوم گفت ذخایرِ بالای 60درصد و قبل از دور سوم گفت غنیسازی به هر میزان نباید داشته باشد، و با تعویق دور چهارم ادعا کردند ایران اصلا نباید برنامه هستهای حتی صلحآمیز داشته باشد! حال قبل از دور پنجم میگویند «تحریمها نیز هرگز لغو نخواهد شد»! اولا این تحقق همان تذکر مکرر و اسفند سال قبل رهبری است که «مذاکره برای آنها راهی است، برای طرح توقّعات جدید». ثانیا این عین وقاحتی است که رهبری بارها بر آن تاکید کردند که «آمریکاییها در حرف زدنهایشان وقیحتر و بیادبتر شدهاند، واقعاً کارها و اقدامهای اینها خیلی وقیحانه و بیشرمانه شده است»!
بازار ![]()
4- وزیر خارجه ایران دور اول مذاکرات را «جدی» و دور دوم را «جدیتر» و دور سوم را «خیلی جدی» و دور چهارم را «خیلی جدی و صریح» توصیف کرد. رسانههای غربی هم بلافاصله بعداز دور سوم و چهارم مذاکرات از «پایان پر تنش مذاکرات با اختلافات عمده بر سر غنیسازی در ایران و برنامه موشکی جمهوری اسلامی» خبر دادند که بهخوبی نشان داد خوشبینی ابتدائی در حال تبدیل شدن به «بدبینی عمیق» است. چراکه اکنون بهخوبی روشن شده که آنچه آمریکاییها در فضای سیاسی - رسانهای ادعا دارند، همان را سر میز مذاکره طلب کردند. لذا به خود دوستانی که این واقعیت را در فضای رسانهای - مذاکراتی نمیخواهند ببینند تا توجیهکننده هرگونه مذاکرهای باشند، باید هشدار داد که حتما «مراقب جنگ رسانهای باشند»!
5- نکته دور چهارم مذاکرات صراحت مواضع و بیان روشن خطوط قرمز دوطرف بود. هم عراقچی و هم ویتکاف غنیسازی اورانیوم را «خط قرمز بسیار روشن» خواندند. یکی گفت متوقف نمیشود و دیگری گفت باید متوقف شود! در طرف ایرانی آقای عراقچی به آمریکا و اروپا هشدار داد که اولا «تقاضاهای غیرواقعی و غیرقابل عملیاتی شدن آمریکا، از جمله نپذیرفتن اصل بدیهی غنیسازی، مذاکرات را با شکست مواجه خواهد کرد» و ثانیا «سوءاستفاده اروپاییها از سازوکار ماشه به منزله پایان نقش اروپا و خروج ایران از NPT و افزایش تنشهای غیرقابل ترمیم است». صراحت مواضع طرف آمریکایی هم علاوهبر مواضع ترامپ و ویتکاف که در صدر مطلب آمد، در این مواضع سخنگوی کاخ سفید و معاون دستیار رئیسجمهور آمریکا نمایان شد که ادعا کردند «آنچه که از تهران میخواهیم، تغییر نکرده، و آن برچیده شدن قابلیتهای هستهای ایران و عدم دخالت در منطقه است». لذا خبرنگار المیادین در مسقط صریحا اذعان کرد که «موضع آمریکا در مورد حق ایران برای غنیسازی اورانیوم در ایران، رو به افول است»!
6- باید توجه داشت هرگونه انعطاف و نرمش در مذاکرات از جمله ادعای زودهنگام «پذیرش محدودیت غنیسازی برای اعتمادسازی» که خبرنگاران غربی روی آن فضاسازی کردند، با توجه به اینکه طرف مقابل هر روز با اعمال تحریمهای جدید و مواضع زیادهخواهانه دیوار بیاعتمادی را بلندتر میکند، به منزله دستاوردسازی برای ترامپ است.
اگر دوستان مذاکرهکننده محکم در مقابل زیادهخواهی آمریکا بایستند، مطمئنا آمریکا مجبور به عقبنشینی است. آنگونه که آقای عراقچی تاکید کرده است «تحریمها را پایان دهید؛ در غیراین صورت توافقی در کار نخواهد بود!». این موضوع آنقدر بدیهی است که نیویورکتایمز تاکید کرده است «اگر تهران عقبنشینی نکند، ترامپ در نهایت باید یا یک توافق هستهای شبیه توافقی که آن را رد کرد را بپذیرد، یا پیشنهاد بیشتر در برابر بیشتر را».لری جانسون تحلیلگر سابق سیا هم اذعان میکند «وقتی قدرت نظامی ایران، آمریکا را پای میز مذاکره کشانده، ترامپ چارهای جز توافق با ایران ندارد»!
7- این هوشیاری باید وجود داشته باشد که ترامپ و نتانیاهو و گروسی و اروپاییها در ادامه مواضع متناقض و بازی فریبکارانهشان، خود را برای رویارویی با ایران در سازمان ملل آماده میکنند، برخلاف فهم عدهای که ادعا کردند کنارهگیری ولتز نشانه مثبتی است، این اقدام درحالی انجام شده است که اولا ولتز با رویکرد ضدایرانیاش برای ایفای نقش در سمت نمایندگی آمریکا در سازمان ملل آماده شده است، آنگونه که خود ترامپ گفته است. ثانیا با توجه به مقدمهسازی سیانان برای اجرای این فاز از سناریوی آمریکا با ادعای اینکه «ایران در حال آمادهسازی برای شکست مذاکرات است»، به جای اینکه بخواهیم «درک کنیم که صهیونیستها و طرفهایی هستند که به آمریکا فشار میآورند»! باید درک کرد که این خود آمریکاست که برای تشدید تنش به آمریکا فشار وارد میکند! ادعای ترامپ در آخرین موضعگیریاش مبنی براینکه «تأسیسات هستهای ایران دوستانه و یا وحشیانه منفجر خواهد شد»، تاییدی بر این واقعیت است. در نتیجه نکات کلیدی بیانیه وزارت امور خارجه بسیار حائز اهمیت است که ملت ایران را «محق میکند» نسبت به آمریکا «بدگمانی و بدبینی و سوءظن عمیق» داشته باشد. نکته کلیدی دیگر این بیانیه پرهیز از «آزمودن دوباره شیوهها و شگردهای ناموفق» میباشد که «نتیجهای جز تکرار همان ناکامیهای پرهزینه قبلی نخواهد داشت»! این ادعا همان سخن رهبر معظم انقلاب است که در پایان دولت حسن روحانی برای چندمین بار تذکر دادند که «آمریکاییها روی کاغذ یا در مقام وعده میگویند بله، ما تحریمها را برمی داریم، امّا برنداشتند و برنمیدارند؛ شرط هم میگذارند برای مداخلات بعدی؛ در باره تمدید برجام، درباره مسائل گوناگون، درباره موشک، درباره منطقه، و هیچ اِبائی هم از اینکه آنچه را قول دادند نقض کنند ندارند؛ این تجربه است برای دولت و دولتمردان آینده». لذا باور کنیم و تردید نکنیم که «ترامپ دروغ گفت» و «هر آنچه که میبینیم شاخه زیتون نیست، همه سیم خاردار است»!
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1028842/