ندای لرستان

آخرين مطالب

ساده‌ترین جانور روی زمین که به شکل پنکیک است! علمي

ساده‌ترین جانور روی زمین که به شکل پنکیک است!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - پلاکوزوآ‌ها (Placozoa) 800 میلیون سال پیش از انسان جدا شدند. اندازه این جانور مسطح و کوچک به سختی به یک میلی متر می‌رسد، اما سلول‌های آن حاوی نوروپپتید‌هایی هستند که می‌توانند پیام‌هایی مانند نورون‌ها را منتقل کنند.

پلاکوزوآ جانوری لکه مانند با اندازه‌ای کم‌تر از یک میلی متر که در آب دریا شناور است. پلاکوزوآ‌ها ممکن است مورد توجه قرار نگیرند، اما موجوداتی خارق العاده هستند. پلاکوزوآ در زیر میکروسکوپ مانند پنکیک‌های کوچک به نظر می‌رسند. پلاکوزوآ‌ها هیچ اندام تکامل یافته‌ای ندارند. با این وجود، این جانوران عجیب قادر به هماهنگی برای حمله به طعمه خود هستند. اخیرا تیمی از محققان تحت رهبری "آرناو سبه پدروس" زیست شناس اسپانیایی فاش ساختند که سلول‌های این موجودات غیرعادی حاوی اولین نشانه‌هایی از منشاء نورون‌هایی هستند که افکار انسان را منتقل می‌کنند.
به گزارش فرارو به نقل از ال پائیس، پلاکوزوآ‌ها ممکن است صرفا 50 هزار سلول داشته باشند، اما همین تعداد سلول اندک توانایی‌های شگفت انگیزی دارند. این سلول‌ها نامیرا هستند، زیرا می‌توانند به طور نامحدود به صورت غیر جنسی تکثیر شوند. یک قطعه پلاکوزوآ می‌تواند پلاکوزوآی دیگری را تشکیل دهد. آن‌ها هم چنین قادر هستند به شکل‌هایی غیر از پنکیک شبیه دونات یا شلاق دوباره پیکربندی شوند. یک فرد انسانی از 30 تریلیون سلول تشکیل شده است با انواع مختلفی که به خوبی تمایز یافته‌اند مانند نورون‌های مغز یا گلبول‌های قرمز. از سوی دیگر، پلاکوزوآ از دو لایه ساده سلول‌های مشابه تشکیل شده که شبیه دو تکه پنیر به یکدیگر چسبیده‌اند. سادگی آن سلول‌ها می‌تواند نشان دهد که موجودات تک سلولی چگونه گردهم آمده اند تا موجودات چند سلولی پیچیده‌تر را تشکیل دهند.
محققان پژوهش صورت گرفته از هزاران پلاکوزوآ در آزمایشگاه در مرکز تنظیم ژنومی در بارسلون مراقبت می‌کنند. براساس ارزیابی آنان حیوانات چند سلولی حدود 850 میلیون سال پیش ظهور کردند. اندکی پس از آن یعنی حدود 800 میلیون سال پیش مسیر‌های خانواده‌هایی که باعث پیدایش پلاکوزوآ و انسان‌ها شدند از یکدیگر جدا شده بودند. "سب پدروس" زیست شناس 37 ساله از شهر لیدا در اسپانیا می‌گوید: "مردم تمایل به دیدن فسیل‌های زنده در طبیعت دارند. ما نمی‌دانیم که آیا نیای مشترک مان شبیه یک پلاکوزوآ بوده یا خیر، اما برخی از جنبه‌های زیست شناسی آن پیش‌تر وجود داشته است".
تیم تحت هدایت او چهار گونه شناخته پلاکوزوآ را سلول به سلول مورد مطالعه قرار دادند از جمله نخستین پلاکوزوآی کشف شده که در سال 1883 میلادی توسط "فرانتس ایلارد شولز" در آکواریوم آب دریا در گراتس در اتریش یافت شد. شولز آن موجود اسرارآمیز یعنی Trichoplax adhaerens را از ترکیب دو واژه یونانی thrix (مو) و Plax (صفحه) و کلمه لاتین Adhaerens (چسبیدن) نامگذاری کرد که به دلیل تمایل آن به چسبیدن به زیرلایه اش این نام برایش انتخاب شد. به عبارت دیگر، نام آن را می‌توان تقریبا تحت عنوان "صفحه مودار چسبنده" ترجمه کرد. پلاکوزوآ ساده‌ترین جانوران روی این سیاره هستند.
سبه پدروس و همکاران اش در پژوهش خود مشاهده کردند که پلاکوزوآ قادر به هماهنگی 5 هزار سلول خود هستند، زیرا برخی از آن‌ها می‌توانند با استفاده از مولکول‌هایی به نام نوروپپتید مانند نورون‌های مغز انسان پیام ارسال کنند. این زیست شناس می‌گوید: "ما بخش اولیه‌ای از جنبه‌های خاصی از سیستم عصبی خود را یافته ایم. این سلول‌های ترشحی هنوز فاقد فرآیند‌هایی هستند که تکانه‌های عصبی (آکسون ها) و فرآیند‌های دریافت کننده آن‌ها (دندریت ها) را در نورون‌های انسانی منتقل می‌کنند".
نتایج این پژوهش که اخیرا در نشریه Cell منتشر شد از فرضیه شیمیایی مغز که توسط "گاسپار جکلی" زیست شناس مجارستانی از دانشگاه هایدلبرگ آلمان مطرح شده بود مورد پشتیبانی قرار گرفته است. جکلی می‌گوید: "این مطالعه شباهت‌های مولکولی عمیقی را بین نورون‌های پلاکوزوآ‌ها و نورون‌های حیوانات دوطرفه (متقارن مانند انسان) نشان می‌دهد. این شباهت‌ها همراه با این واقعیت که نورون‌های پلاکوزوآ صرفا از طریق سیگنال‌های شیمیایی ارتباط برقرار می‌کنند از این ایده حمایت می‌کند که سیستم‌های عصبی ممکن است ابتدا به عنوان مجموعه‌ای از سلول‌های متنوع و مرتبط شیمیایی پیش از توسعه فرآیند‌های تخصصی مانند آکسون ها، دندریت‌ها و سیناپس‌ها تکامل یافته باشند".
سبه پدروس این ایده را این گونه توضیح می‌دهد: "احتمالا برای هماهنگ کردن سلول‌های یک ارگانیسم کوچک تنها با دو لایه داشتن سلول‌هایی که سیگنال‌های شیمیایی ترشح می‌کردند کافی بود. با این وجود، لحظه‌ای که بزرگ شده و سه بعدی می‌شوید شما نیازمند ساطع کردن سیگنال‌های الکتریکی هستید و باید رابط‌های ارتباطی سلول به سلول که سیناپس هستند را داشته باشید. نورون‌های یک فرد قد بلند با امتدادی که اجازه می‌دهد یک محرک بلافاصله در پا احساس شود می‌توانند بیش از دو متر اندازه گیری شوند".
تیم تحقیقاتی تحت هدایت سبه پدروس معتقدند که اولین نورون‌های مدرن تا حدود 650 میلیون سال پیش در نیای مشترک گزنده تباران یا مرجانیان (Cnidarians) (گروهی شامل هیدرا و عروس دریایی) و انسان ظاهر نشد. معمای بزرگ آن چه برای شانه دارتباران یا تینوفور‌ها (Ctenophores) رخ داد آن است که شاخه دیگری از حیوانات هستند که 850 میلیون سال پیش درمسیر خود حرکت کردند. این موجودات شبیه چتر دریایی هستند و هم چنین دارای نورون می‌باشند، اما متفاوت هستند.
"سبه پدروس" می‌افزاید: "هنوز خیلی زود است که بگوییم شانه تباران، نورون‌ها را به طور مستقل اختراع کردند، اما من فکر می‌کنم شواهد بیش تری وجود دارد که نشان می‌دهد می‌تواند چنین بوده باشد".

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/911846/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاکید روزنامه دولت بر لزوم «تغییر ساعت رسمی کشور»

سرمقاله ایران/ سامانه «فواد 128»؛ نسخه اصلاح نظام اداری برپایه نظر مردم

آواز صلح از زبان پوتین

سرمقاله کیهان/ سرمایه امید و تاجران یأس و ترس

گزارش دیوان محاسبات کشور از آخرین وضعیت تعهدات دولت بابت اوراق مالی اسلامی

فرزین: امسال حذف 4 صفر از پول ملی را دنبال می‌کنیم

رسالت اصلی اصحاب رسانه امید آفرینی است

آغاز عملیات زمینی فیبر نوری در روستای پران پرویز پلدختر

نشست صمیمانه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با مدیران صندوق قرض‌الحسنه شاهد

سفر یک روزه مدیر کل بنیاد مازندران به شهرستان بهشهر

برگزاری دوره آموزشی مهارت برقراری ارتباط با نوجوان ویژه مدارس شاهد

خطر تنش آبی 6 شهر لرستان را تهدید می‌کند

چند بار دیگر می‌خواهید خود را درباره آمریکا و اسرائیل گول بزنید؟!

سرمقاله آرمان ملی/ پیشنهاد روشن به آقای عراقچی

آمریکا چه می‌خواهد؟

سرمقاله اعتماد/ ایران و امریکا: پایان نیم قرن دشمنی؟

میانگین دوره انتظار خانه‌دار شدن در کشور به 27 سال رسید

پورمحمدی: هیچ ارزی نباید از دید بانک مرکزی مخفی بماند

ایران سالانه 9 میلیارد دلار برای گاز فلر ضرر می‌دهد؟

نماینده مجلس: بیش از 2 و نیم میلیون کارمند در کشور داریم!

جان باختن پنج هموطن در پی تصادف رانندگی پراید و تیبا در دلفان

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

گزارش تصویری

سرمقاله هم میهن/ دستاورد‌های نامتوازن

حق غنی‌سازی حداکثری ایران و بحث انحرافی 3/67 درصد

سرمقاله آرمان امروز/ ماحصل دور چهارم مذاکرات

حمله «کیهان» به «هم میهن»: می گویند درباره نام خلیج‌ فارس غیرتی نشویم

چرا صف وام ازدواج کم نمی‌شود؟

طلای جهانی کاهش یافت

فرزین: بانک‌ها تخصصی می شوند

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تصادف زنجیره ای در محور فیروزآباد- فراشبند با ٣ مصدوم و یک فوتی

زمان قطعی برق خرم آباد امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

نرم‌افزار «بُشری» در کافه بازار منتشر شد

ارائه خدمات دندانپزشکی رایگان به دانش‌آموزان زیر 14 سال

سرمقاله سازندگی/ گامی به سوی عدالت واقعی

تداوم رکود شدید در بازار مسکن 1404؛ نه خریدار هست، نه فروشنده

آغاز مطالعات و تهیه طرح جامع شهر خرم آباد با یک نگرش نوین

دومین حراج اموال تملیکی لرستان برگزار می شود

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی

تغییر ساعت کاری مراکز شماره‌گذاری در کشور

پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خردادماه آغاز شد

سرمقاله خراسان/ غلبه منطق ایرانی بر نمایش آمریکایی!

رای شورای رقابت علیه اسنپ فود

سردار باقری: جنگ رسانه‌ای دشمن را با امید و روایت شکست دهید

اشک تمساح فرقه رجوی برای حادثه تلخ کوهدشت | به تروریست‌ها ابراز همدردی نمی‌آید!

بازی انتحاری «شی»

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی