ندای لرستان

آخرين مطالب

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟ سیاسی

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جلیل بیات| بعد از تهاجم نظامی اسرائیل و آمریکا به ایران مشاهده می شود که درخواست‌ها برای دستیابی به سلاح هسته ای از سوی برخی محافل، افراد سیاسی و حتی برخی شهروندان عادی در ایران افزایش یافته است، به این امید که دستیابی به این سلاح مانع از تکرار چنین تهاجماتی در آینده شود.
برای چندین دهه است که در ادبیاتِ بازدارندگی (Deterrence) در رشته روابط‌ بین‌الملل، از سلاح های هسته ای به عنوان یک عامل بازدارنده قوی و معتبر یاد می شود.
این گزاره به خصوص در طول دوران جنگ سرد مورد توجه جدی قرار گرفت چرا که دو ابرقدرت امریکا و شوروی را از رویارویی مستقیم نظامی باز داشته بود.
لذا به مرور این دو ادعا مورد تایید و تصدیق قرار گرفت که اولا سلاح های هسته ای مانع از برخورد نظامی میان دو کشور دارای چنین سلاح هایی می شود و دوم اینکه مانع از تهاجم یک کشور غیراتمی به یک کشور دارای سلاح هسته ای می گردد. 
اما تحولات چند ماه اخیر این دو ادعا را با تردید جدی مواجه ساخته است.
جنگ چند روزه میان هند و پاکستان نشان داد که حتی دو قدرت اتمی نیز می توانند وارد یک تقابل نطامی شوند. از سوی دیگر تهاجم گسترده اوکراین به عمق خاک روسیه و انهدام بسیاری از بمب افکن‌های استراتژیک این کشور نشان داد، سلاح های هسته ای روسیه نتوانسته‌اند عاملی بازدارنده در برابر چنین تهاجمی باشند.
همچنین تهاجم گسترده موشکی سپاه به اسرائیل که در پاسخ به حمله نامشروع این رژیم به ایران صورت گرفت، حاکی از آن است که حتی یک کشور غیراتمی می تواند یک رژیم دارای سلاح هسته ای را با سلاح های متعارف خود تحت فشار قرار دهد. 
بنابراین باید گفت ظاهرا آن دو ادعای مذکور درباره بازدارندگی سلاح های هسته ای مورد نقض واقع شده است یا حداقل بازدارندگی سلاح های هسته ای به صورت مطلق نیست. اما درباره ایران چطور؟ آیا دستیابی به سلاح هسته ای می تواند برای ایران بازدارندگی ایجاد کند؟
بعد از حملات اخیر به مراکز هسته ای ایران اطلاعات دقیقی درباره امکان کاربری، استفاده و یا بازسازی آنها در دست نیست. همچنین مشخص نیست آیا حدود 400 کیلوگرم ذخایر اورانیوم غنی شده 60 درصد از بین رفته است یا در جایی امن نگهداری می شود. به رغم تمام اینها اگر تصور کنیم ایران بتواند به نوعی به بمب اتم دست یابد، آن وقت چه خواهد شد؟ یعنی اگر همین امروز ایران با موفقیت بمب اتمی خود را آزمایش کند و سپس به صورت رسمی خبر دستیابی به چنین سلاحی را اعلام کند. 
به نظر می رسد با توجه به نفوذ اطلاعاتی بالای اسرائیل در ایران، آسمان باز کشور و جسارت آزمون شده دونالد ترامپ، در چنین شرایطی یکی از خطرات محتمل، خرابکاری یا حتی بمباران محل نگهداری این سلاح ها باشد که آنگاه با یک فاجعه هسته ای در داخل ایران روبرو خواهیم شد. 
در واقع اعلام رسمی این خبر ممکن است بهانه بیشتری برای تجاوز امریکا و اسرائیل به ایران بدهد. در آن شرایط آیا ایران قصد دارد از سلاح هسته ای خود (در صورت سالم ماندن از حملات) استفاده کند؟ اگر پاسخ منفی است، پس عملا بازدارندگی سلاح هسته‌ای نقض شده است و حتی اهمیت آن زیر سوال است. 
اگر پاسخ مثبت است، آنگاه با مفهوم «قابلیت ضربه دوم» روبرو هستیم که به این معناست که یک کشور هسته ای بتواند پس از تحمل یک حمله هسته‌ای اولیه، همچنان توانایی پاسخ دادن با حمله‌ای هسته‌ای را داشته باشد که این موضوع تا حدود زیادی به یک نیروی هسته‌ای متنوع و پراکنده، مانند زیردریایی‌ها، بمب‌افکن‌ها و موشک‌های مجهز به کلاهک هسته ای بستگی دارد؛ چراکه نابودی آنها در یک حمله واحد دشوار است. این در حالی است که در این موضوع ایران صرفا می تواند به موشک های خود متکی باشد. 
به عبارت دیگر اگر آمریکا و اسرائیل در حمله ای پیش دستانه زرادخانه هسته ای ایران را مورد حمله قرار دهند، احتمالا ایران دیگر توان پاسخ یا ضربه دوم را نخواهد داشت. اگر فرض کنیم ایران پیش دستی کرده و موشک های هسته ای محدود آن نیز از پدافند هوایی اسرائیل عبور کنند، آنگاه در تلافی توسط آمریکا و اسرائیل بدون دفاع خواهد ماند. لذا مسئله به این سادگی نیست که تصور کنیم به محض دستیابی به سلاح هسته ای قطعا و حتما آمریکا و اسرائیل دیگر هیچ اقدامی علیه ایران انجام نخواهند داد. 
بر فرض حتی اگر این تصور هم درست دربیاید، آن وقت تازه وضعیت ایران مانند کره شمالی خواهد شد که حتی برای تهیه غذای مردم خود به چین وابسته است. به عبارت دیگر اگر فرض کنیم با دستیابی ایران به سلاح هسته ای، آمریکا و اسرائیل از حمله به ایران منصرف خواهند شد، آنگاه جامعه جهانی و حتی روسیه و چین این موضوع را بر نخواهند تابید و ایران در انزوای بین المللی شدیدی فرو خواهد رفت.
بدین ترتیب باید گفت تصمیم به ساخت سلاح هسته ای، گام گذاشتن در مسیری است که این همه «اما و اگر» دارد و چنانچه در تمامی آنها بخت و اقبال با ایران همراه باشد، سرانجامش تبدیل شدن به کره شمالی خواهد بود. آیا مسیرهای کم‌هزینه‌تر و پُربازده‌تری برای سربلندی مردم ایران وجود ندارد؟
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1035743/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار درباره بلیت‌های جعلی؛ پروازها فقط محدود به شرق کشور است

رکورد تاریخی ارزش معاملات خرد سهام شکسته شد

کدام بهتر است؟ سرمایه گذاری در بورس یا املاک و مستغلات؟

فیلترشکن‌ها دروازه‌ای به روی‌ها بدافزارها و تهدیدات سایبری

تخصیص هزار میلیارد تومان برای اسکان موقت خانواده‌های آسیب دیده از جنگ

مکاتبه اتاق اصناف ایران با فرزین درباره رفع انسداد پلتفرم‌های آنلاین فروش طلا

خبر خوش 60 همتی برای بورس؛ حمایت‌های بانکی و دولتی ادامه دارد

تاثیر داروهای کاهش وزن در کاهش خطر ابتلا به سرطان‌

حیوانات انسان نما!

یوکرش به توپچی‌ها پیوست

تیم ملی بسکتبال زنان از مشهد به چین می‌رود

سخنگوی استقلال: مجوز حضور ساپینتو در ایران صادر شد

حمله کیهان به عبدی: فرار به جلو پس از همکاری با عملیات فریب دشمن

گاردین: نتانیاهو دشمن صلح است

سرمقاله همشهری/ وحدت‌آفرینی در هیئت‌ها

تروریستی که تحریم‌هایش لغو شد

سرمقاله جوان/ ایران پسا بشارت فتح

سرمقاله فرهیختگان/ هنر جنگ روایت‌ها

سرمقاله وطن امروز/ کاسبان اتاق بیضی

سمت مردم، سپر ایران در برابر بحران

شوک ترامپ به دلار؛ سقوط تاریخی دلار رقم خورد

تعلیق یک ماهه چک‌های برگشتی بانک سپه

از وعده بازگشایی نماد‌های استانی سهام عدالت تا چشم انتظاری برای تصمیم شورای عالی بورس

خاموشی‌ها در تابستان چگونه خواهد بود؟ وزیر نیرو پاسخ می‌دهد

تولید، پاشنه آشیل اقتصاد کشور

افزایش 20 برابری صادرات ایران به چین از سال 2007

دسترسی به سایت وزارت راه به‌طور موقت مسدود شد

کامبک قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کاهش یافت

افزایش صادرات به عراق بعد شروع جنگ!

ریزش 42 هزار واحدی شاخص بورس

تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان

معرفی برترین‌های سومین جشنواره ملی داستان کوتاه جنوب

در جنگ ترکیبی امروز، رسانه‌ها سربازان خط مقدم جهاد تبیین‌اند

مراسم سوگواری «ماه محرم» و گرامیداشت «شهدای اقتدار» در خرم آباد

اعطای نشان خادمی امام حسین (ع) به پدرشهید امیرحسین نعمتی

همه چیز درباره زنبور گزیدگی؛ از علائم تا اقدامات اولیه

سبزیجاتی که جزو عالی رتبه‌ترین سبزیجات هستند

ارسلان با پیراهن آبی برگشت

باشگاه پرسپولیس: قرارداد دورسون بند جدایی ندارد

افزایش قطعی سهمیه بازیکنان لیگ برتری در نقل و انتقالات تابستانی

برگزاری باشکوه برنامه «احلی من العسل» در لرستان همزمان با سراسر کشور

48 درصد وسعت لرستان درگیر خشکسالی شدید!

شناسایی 262 تبعه غیرمجاز در کارگاه‌های لرستان

«مذاکره» عملیات فریب بود، «موشک» دشمن را زمینگیر کرد

سرمقاله اعتماد/ پدیده عجیب این تجاوز

سرمقاله ایران/ تعیین تکلیف برای نهادهای بالادستی!

حمله «جهان» به دولت: این ادبیات و مواضع در شأن ملت مقاوم و فاتح ایران نیست

سرمقاله کیهان/ ادعای مذاکره پساجنگ و چند سؤال اساسی؟!

نسخه نجات بورس

معاون وزیر جهاد کشاورزی: بازار برنج متعادل می‌شود