ندای لرستان

آخرين مطالب

سیاست دو ستونی نوین در خلیج فارس سیاسی

سیاست دو ستونی نوین در خلیج فارس
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سفر اخیر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، به عربستان سعودی و دیدار با همتای سعودی‌اش، گامی دیگر در ادامه روند دوساله تنش‌زدایی میان تهران و ریاض به شمار می‌رود. این سفر اندکی پس از سفر شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان، به تهران انجام شد؛ خالد بالاترین عضو خاندان سلطنتی سعودی است که در چند دهه اخیر به جمهوری اسلامی سفر کرده است. شاهزاده خالد با رهبر معظم انقلاب ایران و رئیس‌جمهور مسعود پزشکیان دیدار کرد و بر تقویت همکاری‌های امنیتی، اقتصادی و فرهنگی میان این دو رقیب تاریخی تاکید ورزید. زمان‌بندی این دیدار، در آستانه ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا، نشانگر علاقه راهبردی عربستان به تثبیت منطقه از مسیر دیپلماسی بود.
آرش رئیسی‌نژاد، تحلیلگر ارشد روابط بین‌الملل، در یادداشتی در مرکز استیمسون می‌نویسد: روابط ایران و عربستان پس از آن شروع به بهبود کرد که راهبرد عقب‌نشینی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، برای مهار نفوذ منطقه‌ای ایران در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ نتیجه معکوس داد. در مقطعی، ولیعهد سعودی آشکارا تهدید کرده بود که جنگ را به داخل خاک ایران خواهد کشاند و گفته بود: «منتظر نمی‌مانیم که جنگ به داخل عربستان بیاید. بلکه کاری می‌کنیم که جنگ برای آنها در داخل ایران باشد.» اما عربستان نتوانست حوثی‌های مورد حمایت ایران را در یمن شکست دهد و حمایت ریاض از خروج ترامپ از توافق هسته‌ای دوران اوباما، زمینه‌ساز حمله پهپادی سال 2019 به تاسیسات آرامکو شد؛ حمله‌ای که آسیب‌پذیری عربستان را نمایان کرد. ناامیدی از واکنش سرد واشنگتن در آن مقطع، عربستان را واداشت در رویکرد تقابلی‌اش بازنگری کند. میانجی‌گری عراق و چین راه را برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک پس از سال‌ها خصومت هموار کرد.
این از‌سر‌گیری روابط، دینامیک‌های منطقه‌ای را تغییر داده است. مقام‌های ایرانی علنا ابراز علاقه کرده‌اند که مناسبات اقتصادی و امنیتی با عربستان توسعه یابد، در‌حالی‌که محمد بن سلمان نیز از حضور ایران در چارچوب اقتصادی جدید خاورمیانه حمایت کرده است. در چرخشی چشمگیر نسبت به دوره ترامپ، ریاض حتی نشانه‌هایی از تمایل به تسهیل توافق جدید هسته‌ای میان ایران و آمریکا نشان داده است.
چه عواملی باعث این تغییر جهت چشمگیر در سیاست عربستان شده‌اند؟ مهم‌ترین عامل، تغییر جایگاه منطقه‌ای ایران است.
ضربات اسرائیل به حماس و حزب‌الله، و به‌ویژه سقوط بشار اسد در سوریه، نفوذ ایران را دستخوش تغییر کرده و توان تهران برای نمایش قدرت را تحت تاثیر قرار داده است. چنین تحولی، تهدید کمتری برای امنیت ملی و نفوذ منطقه‌ای عربستان محسوب می‌شود، و از‌این‌رو، تعامل با آن گزینه‌ای کم‌هزینه‌تر برای ریاض است.
عامل دوم، ظهور اسرائیل به‌عنوان یک نیروی تهاجمی بالقوه در منطقه است. اگرچه عربستان در برخی موارد از اقدامات اسرائیل علیه متحدان ایران خشنود است، موفقیت‌های نظامی تل‌آویو موجب نگرانی سعودی‌ها نیز شده است. رهبران عربستان اکنون ایران را بیشتر به عنوان یک عامل ایجاد موازنه تا تهدید می‌دانند؛ محاسبه‌ای تازه که باعث شده ریاض به‌طور ضمنی با ادامه حملات نظامی به ایران مخالفت کند و آن را عاملی حیاتی برای حفظ توازن چندقطبی در منطقه بداند.
عامل سوم، افزایش نفوذ ترکیه در شام تحت رهبری رجب طیب اردوغان است. پس از سقوط رژیم بعث سوریه، ترکیه از احمد شرع، رئیس‌جمهور موقت و جهادگرای سابق، حمایت کرده است. از منظر ریاض، ادعای هلال شیعی ایران اکنون جای خود را به هلال عثمانی داده که بر پایه زیرساخت اقتصادی، ایدئولوژی و جاه‌طلبی‌های منطقه‌ای آنکارا در حال شکل‌گیری است.
عامل چهارم، ابتکار چشم‌انداز 2030 است؛ طرحی بلندمدت برای تبدیل عربستان به محور زنجیره تامین جهانی و پیشگام توسعه منطقه‌ای. عربستان، با جمعیتی جوان، به دنبال دستیابی به ثبات منطقه‌ای برای تسهیل رشد اقتصادی و تقویت قدرت نرم خود است. چرخش از تقابل به دیپلماسی و تجارت، شرط لازم برای تحقق این چشم‌انداز است.
پنجمین و شاید بلندپروازانه‌ترین عامل، راهبرد بن سلمان برای بازتعریف چهره عربستان از یک کشور صادرکننده وهابیت به نماد توسعه و میانه‌روی است. از طریق ابَرپروژه‌ها و سرمایه‌گذاری‌های کلان در زیرساخت‌ها، ریاض می‌کوشد تصویری از خود به‌عنوان نیرویی نوساز در خاورمیانه ارائه دهد. در این مسیر، تضعیف ایران به تقویت روایت سعودی از پیشرفت و نوسازی کمک می‌کند.
در همین حال، ایرانی‌ها به سفر دونالد ترامپ به سه کشور عربی خلیج فارس در ماه مه نگاه کردند؛ در‌حالی‌که ترامپ از زیرساخت‌های ریاض، دوحه و ابوظبی تمجید می‌کرد، ایرانیان با کمبود برق مواجه بودند. ایران برای بازیابی وضعیت اقتصادی خود، به سرمایه‌گذاری خارجی و پایان تحریم‌های آمریکا نیاز دارد. برای عربستان، این فرصتی خوشایند است: ایرانِ کمتر تهاجمی، احتمال بیشتری دارد که چارچوب منطقه‌ای تحت رهبری ریاض را بپذیرد.
مجموع این عوامل، رابطه پیش‌تر خصمانه ایران و عربستان را به همکاری محتاطانه بدل کرده است. این تحول می‌تواند زمینه‌ساز معماری جدیدی از امنیت منطقه‌ای با محوریت خلیج فارس شود - تفسیری مدرن از سیاست «دو ستون» آمریکا در دوران نیکسون که هدف آن حمایت هم‌زمان از عربستان و ایران به‌عنوان دو لنگر ثبات منطقه‌ای بود.
جالب آنکه سیاست اصلی آمریکا در آن دوران برای مهار نفوذ اتحاد جماهیر شوروی و رژیم‌های پان‌عرب در خلیج فارس طراحی شده بود. با‌این‌حال، در دوران نیکسون و فورد، این دکترین عملا به سیاست «ستون واحد» با تمرکز بر ایران پهلوی تبدیل شد. تعامل نوظهور میان این دو رقیب تاریخی، بازتابی از بازتنظیم گسترده‌تر اتحادها، موازنه‌های قدرت و هویت‌های راهبردی در سراسر خاورمیانه است. تداوم این توازن تازه، نه‌فقط به تصمیمات کشورهای خلیج فارس، بلکه به نحوه واکنش واشنگتن بستگی دارد. اگر آمریکا همچنان از منطقه کناره‌گیری کند یا اولویت‌های نوظهور آن را نادیده بگیرد، ممکن است در حاشیه نظاره‌گر شکل‌گیری نظمی تازه باشد؛ نظمی که در آن پکن، نه واشنگتن، مهمان اصلی میز خواهد بود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1030107/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طرح 2 فوریتی مجلس برای حل مشکلات کامیون‌داران

صدور 160 مجوز پرواز فوق‌العاده به مشهد همزمان با عید قربان

ناترازی برق در میانه خرداد به 12 هزار مگاوات رسید

پشت پرده چرخش بن سلمان در برابر تهران

کاهش صادرات نفت ایران به چین

هشدار «نماد بدمصرفی انرژی» بر سر در اصناف پرمصرف

اوپک زیر تیغ امارات

قیمت شیرینی عید قربان تغییری ندارد

شناسایی 112 مرکز غیرمجاز استخراج رمز ارز در واحدهای صنعتی

اسرائیلیات هندو؛ واکاوی همگرایی سیاست‏‌های دهلی نو و تل آویو

آغاز گام‌های اجرایی برنامه مهار گازهای مشعل(فلر)

قیمت گوسفند زنده در آستانه عید قربان

صفحه اقتصاد گزارش می دهد/ مدیریت بیماری با بیمه درمان تکمیلی بیمه دی

سازوکار جدید دولت برای تسهیل در جذب سرمایه‌گذاری خارجی

تحلیلگر آمریکایی: چرا تهدید ایران دیگر کارساز نیست؟

واریز بیش از 8000 میلیارد ریال سود به حساب اعضای بازنشسته صندوق ذخیره فرهنگیان

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در مراسم بزرگداشت سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)

وداع با پیکر جانباز شهید زیبنده با حضور مدیر کل بنیاد مازندران

توسعه مشارکت و همکاری های بنیاد شهید و رسانه ملی برای تولید آثار فاخر هنری

تشکیل 27 فقره پرونده قضایی برای متخلفان تغییر کاربری اراضی کشاورزی در پلدختر

ناترازی برق در میانه خرداد به 12000 مگاوات رسید

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین: سازمان توسعه تجارت 14 تا 15 سال است که منفجر شده است

مسعود نیلی: مدیریت در کشور ما دیمی است

پیام رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت سالروز ارتحال حضرت امام خمینی(ره)

روایت «فارن پالیسی» از سریع‌ترین راه برای نابودی فرصت توافق با ایران

طلای جهانی افزایشی شد

قیمت دام زنده در آستانه عید قربان 1404 واقعا چقدر است؟

جهاد کشاورزی: کمبودی در بازار شکر وجود ندارد

مناسبت روز/ چهارشنبه 14 خرداد ماه

توقف 5 ساعته تمامی پرواز‌های فرودگاه مهرآباد و امام خمینی

دریای مواج، بادهای شدید و احتمال رگبار در ارتفاعات هرمزگان

چگونه اوکراینی‌ها حمله پهپادی هولناک به روسیه را رقم زدند؟

امام راحل(ره) احیاگر هویت اسلامی ملت بود

دیپلمات پیشین: به مرز بین جنگ و صلح نزدیک شده‌ایم

گره توافق ایران و آمریکا کجاست؟

ایران و مصر در تبعیدگاه سایه‌ها

روایتی وحشتناک و بهت‌آور از «6 سال اسارت زن اهوازی در خانه وحشت»

«کشتار گرسنگان»؛ جنایت تازه آمریکایی-اسرائیلی در غزه

پشت پرده باج نیوزهای ورزشی

بورس زیر سایه بی‌ثباتی

چالش‌های وزیر جوان

طلایی که در کُره سنگ شد

شرایط بغرنج منطقه رویکرد مصر را تغییر داده است

اعتماد گزارش داد: کینه ناتمام 88

روایت «ونس» از استراتژی دولت ترامپ در استفاده از نیروی نظامی

سقوط آزاد 41درصدی ورودی آب به سدهای کشور

وزیر نیرو: 7 هزار مگاوات ناترازی برق را رفع کردیم

ذخیره فقط یک میلیون مترمکعبی سه سد بزرگ کشور

فروش مکمل سوخت در پمپ بنزین‌ها ممنوع شد

ماجرای مشکوک یک آبروریزی برقی