ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ علم و عمل دانشگاهیان روشنفکری علمی سیاسی

سرمقاله شرق/ علم و عمل دانشگاهیان روشنفکری علمی
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / «علم و عمل دانشگاهیان روشنفکری علمی» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پیش از این و در همین ستون باب بحثی را درباره روشنفکری جدید در ایران گشوده‌ایم و گفتیم که عمومی‌سازی علم در دو سطح قابل انجام است؛ یکی ساده‌سازی زبان علمی و ترویج علم در فضای عمومی، و دیگری انتقال علم به سطح سیاست‌های عمومی. چنین فعالیتی را که استادان دانشگاه و پژوهشگران انجام می‌دهند، روشنفکری جدید یا روشنفکری علمی نام نهادیم. امروز ابعاد بیشتری از این معنا را پی می‌گیریم.
گفته می‌شود بخش اعظم پیشرفت علم در قرن بیستم مرهون تلاش کارشناسان است و نه دانشمندان. آگاهی در گرو کاردانی و کارآگهی است. اگر این سخن درست باشد به معنی آن است که «کاربرد» سبب‌ساز توسعه علم‌ است و در فرایند رفت و برگشتی میان علم و عمل، این علم است که تنقیح می‌شود. این سخن در عین سادگی پیامدهای مهمی برای ما دانشگاهیان ‌دارد و آن این است که به‌ناچار باید به کاربردی‌بودن علوم خود عنایت ویژه‌ای داشته باشیم نه‌تنها به‌خاطر آنکه به جامعه خدمتی کرده باشیم، بلکه به این دلیل که علم خود را توسعه دهیم و دستاوردهای علمی خود را اتقان ببخشیم.
بازار
در معرفت‌شناسی پراکسیس، معرفت نه‌تنها از طریق تفکر، بلکه از طریق عمل، تجربه و تعامل انسان با جهان شکل می‌گیرد. به بیان دیگر علمی که به صحنه عمل درنیاید، از اتقان لازم هم برخوردار نیست. تا نگردی آشنای «عمل» از پرده اسرار «علم» رمزی نشنوی. نتیجه‌ای که در ارتباط با «روشنفکری علمی» در ایران می‌گیریم این است که روشنفکری علمی خود ابزاری برای توسعه علم است و نمی‌توان گفت که اگر استادان به فضای عمومی وارد شوند، از شأن علمی خویش کاسته‌اند یا اینکه وظیفه علمی خود را وانهاده‌اند. بدین‌سان، روشنفکریِ علمی می‌تواند عینا وظیفه‌ای آکادمیک تلقی شود و جریان روشنفکری علمی یک جریان توسعه علم نیز هست و در ذیل آنچه در ادبیات تخصصی «سیاست‌های علم-نوآوری-فناوری» خوانده می‌شود، قرار می‌گیرد. 
(Science Technology & Innovation Policy) بُعد دیگر روشنفکری علمی، «شکوفایی خویشتن» است. اگر انسان احساس کند که دانش او در طریق انس با مردمان است و در «قدرت سخن‌گفتن» در جامعه سهیم است، احساسی از جنس شکوفایی فکری خویشتن به او دست می‌دهد که سرشار از بهجت و امید است.
هر دمی فکری چو مهمان عزیز/ آید اندر سینه‌ات هر روز نیز
فکر را ای جان به جای شخص دان/ زانک شخص از فکر دارد قدر و جان
این نیاز امروز جامعه ماست که دانشمند، «عقل شکوفه‌وار» خود را نثار جانِ جامعه کند. امید، مادر پویایی بشریت است. سخن همچو آبی است که ریشه‌های درخت جامعه را سیراب و شاخ و برگ آن را باطراوت می‌کند. سخن، اصلِ اصلِ اصلِ روابط اجتماعی و مظهر شکوفایی فکری خویشتن است. سخن، نوعی اعمال قدرت عمومی است. یک استاد، تنها با حضور در دولت و حکومت قدرت نمی‌یابد، بلکه از طریق انتشار سخن خویش در عرصه عمومی قدرتمند می‌شود. «کلمه» قدرت است و نیرویی که در واژه‌پردازی و سخن‌پراکنی نهفته است، شاید از قدرت رسمی نیز بالاتر باشد. به خاطر می‌آورم که در ابتدای دولت روحانی به دلیل دسترسی‌ای که به درون دولت داشتم، از یکی از استادان منتقد خواستم اگر پیام و سخنی دارد، می‌توانم به درون ساختار قدرت منتقل کنم.
پاسخ آن استاد عزیز برایم آموزنده و تنبه‌آمیز بود. او پاسخ منفی و کم و بیش عتاب‌آلودی به من داد و گفت: «خیر، نیازی به این کار ندارم، من در رسانه‌ها بیان می‌کنم؛ تأثیرش بیشتر است». نکته همین است. آنگاه که پیامی را به درون سلسله مراتب اداری می‌فرستید، در مسیرهای گوناگون دیوان‌سالاری استحاله می‌شود و به ثمر نمی‌نشیند. اما آنگاه که از سر دانشمندی و شفقت و البته به‌دور از خودنمایی‌ها و قهرمان‌بازی‌های مرسوم سخن خود را در عرصه عمومی مطرح می‌کنید، نتیجه ثمربخش‌تری می‌دهد.
بنابراین علم و عملِ یک دانشگاهی به هم آمیخته است و این جان روشنفکری علمی است. قرار نیست دانشجویان و روشنفکران همچون پیروان مائو به روستاها بروند تا با زندگی و کار در میان توده‌های زحمتکش، تجربیات عملی کسب کنند، بلکه منظور ما این است که در عمل و در تعامل با دیگر رشته‌ها این عمل‌گرایی را محقق کنند و دانش خود را به عرصه عمومی آورند. 
جان فریدمن در اثر کلاسیک خود به نام برنامه‌ریزی عمومی، یادگیری اجتماعی را به عنوان یکی از سنت‌های برنامه‌ریزی معرفی می‌کند. در این سنت، انسان‌ها با درگیرشدن در یک کنش جمعی، طرحی نو درمی‌اندازند و به کشف عرصه‌های جدیدی نایل می‌شوند. او سنت یادگیری اجتماعی را در راستای شناخت علمی تفسیر می‌کند. روشنفکری علمی کنشی است که هم برنامه مشترک آدمیان را موجب می‌شود و هم ما را به کشف عرصه‌های جدید علمی نایل می‌کند. «روشنفکری علمی» با جریان‌سازی گفتمانی می‌تواند امید را به جامعه دانشگاهی کشور بازگرداند و پای استادان دانشگاه را به عرصه سیاست‌گذاری در ایران باز کند.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1029199/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آزادگانی که هویتشان هویدا نبود روایتگران موثری هستند

استاندار لرستان؛ حرکت فرهنگ لرستان به‌سوی برنامه‌های عملیاتی

شوک تازه به اقتصاد یورو؛ بخش خصوصی وارد رکود شد

سرمقاله ابتکار/ حزب؛ رگ‌زنده نظام سیاسی و کلید توسعه پایدار در ایران مدرن

تذکر دیوان عدالت اداری به وزیر راه درباره وام مسکن مجردها

ایلنا مدعی شد؛ چینی‌ها هواپیماهای 30 میلیون دلاری را 116 میلیون دلار به هما قالب کردند!

نامه وزیر کار خطاب به دستگاه‌های اجرایی برای ارائه خدمات به بازنشستگان

رشد خوداظهاری ملکی با اتصال بیمه و فراجا به سامانه املاک

دیدار با بانوان ایثارگر خرم آبادی به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر

🎬 سفر دو روزه بازوند معاون وزیر راه و شهرسازی

همایش آموزشی تخصصی نمایندگی‌های فروش شمال غرب بیمه دی در تبریز برگزار شد

سرمقاله صبح نو/ مسقط و مفهوم‌سازی جدید در عرصه دیپلماسی

سرمقاله سازندگی/ خاورمیانه جدید و جایگاه ایران

نتیجه مذاکرات رم برای ایران و آمریکا چه بود؟

نماینده مجلس: تعداد زیادی از کامیون‌ها در معرض مصادره دولت ترکیه هستند

ایران پنجمین قدرت معدنی جهان

آغاز دوباره واردات انبه

مشکل نانواها چیست؟

هشدار بانک مرکزی به بانک‌ها؛ انحراف از مصرف مجاز تسهیلات ممنوع

آغاز ثبت سفارش واردات برنج و روغن

ورود 2 فروند ایرباس A330 به کشور

نماینده مجلس: برای پرداخت کالابرگ 17 همت کسری داریم

ارزان شدن قیمت بلیت هواپیما فقط به یک شرط!

تحولات درمانی اولویت امسال بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام است

نخبگان ایثارگر در مسیر پیشرفت ایران اسلامی نقش مهمی دارند

تشییع با شکوه پیکر حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالرحمان یوسف‌پور در جزیره کیش

هشدار دادگستری لرستان در خصوص وضعیت آزادراه‌های خرم‌زال و اراک

مراسم گرامیداشت سوم خرداد برگزار شد

سرمقاله اطلاعات/ به ریشه ها هم توجه کنیم

سفر شش قایقران پاروزن از فارور تا کیش به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر

سرمقاله فرهیختگان/ آینده‌نگری راهبردی دربرابرِ استراتژی مهار پیشرفت ایران

سرمقاله وطن امروز/ جایگاه و اهمیت انرژی هسته‌ای در جهان دیجیتال آینده!

ریزش 32 هزار واحدی شاخص بورس

واکنش سازمان هواپیمایی به سفر خانوادگی وزیر راه به کیش؛ همه کارکنان این امکانات رفاهی را دارند!

سرمقاله جوان/ ارابه‌های گیدئون ابزار نسل‌کشی ملتی مقاوم

سقف مجاز نگهداری ارز توسط اشخاص تعیین شد

ورود رسمی اپراتورهای ایرانی به نسل پنجم ارتباطات؛ همراه اول و رایتل برندگان مزایده 5G شدند

هم سودش خوبه هم کمک به تولید کشوره!

معاون اسبق وزیر نفت: در فرزاد A و B، عربستان سالی 15 میلیارد دلار سود می‌‌کند ولی ما سودی نمی‌کنیم

کاهش یکدست قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کوتاه آمد

قالیباف: اگر به اندازه یک بسته اینترنت توجه به انرژی داشته باشیم وضعمان درست می‌شود

روز دزفول؛ «روز مقاومت و پایداری»

پایگاه خبری "خبرداری" گزارش می دهد/ در قالب سیاستگذاری های کلان صورت می گیرد حرکت بیمه دی بر ریل ولایتمداری و رضایتمندی

ایران و عربستان؛ یک رابطه نسبتاً عادی

سرمقاله شرق/ علم و عمل دانشگاهیان روشنفکری علمی

واگذاری سهام  سایپا و  ایران خودرو متوقف شد

خراتیان: ترامپ از گران شدن قیمت نفت می‌ترسد

سیاستگذاری پولی و بانکی به بانک مرکزی سپرده شد

جمع‌آوری کارت‌های سوخت استارت خورد

محبوب‌ترین مقاصد در سفرهای ریلی