ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟ سیاسی

سرمقاله شرق/ آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - شرق / «آیا با خاورمیانه جدیدی مواجهیم؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مهم‌ترین وجه سفر اخیر ترامپ به عربستان، قطر و امارات، تأثیری است که می‌تواند بر صف‌بندی نیروها در منطقه بر جای گذاشته باشد. این سفر تأکیدی بر نقش و موقعیت این سه کشور بود و حکایت از تمایل آمریکا به تقویت رویکرد سیاسی-اقتصادی آنها داشت. این سفر، روندی را که از بهار عربی در راستای تثبیت محوریت این نوع کشورها در خاورمیانه شروع شده بود، شتاب داده است. ترامپ در این سفر به‌عنوان رئیس‌جمهوری کمتر ایدئولوژیک و بیشتر معطوف به کسب نتایج عملی، در راستای تقویت میزبانان خود که مانند او عمل‌گرا و سکولار و معطوف به اقتصاد و مدرنیزاسیون هستند، عمل کرد. عملکرد ترامپ به طور کلی و به‌ویژه در این سفر بر نوعی منطق معاملاتی استوار است که نیروهای منطقه‌ای معطوف به انواع ایدئولوژی‌ها و حب و بغض‌های کهن، مانند افراطیون اسرائیلی، نمی‌توانند چیزی از آن جنس برای او داشته باشند. اینکه یک رئیس‌جمهور آمریکا در اولین سفرش به منطقه اولویت و تمرکزش بر سه کشور عربی باشد و اسرائیل در حاشیه بماند، امری بی‌سابقه است. پیام ترامپ در این سفر به نتانیاهو این بود که آمریکا منافع خاص خود را در خاورمیانه دارد و اسرائیل نباید مانع باشد، بنابراین نشانه‌هایی وجود دارد که می‌تواند حاکی از تقویت احتمال انتقال مرکز ثقل سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا از تل‌آویو به ریاض باشد.
برای چند دهه سیاست آمریکا بر مبنای حفظ برتری اسرائیل در برابر دیگر کشورهای منطقه، تقویت ریاض در برابر ایران و طرد سوریه قرار داشته است. سفر ترامپ معرف تعدیلی در این مواضع سنتی آمریکا در منطقه و رهاکردن تتمه نگاه ایدئولوژیک به منطقه بود. سیاست‌هایی که عملا در جریان سفر ترامپ به نمایش گذاشته شد و تقریبا مدنظر همه طیف‌های سیاسی در واشنگتن قرار گرفت، می‌تواند حاکی از عمل‌گرایی بیشتر واشنگتن در منطقه و پیروی از نوعی منطق معاملاتی و دیپلماسی معاملاتی باشد. اگرچه در عمل تردید نیست که سیاست جدید آمریکا موجب تقویت موقعیت عربستان به‌عنوان رهبر جهان سنی می‌شود، اما بُعد ارتدکس و ایدئولوژیک این جهان سنی که پیش‌از‌این شیوخ وهابی معرف آن بودند، در حال ضعیف‌شدن و بُعد اقتصادی، سرمایه‌گذاری و مدرن‌سازی آن در حال تقویت‌شدن است. این روند از نظر تضعیف بنیادگرایی وهابی می‌تواند به سود ایران نیز باشد. هم‌زمان چنین روندی به ضرر جریان افراطی و خشونت‌طلب در اسرائیل است و ایران نیز تنها در‌صورتی‌که بر ابعاد عمل‌گرایانه رویکرد خود بیفزاید، می‌تواند از آن بهره‌مند شود. اگر مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا که مورد حمایت دولت‌های عربی است، با موفقیت همراه شود، امکان برقراری توازن جدیدی در منطقه به ضرر اسرائیل بیشتر خواهد شد.
بازار
نشانه‌های متعدد دیگری علاوه بر در حاشیه ماندن اسرائیل در سفر ترامپ وجود دارد که ممکن است حاکی از تصمیم ترامپ حداقل در این مرحله به حرکت در راستای نوعی توازن جدید در منطقه و سلب موقعیت ممتاز از اسرائیل تحت رهبری نتانیاهو باشد.
مذاکره با ایران بی‌اعتنا به نظر نتانیاهو، نادیده‌گرفتن اسرائیل در آتش‌بس با حوثی‌ها، آزادی یک گروگان آمریکایی از طریق مذاکره با حماس بدون دخالت اسرائیل، اصرارنکردن به عربستان و قطر برای شناسایی اسرائیل و واگذار‌کردن این موضوع به خود آنها، ناخشنودی از ادامه جنگ غزه و ناتوانی نتانیاهو از ارائه طرحی برای دوره بعد از جنگ، همکاری با عربستان برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی، طرح فروش جنگنده‌های اف-35 به ه تاکنون قطعی به نظر می‌رسد، این است که حداقل گرایش افراطی دست‌راستی در اسرائیل که نتانیاهو در رأس آن قرار دارد، دیگر چندان نمی‌تواند روی حمایت ترامپ و آمریکا حساب کند. البته گذشتِ زمان روشن خواهد کرد که این روند تنها موجب تضعیف رهبرانی مثل نتانیاهو که اسیر تعصبات فرقه‌ای هستند، خواهد شد یا به طور کلی روابط آمریکا و اسرائیل را تحت تأثیر قرار خواهد داد. 
اگر‌چه اتحاد راهبردی آمریکا و اسرائیل که مورد حمایت دو‌ حزبی در آمریکا‌ست، حتما دوام خواهد داشت، اما افزایش مخالفت با سیاست‌های افراطیون اسرائیلی در آمریکا و اقدامات اخیر ترامپ نشان داده است که راست افراطی اسرائیل دیگر نمی‌تواند حتی روی حمایت یک رئیس‌جمهور افراطی مثل ترامپ حساب کند. چنین روندی اگر ادامه یابد و تقویت شود، می‌تواند موجب تسهیل روند تشکیل دولت مستقل فلسطین شود.
ملاقات ترامپ با رئیس‌جمهور جدید سوریه از طریق عربستان و اعلام غیرمنتظره لغو تحریم‌های آمریکا علیه سوریه در ریاض‌ و تأکید بر اینکه این اقدام به خاطر درخواست بن‌سلمان انجام شده، تحول مهم دیگری در جریان این سفر بود. این اقدام در شرایطی انجام شد که تجاوزات اسرائیل علیه سوریه و تلاش آشکار برای تضعیف انسجام ملی و نقض تمامیت ارضی سوریه و تبدیل این کشور مهم عربی به یک کشور از هم پاشیده، به‌شدت ادامه دارد. اقدام ترامپ عملا و صرف‌نظر از اینکه او چه مقاصدی را دنبال می‌کند، می‌تواند به تثبیت اوضاع در سوریه و تقویت دولت مرکزی کمک کند و در دراز‌مدت به سود ادامه موجودیت این قدرت مهم عربی در جوار اسرائیل باشد. این اقدام ترامپ در ریاض از این نظر نیز که می‌تواند در راستای تقویت محور عربستان در سوریه و مانعی در برابر یکه‌تازی ترکیه و محور اخوانی باشد، مهم است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1027628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقاد «سازندگی» از تبلیغ سایت همسریابی در صداوسیما

تکرار طرح راندن فلسطینی‌ها از نوار غزه؛ مقصد کجاست؟

یک تحلیلگر: مواضع متناقض واشنگتن بخشی از استراتژی دیپلماتیک امریکاست

میراث رئیسی

«ارابه‌های گیدئون»؛ عملیات جدید اسرائیل برای اشغال غزه

افزایش قیمت بنزین در راه است؟

زمان واریز یارانه جدید دولت مشخص شد

دبیرکل سندیکای صنعت برق ایران: پیک برق واقعی در تیر و مرداد است

وضعیت بازار خودرو امروز سه‌شنبه 30 اردیبهشت 1404

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس: فردی را داریم که 331 واحد ملک به نام خود دارد!

سخنگوی تعزیرات: در هیچ کجای دنیا نان را اجباری به مردم نمی‌فروشند

جزئیات پروژه‌های ارزی بانک مرکزی

تمایل آلمانی‌ها به سرمایه‌گذاری در برق ایران

پیش بینی قیمت طلا و سکه 31 اردیبهشت 1404

خیز بلند بیت‌کوین برای ثبت رکورد تاریخی

مسئول جدید سازمان راهیان نور سپاه لرستان معرفی شد

دیدار مردمی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

نگاه اخلاق‌ مدارانه فعالان درمانی بنیاد عامل کسب موفقیت است

کیش به خانم وزیر

نقش پشت پرده ریاض در مذاکرات هسته‌ای

نماینده سابق: «جنگ» خط قرمز ایران و آمریکا است

فعال اصلاح‌طلب: آمریکایی‌ها آنچه بنا دارند در مذاکره بگویند را علنی نمی‌کنند

دیپلمات پیشین: نباید میز مذاکره را به هم زد

روایت وزیر اقتصاد رئیسی از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم

اظهارات عجیب نایب‌ رئیس اتحادیه سنگکی‌های تهران: نان سنگک 50 هزار تومانی در تهران وجود ندارد

6 هزار کامیون رانندگان ایرانی پشت مرز ماند و مصادره شد

نبرد فرزین و صِفر؛ با حذف صفر از پول ملی، تورم تشدید می‌شود؟

پروازهای رایمون روی آسمان کیش؛ برقراری پروازهای تهران–کیش

بن‌بست غنی‌سازی؟

سازندگی مطرح کرد: دلواپسان ناصادق

ملی‌گرایی افراطی، هند را از درون می‌بلعد!

چراغ سبز یارانه به گوشت قرمز

بلو، قهرمان مدیریت مالی / مروری بر خدمات بلو در حوزه مدیریت مالی

هدف ایران و ترکمنستان برای رسیدن به مبادلات 3 میلیارد دلاری

سکه و طلا گران شد؛ دلار از 85 هزار تومان عبور کرد

رکورد 20 ساله اهدای خون بانوان لرستان  شکسته شد

تولید 5 هزار تن آسفالت در کارخانه آسفالت شهرداری خرم آباد در اردیبهشت ماه

برگزاری سمینار  علمی تخصصی یافته های پژوهشی ورزشی سال  1403  در پلدختر

1995 زوج نابارور لرستان تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفتند

دستگیری جاعلان مهر ادارات در سلسله/ کشف 35 میلیارد ریال کلاهبرداری

ایمن سازی گردنه شهید داراب کوشکی در محور پلدختر پل سیمره

6 تا از بهترین وکیل زن تهران + شماره تلفن

پای نیکل‌های بابک زنجانی به بانک مرکزی باز شد

پروژه ملی ساخت نیروگاه‌های خورشیدی به کجا رسید؟

تنش آبی در ماه‌های آینده تشدید می‌شود

معاون وزیر کار: گرایش به مشاغل غیررسمی افزایش یافته است

پرداخت حقوق کارمندان از خزانه کشور، یکپارچه شد

تاکید مدیر کل آموزش و پرورش لرستان بر اجرای مدل بومی سند تحول در استان

سرمقاله فرهیختگان/ 6 کلاس اخلاق رئیسی

آیا پاکستان واقعا بر هند پیروز شد؟