ندای لرستان

آخرين مطالب

صلح لرزان سیاسی

صلح لرزان
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
در ساعات پایانی بامداد 18 اردیبهشت 1404 (7 مه 2025) ارتش هند در یک عملیات گسترده موشکی به نام «عملیات سندور» چندین نقطه در خاک پاکستان و کشمیر تحت اداره پاکستان را هدف قرار داد. رسانه‌های پاکستانی گزارش دادند که در این حمله دست‌کم 8 نفر کشته (از جمله چند کودک) و بیش از 35 نفر مجروح شده‌اند بااین‌حال برخی منابع دیگر از جمله رویترز تعداد قربانیان را بسیار بیشتر و در حدود 31 نفر گزارش کردند. ارتش پاکستان نیز اعلام کرد که در جریان درگیری‌های شبانه، توانسته پنج فروند هواپیمای جنگی و پهپاد هندی را ساقط کند.
بازار
امتداد این اخبار پس از درگیری‌های کشمیر سبب شد تا رسانه‌ها از این حوادث به‌عنوان شدیدترین درگیری میان دو همسایه هسته‌ای طی بیش از دو دهه اخیر یاد کنند. پاکستان بلافاصله پاسخ متقابل خود را آغاز کرد و نیروهای هوایی و موشکی آن، مناطق مرزی در ایالت پنجاب و کشمیر تحت اداره پاکستان را هدف قرار دادند. دفتر نخست‌وزیری پاکستان گزارش داد که در این مقابله هوایی، نیروی هوایی پاکستان دست‌کم پنج جنگنده و پهپاد هندی را سرنگون کرده است. منابع محلی در کشمیر هند نیز اعلام کردند که سه هواپیمای جنگی دیگر در ارتفاعات کوهستانی سقوط کرده و خلبانان آن‌ها مجروح شده‌اند. پس از چند روز درگیری و عملیات موشکی از هر دو سو، سرانجام روز شنبه 20 اردیبهشت (10 مه 2025)، دو طرف تحت توافق آتش‌بس کامل و فوری را اعلام کردند. در بیانیه‌های منتشرشده اشاره شد که این آتش‌بس پس از هفته‌ها تنش و تبادل موشک و پهپاد برقرار شده و کشته‌شدن ده‌ها غیرنظامی در هر دو طرف را کاهش داده است.
تنها ساعاتی پس از اعلام رسمی آتش‌بس میان هند و پاکستان، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده در شبکه اجتماعی خودش (Truth Social) با انتشار پیامی مدعی شد که این آتش‌بس نتیجه «مذاکرات طولانی شبانه با میانجی‌گری آمریکا» بوده است. او ضمن ستایش «فکر عاقلانه» رهبران دو کشور، به آن‌ها برای توقف درگیری تبریک گفت. این اظهارنظر با استقبال بخشی از رسانه‌های محافظه‌کار آمریکایی روبه‌رو شد، اما در سطح بین‌المللی با دیده تردید نگریسته می‌شود، به‌ویژه پس از آنکه مقامات هندی به ‌صراحت ادعای میانجی‌گری واشنگتن را رد کردند.
واقعیت ماجرا چه بود؟
درحالی‌که ترامپ و وزیر خارجه‌اش مارکو روبیو تلاش کردند نقش پررنگی برای واشنگتن در روند دستیابی به آتش‌بس تصویر کنند، ویکرام میسری، وزیر امور خارجه هند تأکید کرد که دو کشور مستقیما و بدون میانجی‌گری طرف ثالث وارد گفت‌وگو شده‌اند. منابع دولتی هند نیز در بیانیه‌های رسمی خود اعلام کرده‌اند که گفت‌وگوها محدود به توافق آتش‌بس بوده و نه بیشتر، درحالی‌که مارکو روبیو از آغاز «مذاکرات درباره مسائل متعدد» خبر داده بود - چیزی که دولت هند قویا رد کرد.
در همین حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان نیز بدون اشاره‌ای به نقش واشنگتن، صرفا خبر آتش‌بس را در شبکه ایکس تأیید کرد، آن‌هم پس از حمله تلافی‌جویانه موشکی ارتش پاکستان به اهداف هندی که تنها چند ساعت پیش از اعلام توافق انجام شده بود.
تحلیلی بر انگیزه‌های ترامپ
ادعای ترامپ مبنی بر اینکه این توافق با میانجی‌گری شخص او و تیمش به نتیجه رسیده، تلاشی آشکار برای بهره‌برداری سیاسی از یک رویداد دیپلماتیک حساس تلقی می‌شود. او تلاش می‌کند نقش یک بازیگر کلیدی در صحنه جهانی را بازی کند. این روند مشابه اقدامات گذشته ترامپ است - از جمله در بحران کره شمالی و یا توافق‌های عادی‌سازی روابط اسرائیل با برخی کشورهای عربی - که در آن‌ها همواره بر نقش شخصی خود تأکید مضاعف داشته است.
 ترامپ در تلاش است خود را به‌عنوان یک میانجی کارآمد در بحران‌های جهانی معرفی کند. این تلاش‌ها می‌تواند بخشی از استراتژی او برای تقویت تصویر خود در سیاست خارجی باشد، به‌ویژه در شرایطی که انتقادات داخلی در مورد سوابق او در عرصه دیپلماسی وجود دارد.
چرا این تلاش مورد تردید است؟
بررسی دقیق زمان‌بندی و اظهارات رسمی مقامات هند و پاکستان نشان می‌دهد که مذاکرات بین دو کشور عمدتا مستقیم بوده و نه چندجانبه. دولت هند تأکید کرده هیچ موضوعی جز آتش‌بس مورد مذاکره قرار نگرفته است. اطلاع‌رسانی مربوط به بازگشایی حریم هوایی و توقف عملیات نظامی، همگی توسط مقامات پاکستانی و هندی به‌ صورت مستقل و غیرهم‌زمان اعلام شده‌اند.
این شواهد، تصویر‌سازی ترامپ از یک توافق «دست‌یافته با هدایت آمریکا» را زیر سوال می‌برد. تحلیلگران سیاسی در دهلی‌نو و اسلام‌آباد می‌گویند اگرچه تماس‌های دیپلماتیک آمریکا قطعا در حاشیه درگیری‌ها جریان داشته، اما نمی‌توان ادعای ترامپ را به شکل مطلق و بی‌چالش پذیرفت.
دیپلماسی یا نمایشی برای جایزه صلح نوبل؟
اگرچه نقش دیپلماتیک ایالات متحده در کاهش تنش میان هند و پاکستان اهمیت دارد، اما روایت‌سازی دونالد ترامپ مبنی بر اینکه این توافق محصول مستقیم تلاش‌های شخصی اوست، بیشتر به یک اقدام تبلیغاتی برای نمایش رهبری در عرصه بین‌المللی شباهت دارد تا بازتابی از واقعیت‌های دیپلماتیک میدان. نمایشی که او را شاید ذره‌ای به آرزوی عجیبش یعنی دریافت جایزه صلح نوبل نزدیک کند. او که در اهداف از پیش مشخص شده‌ و شوهای تبلیغاتی‌اش نظیر موضوعات اوکراین و غزه ناکام مانده، حال در تلاش است تا این فرصت را در هند و پاکستان به نام خود بزند. تلاش او برای به‌ دست گرفتن گوی پیروزی در شرایطی که روایت‌های رسمی دولت‌های منطقه با او هم‌خوانی ندارند، بار دیگر سوال‌هایی درباره صداقت و اهداف پشت اظهارات سیاستمداران در فضای رسانه‌ای مطرح می‌کند.
دونالد ترامپ بار دیگر با ادعای نقش‌آفرینی در برقراری آتش‌بس میان هند و پاکستان، تلاش می‌کند خود را به‌عنوان یک میانجی صلح جهانی معرفی کند. او در شبکه اجتماعی خود نوشت که پس از «یک شب مذاکرات طولانی با میانجیگری آمریکا»، آتش‌بس کامل و فوری میان دو کشور حاصل شده است. بااین‌حال، مقامات هندی تأکید کرده‌اند که این توافق نتیجه مذاکرات مستقیم میان دو کشور بوده و نقش آمریکا در آن پررنگ نبوده است. این اقدام ترامپ در راستای تلاش‌های مکرر او برای دریافت جایزه صلح نوبل است.
درحالی‌که ترامپ سعی دارد این آتش‌بس را به نام خود ثبت کند، واقعیت‌های میدانی و اظهارات مقامات منطقه‌ای نشان می‌دهد که نقش او در این توافق محدود بوده است. این تلاش‌ها بیشتر به‌عنوان بخشی از کمپین تبلیغاتی برای کسب اعتبار بین‌المللی تلقی می‌شود.
در نهایت، اگرچه ترامپ در پی کسب عنوان «صلح‌ساز جهانی» است، اما اقدامات او بیشتر به‌عنوان نمایش‌های سیاسی برای جلب توجه و کسب امتیازهای داخلی و بین‌المللی ارزیابی می‌شود.
شرایط آتش‌بس و آینده آن
بر اساس اعلام وزارت خارجه هند، آتش‌بس میان هند و پاکستان از ساعت 17:00 به وقت محلی در روز شنبه آغاز شده است. هر دو کشور اعلام کرده‌اند که تمام عملیات نظامی در زمین، هوا و دریا را متوقف خواهند کرد .
بااین‌حال، تجربه نشان داده است که آتش‌بس‌های پیشین میان این دو کشور همواره شکننده بوده‌اند. اختلافات دیرینه به‌ویژه در مورد منطقه کشمیر و همچنین مجهز بودن هر دو کشور به سلاح‌های هسته‌ای، باعث می‌شود که هرگونه درگیری میان آن‌ها نگرانی‌های جدی در سطح بین‌المللی ایجاد کند.
در نهایت، باید دید که آیا این آتش‌بس جدید می‌تواند به یک صلح پایدار منجر شود یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1025968/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چند بار دیگر می‌خواهید خود را درباره آمریکا و اسرائیل گول بزنید؟!

سرمقاله آرمان ملی/ پیشنهاد روشن به آقای عراقچی

آمریکا چه می‌خواهد؟

سرمقاله اعتماد/ ایران و امریکا: پایان نیم قرن دشمنی؟

میانگین دوره انتظار خانه‌دار شدن در کشور به 27 سال رسید

پورمحمدی: هیچ ارزی نباید از دید بانک مرکزی مخفی بماند

ایران سالانه 9 میلیارد دلار برای گاز فلر ضرر می‌دهد؟

نماینده مجلس: بیش از 2 و نیم میلیون کارمند در کشور داریم!

جان باختن پنج هموطن در پی تصادف رانندگی پراید و تیبا در دلفان

نشست مشترک سرپرست دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران با اساتید دانشگاه تهران

گزارش تصویری

سرمقاله هم میهن/ دستاورد‌های نامتوازن

حق غنی‌سازی حداکثری ایران و بحث انحرافی 3/67 درصد

سرمقاله آرمان امروز/ ماحصل دور چهارم مذاکرات

حمله «کیهان» به «هم میهن»: می گویند درباره نام خلیج‌ فارس غیرتی نشویم

چرا صف وام ازدواج کم نمی‌شود؟

طلای جهانی کاهش یافت

فرزین: بانک‌ها تخصصی می شوند

چراغ قوه 8 کاره، پاور بانک، چراغ قوه، شیشه شکن و ...

تصادف زنجیره ای در محور فیروزآباد- فراشبند با ٣ مصدوم و یک فوتی

زمان قطعی برق خرم آباد امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

نرم‌افزار «بُشری» در کافه بازار منتشر شد

ارائه خدمات دندانپزشکی رایگان به دانش‌آموزان زیر 14 سال

سرمقاله سازندگی/ گامی به سوی عدالت واقعی

تداوم رکود شدید در بازار مسکن 1404؛ نه خریدار هست، نه فروشنده

آغاز مطالعات و تهیه طرح جامع شهر خرم آباد با یک نگرش نوین

دومین حراج اموال تملیکی لرستان برگزار می شود

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ معضل قوانین زائد در اقتصاد ملی

تغییر ساعت کاری مراکز شماره‌گذاری در کشور

پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خردادماه آغاز شد

سرمقاله خراسان/ غلبه منطق ایرانی بر نمایش آمریکایی!

رای شورای رقابت علیه اسنپ فود

سردار باقری: جنگ رسانه‌ای دشمن را با امید و روایت شکست دهید

اشک تمساح فرقه رجوی برای حادثه تلخ کوهدشت | به تروریست‌ها ابراز همدردی نمی‌آید!

بازی انتحاری «شی»

اندیشکده کارنگی: عقب‌نشینی آمریکا از نظم بین‌المللی، با اهداف ایران هم‌راستاست

بازخوانی سیاست‌ مسکو در هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی

چرا ترامپ هم نمی‌تواند نام خلیج فارس را تغییر دهد؟

ایران به کشورهای منطقه یادآوری می‌کند که هرگونه جنگ دامن‌گیر کل منطقه می‌شود

بسته دیپلماتیک هوشمند ایران

ماجرای پیشنهاد متفاوت آمریکا به حماس

توقیف کارزارهای اعتراض به پیامک حجاب

همه نهادها مشمول اعمال فوق‌العاده خاص حقوق شدند

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: جرایمی از جنس جرایم سازمان‌یافته در بانک آینده وجود دارد

پیش بینی قیمت دلار 22 اردیبهشت 1404؛ چشمک مذاکرات به بازار ارز

آیا می‌شود از انرژی هسته‌ای صرف نظر کرد؟

چه‌کسی دستور ممنوعیت واردات آیفون لوکس آمریکایی را دور زد؟

افزایش عجیب قیمت آب معدنی؛ یک لیتر آب چند برابر قیمت بنزین شد؟