ندای لرستان

آخرين مطالب

چرخش مواضع در منطقه سیاسی

چرخش مواضع در منطقه
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شهاب شهسواری| شنبه 23 فروردین نخستین دور مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده آمریکا در مسقط برگزار شد و دو طرف تصمیم گرفتند که دور بعدی مذاکرات را شنبه هفته آینده، بار دیگر در مسقط و به صورت غیرمستقیم ادامه دهند. مذاکرات اخیر ایران و آمریکا در شرایطی آغاز می‌شود که شرایط منطقه نسبت به دوره پیشین مذاکرات هسته‌ای در سال‌های 2013 تا 2015 تفاوت چشمگیری کرده‌است.
هرچند بعد از آغاز جنگ غزه در اکتبر 2023 شرایط منطقه از هر زمان دیگری شکننده‌تر شده‌است و احتمال تشدید تنش‌ها در منطقه افزایش پیدا کرده‌است، اما روابط ایران و کشورهای عربی منطقه نسبت به دوره 2015 بهبود پیدا کرده‌است و استراتژی منطقه‌ای و سیاست خارجی قدرت‌های عربی منطقه در قبال ایران به شکل قابل توجهی تحول پیدا کرده‌است. به جز اسرائیل که موضع ثابت خود را در قبال توافق با ایران حفظ کرده‌است، بقیه کشورهای عربی منطقه به نظر مشتاق‌تر از گذشته به یک توافق هسته‌ای میان ایران و آمریکا هستند. 
حتی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل هم در حاشیه سفرش به واشنگتن از یک توافق با ایران حمایت کرد؛ هرچند او شروط غیرقابل پذیرشی را برای این توافق مطرح کرد و از مدل لیبی، یعنی جمع‌آوری کامل کل برنامه هسته‌ای ایران به عنوان توافق مطلوب اسرائیل یاد کرد.
تماس‌های سه روز گذشته سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایران در مذاکرات مسقط با همتایان عرب خود نشان می‌داد که ایران درس‌های زیادی از مذاکرات 2013-2015 آموخته‌است. عراقچی در گفت‌وگوهای تلفنی با همتایان سعودی، اماراتی، بحرینی و مصری خود گزارشی از فرآیند مذاکرات ایران و آمریکا در اختیار آنها قرار داد. مقام‌های کشورهای عربی در طول مذاکراتی که به برجام منتهی شد، به شدت نسبت به اینکه توسط ایران و دولت وقت آمریکا از گفت‌وگوها کنار گذاشته‌شده‌اند، انتقاد داشتند. 
تفاوت 2015 و 2025
عربستان سعودی و امارات متحده عربی که در آن دوران به شدت نگران فعالیت‌های منطقه‌ای ایران بودند، معتقد بودند که باید در مذاکرات 1+5 و ایران، مسائلی دیگری غیر از مسائل هسته‌ای، از جمله مسئله نفوذ منطقه‌ای ایران و گروه‌های شبه‌نظامی متحد ایران در منطقه و همچنین مسئله توانمندی‌های موشکی ایران هم روی میز مذاکره قرار بگیرد. حاکمان جدید عربستان سعودی در آن دوران در همکاری با امارات متحده عربی جنگ را علیه انصارالله یمن آغاز کرده‌بودند و عملاً باور داشتند که در یک جنگ نیابتی و غیرمستقیم با ایران هستند.
از آن زمان تاکنون تحولات گسترده‌ای در منطقه خاورمیانه رخ داده‌است. محمد بن‌سلمان و محمد بن‌زاید، رهبران عربستان سعودی و امارات متحده عربی که در بین سال‌های 2014 تا 2019 قصد داشتند با اعمال قدرت نظامی و دیپلماتیک چهره منطقه خاورمیانه را برای همیشه تغییر دهند، امروز سیاست‌های خود را به شکل چشمگیری تغییر داده‌اند و بر خلاف گذشته بیشتر تلاش می‌کنند به جای تکیه بر قدرت سخت، با قدرت نرم اهداف منطقه‌ای خود را پیش ببرند. در عین حال بعد دور نخست ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، بین سال‌های 2017 تا 2021، تا حدود زیادی نسبت به توفیق سیاست‌های قهری در مقابل جمهوری اسلامی ایران توهم‌زدایی شده‌است. 
خروج ایالات متحده آمریکا در سال 2018 از برجام که با حمایت علنی عربستان سعودی و امارات متحده عربی همراه شد، نه‌تنها نتایج مطلوبی برای این کشورها در پی نداشت، بلکه باعث شد برنامه هسته‌ای ایران به شکل چشمگیری پیشرفت کند و در عین حال در متوقف کردن نفوذ منطقه‌ای ایران و حمایت ایران از گروه‌های متحد منطقه‌ای که با عنوان محور مقاومت شناخته‌می‌شوند، ناکام ماند. برخلاف دورانی که وزیر خارجه سعودی دولت‌های اروپایی را پس از خروج آمریکا از برجام به دلیل حفظ روابط با تهران و مذاکره برای رفع تحریم‌ها به «مماشات با ایران» متهم می‌کرد، تقریباً تمام کشورهای عربی منطقه از مذاکرات اخیر ایران و آمریکا حمایت کرده‌اند و برای رسیدن به یک توافق اظهار امیدواری کرده‌اند.
تماس‌های عراقچی
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در پی برگزاری دور نخست گفت‌وگوهای ایران و آمریکا در مسقط در تماس‌های جداگانه با وزرای خارجه مصر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، ترکیه و بحرین تلفنی گفت‌وگو کرده‌است و گزارشی در مورد مذاکرات مسقط در اختیار آنها قرار داد. عراق و ترکیه از یک طرف و قطر و مصر از طرف دیگر در دو بیانیه مشترک جداگانه از گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کردند.
حمایت شورای همکاری خلیج‌فارس
جاسم محمدالبودیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با استقبال از میزبانی عمان از مذاکرات ایران و آمریکا افزود که این میزبانی نشان‌دهنده رویکرد خردمندانه عمان برای پیشبرد گفت‌وگو و ایجاد پل‌های تفاهم بین کشورها و همچنین تعهد مستمر این کشور به حمایت و تقویت امنیت منطقه است.
وی اشاره کرد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس همیشه از طریق روابط نزدیک و مستحکم خود با سایر کشورها به دنبال یافتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای درگیری‌ها و ارائه ابتکاراتی هستند که در خدمت منافع مردم منطقه و جهان باشد و تمام تلاش خود را برای پیشبرد ثبات صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی انجام داده‌اند. دبیرکل شورای همکاری خلیج‌فارس در بیانیه‌ای که در پایگاه اطلاع‌رسانی این شورا منتشر شد، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات سازنده، نتایج مثبتی به همراه داشته باشد که به گشودن افق‌های جدیدی برای همکاری‌های ایران و آمریکا و در خدمت امنیت و ثبات در منطقه باشد.
حمایت مصر
وزارت خارجه مصر با صدور بیانیه‌ای از میزبانی عمان از دور نخست مذاکرات بین آمریکا و ایران استقبال کرد. در بیانیه وزارت خارجه مصر از نقش سازنده و حیاتی و مستمر عمان در حمایت از دستیابی به راه‌حل‌های سیاسی و صلح‌آمیز در سایه چالش‌های عظیم در منطقه و تلاش این کشور برای دور کردن سایه جنگ تمام‌عیار از سر منطقه، تقدیر شده است. مصر بر حمایت کامل خود از تلاش‌های صادقانه عمان و هرگونه تلاشی که هدفش دستیابی به راه‌حل‌های سیاسی از طریق گفت‌وگو باشد تاکید و خاطرنشان کرد این‌گونه تلاش‌ها همسو با خط مشی مصر است که کاملاً باور دارد بحران‌های منطقه راه‌حل نظامی ندارد و درگیری و تنش، نتیجه‌ای جز برافروخته‌تر شدن اوضاع نخواهد داشت. 
مصر همچنین از رویکرد آمریکا و ایران برای همکاری و دستیابی به راه‌حلی سیاسی از طریق ترجیح دادن زبان گفت‌وگو و مذاکره قدردانی و تاکید کرد این رویکرد امکان دستیابی به راه‌حل‌های میانه را فراهم خواهد کرد که در کاهش شدت تنش در منطقه نقش خواهد داشت. مصر ابراز امیدواری کرد دو طرف بتوانند به توافقی دست یابند که پاسخگوی دغدغه‌های آنها باشد و امنیت و ثبات را برای کشورهای همسایه در منطقه تضمین کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1020068/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تابوی مذاکره با امریکا شکست

نتانیاهو منزوی می شود

توهم ترامپ در مورد خلیج فارس

خیمه‌شب‌بازی برای به هم زدن مذاکرات هسته‌ای

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

پاکستان و افغانستان، کریدورهای جدید در نقشه حمل‌ونقل منطقه‌ای ایران

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

برگزاری کنگره شهدای غریب در اسارت، کاری ارزشمند بود

منم همون هوادار قدیمی

17 اردیبهشت 1402؛ روز سیاه رانت و اعتمادی که بازنگشت

چرا استقلال به مدیر ورزشی نیاز دارد

آینده بانک پرحاشیه

گره خوردن سرنوشت منطقه به مذاکرات ایران و آمریکا

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز تولید کند

تعرفه گمرکی واردات خودرو در 1404 اعلام شد

رئیس اتحادیه املاک: خانه اولی‌ها عطای وام 1.28 میلیاردی مسکن را به لقایش می‌بخشند

رسانه ترکیه‌ای: بازار فولاد ایران در آستانه خروج از رکود است

نتایج هجدهمین طرح نیکوکاری کلاب اسنپ / 187 هزار و 500 مرتبه مشارکت کاربران اسنپ در خرید دستگاه ماموگرافی

برای رشد اقتصادی 8 درصدی چه مقدار سرمایه‌گذاری سالانه نیاز داریم؟

روز آرام بازار سکه و طلا؛ دلار ثابت ماند

لرستان در خظر خشکسالی بی‌سابقه

آغاز عملیات احداث نیروگاه خورشیدی 50 مگاواتی در فیروزآباد

دیدار مدیران کل آموزش و پرورش و صمت لرستان

پرداخت خسارت بیمه دی به خودروهای آسیب دیده در بندر شهید رجائی

عصبانی و معترض؛ تاثیر قطعی مکرر برق بر زندگی روزمره

اتحاد شرقی

یک سفر و چند هدف

بورس روی موج نوسان

یارانه 200 میلیارد تومانی برای خرید کتاب اساتید، طلاب و دانشجویان

آذربایجان با تقویت ظرفیت بندر باکو به 25 میلیون تن به دنبال چه می‌گردد؟

سایپا به جمع 10 خودروساز برتر جهان وارد شد

2 راهکار برای جلوگیری از تکرار فاجعه مشابه بندر رجایی

پارس‌جنوبی امسال باید روزانه 722 میلیون متر مکعب گاز از تولید کند

نمایشگاه کتاب؛ فروش از 127 میلیارد تومان گذشت

اشتغال‌زایی و سودآوری با عطر گل محمدی؛ احداث بیش از هزار هکتار باغ گل محمدی در استان لرستان

برداشت بیش از 1000 تن گل محمدی در لرستان

دستگیری عاملان تیراندازی در اقلید و فیروزآباد

برداشت بیش از 4000 تن گل محمدی در لرستان

دیدار مهندس اوحدی با خانواده خلبانان شهید پرواز اردیبهشت

برگزاری جلسه بررسی طرح مدارس ارتقاءدهنده سلامت دهان و دندان با حضور مسئولان وزارت بهداشت و آموزش و پرورش

سرمقاله وطن امروز/ اقرار تاریخی روبیو

سرمقاله اطلاعات/ نقشه شوم اسرائیل برای اشغال غزه

دوئل تسلیحات چینی و غربی در میدان جنگی پاکستان و هند

سرمقاله سازندگی/ تاملی در پسامذاکرات

رئیس جمهور: هر برنامه‌ای برای توسعه باید به قید پایدار مقید شود

زمان برگزاری حراج شمش طلا اعلام شد

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

خرید تضمینی گندم از 1.5 میلیون تن گذشت؛ پیش‌بینی تولید 12 میلیون تن

وام ودیعه مسکن به مجردها هم تعلق گرفت

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه