ندای لرستان

آخرين مطالب

چهل تکه دوزی؛ احیای هنری دیرینه بر نقش پارچه های لرستان+فیلم اجتماعي

چهل تکه دوزی؛ احیای هنری دیرینه بر نقش پارچه های لرستان+فیلم
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - - کمتر کسی است که تکه پارچه، بقچه یا لحافی چهل تکه دوزی شده از میراث مادر بزرگ را ندیده یا به ارث نبرده باشد، تکه‌ای از پارچه منقّش به تکه تکه از ذوق گذشتگان که گام به گام قوام یافته و به روزگار ما رسیده است.
ادامه صنایع دستی به هنرمندان آن وابسته است و نیاز این هنرمندان حمایت واقعی، توجه به بیمه و ارایه تسهیلات، تامین کارگاه برای آموزش، تبلیغات برای جذب هنرآموز، کمک به ماندگاری هنرجویان با معرفی آثار آنان، ارایه تولیدات هنری در نقاط گردشگرپذیر و نگاه عادلانه و متناسب با هر رشته‌ای است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هنر چهل تکه دوزی در بسیاری از نقاط ایران رواج داشته و دارد و نام آن از شهری به شهر دیگر نامی متفاوت دارد که خاتمی دوزی، لندره دوزی و تکه دوزی یا چِل تیکّا، نام‌های دیگر این هنر هستند.
چهل تکه دوزی دوختی است که قدمت بسیاری دارد و آن گونه که شواهد تاریخی نشان می‌دهد، می‌توان دوران سلجوقی را سرآغازی برای این هنر دانست.
در هنر چهل تکه دوزی هنرمند با استفاده از سوزن و نخ، تکه‌های کوچک پارچه را به یکدیگر متصل می‌کند تا اثر هنرمندانه‌ای خلق شود، امروزه کار چهل تکه دوزی برای مصرف روزمره به شکل رومیزی، کیف، جای دستمال کاغذی، سرویس آشپزخانه و روتختی درآمده تا رونق آن از شکل سنتی با زندگی امروزی پیوند بیشتری بخورد.
هنر چهل تکه دوزی از هنر‌های سنتی در میان بانوان
هنر چهل تکه دوزی از هنر‌های سنتی در شاخه رشته‌های دوخت و دوز است که از دیرباز در میان بانوان و مادران خوش ذوق ایرانی رواج داشته و هنری از به هم دوختن چهل تکه از رنگ‌ها و خاطره هاست و فرآیندی است که طی آن قطعات ریز و درشت و رنگارنگ پارچه‌های مختلف به یکدیگر دوخته می‌شوند و، چون تکه‌های بسیار زیادی از این پارچه‌ها و قطعات در کنار هم قرار می‌گیرند، به آن چهل تکه می‌گویند.
جاذبه یک اثر چهل تکه در رنگارنگی و تنوعی است که در پارچه‌های به کار رفته در آن وجود دارد و همین ویژگی است که هنر چهل تکه دوزی را به ذوق و هنر بافنده نزدیک می‌کند و گاه باعث می‌شود چهل تکه هر منطقه‌ای رنگ و بویی برخاسته از ذوق مردمان بومی همان منطقه به خود بگیرد.
در قالب ساخت چهل تکه، هر کدام از پارچه‌ها و قطعات می‌توانند حرف‌هایی برای گفتن داشته باشند و چه بسا هر قطعه سرگذشتی پر فراز و نشیب طی کرده است تا در نهایت در کنار قطعات دیگر به صورت یک چهل تکه بتواند نیاز‌های مختلفی را تامین کند و برای مصارف گوناگونی مانند لحاف، روتختی، و در شکل زندگی امروزی در قامت کوسن، پرده و تابلوی تزئینی خانه ها، جلادهنده زندگی و حیات انسان را زینت بخشد.
چهل تکه دوزی، اثری مانده از دوران سلجوقی
چهل تکه دوزی در قالب دوخت رودوزی قرار می‌گیرد و شواهد تاریخی حکایت از رواج رودوزی‌ها در دوران ایران باستان دارد، این نوع دوخت از گذشته در ایران رایج بوده است.
با این حال تاریخ مشخصی برای پیدایش آن در دست نیست، اما آثار باقی مانده در موزه‌های ایران باستان، حکایت از رواج خاتمی دوزی در دوره سلجوقی دارد.
موارد استفاده چهل تکه دوزی در تاریخ و در شکل امروزی عبارت است از رویه لحاف، رویه کرسی، رختخواب پیچ، سجاده، رویه پشتی، روقوری، روتختی، کوسن، پشتی، رومبلی، پرده‌های مختلف، بقچه سوزنی و تابلو‌های تزئینی.
یکی از ویژگی‌های هنر چهل تکه دوزی ابزار ساده کار است که متناسب با ویژگی‌های هر منطقه متفاوت بود و از سوی دیگر انگیزه تولید چهل تکه نیز متفاوت بود، گاهی نیازی اقتصادی را برطرف می‌کرد و گاهی برای استفاده شخصی و صرفه جویی در هزینه‌ها تهیه می‌شده است و گاهی وسیله‌ای است برای پر کردن اوقات فراغت و برخی آن را به عنوان هدیه‌ای دست ساز و نتیجه ذوق شخصی برای عزیزداشت کسی به وی هدیه می‌دهند.
گذر مهارت چهل تکه دوزی بانوان در لرستان
علی پاشایی مدیر کل فنی و حرفه ای لرستان با اشاره به اینکه هنر چهل تکه دوزی نماد و تاریخچه‌ای مصور است که اطلاعات فرهنگی اقوام را در خود دارد و در ادامه گفت: این هنرمی‌تواند زمینه‌ای برای مطالعات فرهنگ بومی باشد که در خدمت دیدگاه‌های فرهنگی، اجتماعی و دینی باشد.
وی افزود:چهل تکه دوزی به ظاهر هنری ساده و محصولی مادی برای پاسخ به نیاز‌های اولیه زندگی سنتی در گذشته بوده که نیاز‌های معنوی و روحی بافنده را در خود نهفته دارد، در واقع در منسوجات گذشته می‌تواند نماد‌هایی از کارکرد معنوی فرهنگی را جست‌و‌جو کرد.
پاشایی اظهار کرد:استفاده از چهل تکه در زندگی امروز علاوه بر ادامه کارکرد گذشته به عنان روپوشی برای کوسن و رومبلی، می‌تواند به صورت تابلو‌های زینتی و شاخه‌ای هنری که حتی رویه انتزاعی به خود بگیرد نیز تداوم بیابد.
مدیر کل فنی و حرفه ای لرستان گفت:به مناسبت فرارسیدن دهه مبارک فجر، گذر مهارت به مدت سه روز در مرکز خواهران خرم‌آباد در حال اجراست.
پاشایی تاکید کرد:این رویداد فرهنگی و آموزشی به منظور ارتقاء مهارت‌های زنان و دختران در حوزه‌های مختلف برگزار می‌شود و فرصتی مناسب برای یادگیری و آشنایی با هنر‌های سنتی ایرانی به شمار می‌رود.
وی افزود:یکی از رشته‌های مطرح در این گذر، تکه‌دوزی تزئینی است که از زمان سلجوقیان در ایران کاربرد داشته و اخیراً در سراسر کشور در حال احیا می‌باشد. این هنر با ظرافت و زیبایی خاص خود، توجه بسیاری را جلب کرده است و هدف از آموزش آن، حفظ و ارتقاء میراث فرهنگی و هنری کشور است.
مدیر کل فنی و حرفه ای لرستان گفت:مرکز خواهران خرم‌آباد با هدف حمایت از هنرجویان و ترویج فرهنگی ایران، از برگزاری این برنامه استقبال کرده و امیدوار است با اجرای موفقیت‌آمیز گذر مهارت، گامی مثبت در راستای ارتقاء مهارت‌های زنان در جامعه بردارد و می تواند زمینه اشتغال زایی آن ها شود.
دانلود فیلم اصلی کد ویدیو

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1008700/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حسین‌زاده: برابر پرسپولیس حرفی برای گفتن نداشتیم!

حسین‌زاده: هواداران انگیزه قهرمانی ما بودند

حسین‌زاده: اخراجم برابر ذوب‌آهن منصفانه نبود!

حسین‌زاده: تا فینال آسیا می‌رفتیم رکورد سردار را می‌زدم

تمرین ریکاوری تیم ملی فوتبال بانوان پس از برتری مقابل سنگاپور

عذرخواهی اشرف حکیمی از یکی از هواداران رئال مادرید که مورد اصابت شوت او قرار گرفته بود

امیرحسین حسین زاده: این فصل اگر 6 گل هم می خوردیم باید 7 تا می زدیم

واکنش امیرحسین حسین زاده به حذف تراکتور از لیگ قهرمانان آسیا

امیرحسین حسین زاده: قهرمانی با استقلال نسبت به قهرمانی با تراکتور شور و هیجانی نداشت

امیرحسین حسین زاده: دلیل عدم خوشحالیم مقابل استقلال این بود که روزهای خوبی در این تیم داشتم

امیرحسین حسین زاده: هواداران چادرملو بدون دلیل به بازیکنان تراکتور فحش می دادند

دلیل موفقیت بازیکنان و تیم تراکتور از دیدگاه امیرحسین حسین زاده

کیت افتخاری پورتو برای دیگو ژوتا، مهاجم اسبق خود که در سانحه رانندگی درگذشت

فیرمینو با باشگاه جدیدش به توافق کامل رسید

بازگشت ذوب آهن به چرخه تمرینات

صحبت های خسروی در مورد بازسازی ورزشگاه خیبر و خبر خوش به بانوان فوتبال‌دوست خرم آباد

حریف بعدی زنان ایران صدرنشین گروه شد

چرا مجید جلالی صنعت نفت را انتخاب کرد؟

دلیل جالب امیرحسین حسین زاده برای تقدیم گلش مقابل نساجی به اسکوچیچ

ایران تمرین قبل از مسابقه را از دست داد!

قرارداد 5 ساله دفاع چپ رئال با بنفیکا

چالش تازه چپ‌پای سابق استقلال

فلومیننزه - چلسی از نگاه پدرو نتو

بلایی که کوارتسخلیا سرِ آردا گولر آورد

اثر جدید حمید سحری؛ چه برایمان آورده ای عثمان؟

روبرت لواندوفسکی از چهره جدید خود رونمایی کرد

ابرناکی و بارش پراکنده در لرستان

پیام تبریک رئیس مجمع نمایندگان لرستان در پی ثبت جهانی دره خرم‌آباد

اجرای طرح زیرسازی و آسفالت 16 روستا در بروجرد

امیرحسین حسین زاده: خودم خواستم شماره 9 تراکتور را به مهدی ترابی بدهم

امیرحسین حسین زاده: از عملکردم در فصلی که گذشت راضی نیستم

تیپ خاص پپ در آستانه کنسرت بزرگ منچستر

مراسم بزرگداشت ژوتا در آنفیلد با حضور همسر دیوگو

دو فوق ستاره از دو نسل متفاوت

ویدئوی باشگاه لیورپول برای بازنشسته کردن شماره 20 این تیم به یاد «دیوگو ژوتا»

پیش‌ بینی بورس شنبه 21 تیر 1404

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه 21 تیر 1404

رقابت 371 هزار داوطلب کشور‌ی برای ورود به پایه دهم

پویش سنگر همدلی در معمولان لرستان

کافئین در خواب هم مغز را بیدار نگه‌ می‌دارد

تیغ زدن یا مکیدن محل گزش مار و عقرب ممنوع

تمرینات پرسپولیس در سالن وزنه

ستاره ایرانی کلباء بالاخره آفتابی شد

بنر جالب هواداران استقلال برای ساپینتو

مخالفان مذاکره یا درکی از واقعیت ندارند یا منافع گروهی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند

بیت‌کوین با عبور از 118 هزار دلار رکورد زد

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان از آینده بازار ارز و طلا

یارانه سیاه و رانت، صنعت خودرو را به کدام سو می برد؟

ثبت جهانی دره خرم‌آباد مهر تأیید جهان بر اصالت تمدن لرستان

علی فغانی داور فینال جام باشگاه‌های جهان