ندای لرستان
شورای ملی کوچ تشکیل شود/کاهش تولید علوفه در کشور
چهارشنبه 23 شهریور 1401 - 1:13:18 PM
ایسنا

ندای لرستان- ترحم بهزاد، در حاشیه جلسه کارگروه ملی مدیریت چرا، کنترل پروانه دام و ساماندهی کوچ که در خرم‌آباد برگزار شد در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: 164.8 میلیون هکتار وسعت کشور ماست که از این میزان 134.4 میلیون هکتار وسعت منابع طبیعی است.

وی اظهار کرد: از این سطح منابع طبیعی نیز 17 میلیون هکتار سطح جنگل و بیشه‌زار، 32.6 میلیون هکتار وسعت بیایان و 84.8 میلیون هکتار وسعت مراتع ماست.

این مسئول عنوان کرد: به استناد تبصره ذیل ماده 3 قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها، ما باید بهره‌برداران ذی‌حق و ذی‌صلاح را شناسایی کرده و پروانه چرا در اختیار آن‌ها قرار دهیم.

وی یادآور شد: این افراد بعد از دو فصل بهره‌برداری و صدور پروانه چرا باید اقدام به تهیه طرح مرتع‌داری کنند و طبق این ماده قانونی هرگونه بهره‌برداری از عرصه‌های منابع طبیعی باید در قالب طرح باشد.

بهزاد بیان  کرد: از 84.8 میلیون هکتار وسعت مراتع کشور 81.4 میلیون هکتار ممیزی شده است. از این مراتع 42.4 میلیون هکتار طرح مرتع‌داری تهیه شده و 32.6 میلیون هکتار احاله مدیریت برای مجریان صورت گرفته است.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به این‌که طرح مرتع‌داری پایه و اساس مدیریت ما در عرصه‌های منابع طبیعی است، اضافه کرد: چون تمام برنامه‌هایی که باید در طرح اجرا شود، پیش‌بینی شده و برای ما ملاک عمل مفاد کتابچه طرح و قرارداد است.

وی تصریح کرد: برای این جلسه که برگزار شده یک دستورالعمل را تحت عنوان مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا برای دام و ساماندهی کوچ برای اولین‌بار در بهمن ماه سال 99 به کلیه استانداران، مدیران‌کل منابع طبیعی و جهاد کشاورزی استان‌ها ابلاغ کردیم که در آن فرآیند کار و اهداف طرح بیان شده و دو ستاد ملی و استانی کوچ در این طرح پیش‌بینی شده است.

بهزاد با اشاره به این‌که ما در کل دو کوچ ییلاق به قشلاق و قشلاق به ییلاق داریم، عنوان کرد: جلسه در راستای برگشت بهره‌برداران از ییلاق به قشلاق است، در زمینه کوچ پاییزه چند چالش داریم یکی ضرورت مدیریت دام در بازه زمانی دو تا سه ماهه خلاء که بعد از ییلاق به قشلاق داریم و بحث دوم کوچ ماشینی است.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: کوچ پیاده از بین رفته و عشایر روی آوردند به ماشین و نحوه عمل ما و فرآیند کار برای اینکه در زمان کوچ تأخیری ایجاد کنیم باید بررسی شود.

این مسئول بیان کرد: می‌توان برای این امر اتراقگاه در نظر بگیریم که تأمین علوفه در این مکان‌ها ضرورت دارد.

وی با اشاره به این‌که چالش بعدی عدم تأمین نهاده به اندازه کافی و تحویل به موقع به بهره‌برداران است، ادامه داد: در شرایط نرمال 10.7 میلیون تن تولید علوفه کشور ماست در صورتی که 240 میلیمتر بارندگی داشته باشیم به طوری که ما 30 درصد کاهش بارندگی داشتیم و هر میلیمتر کاهش یا افزایش بارندگی منجر به 0.8 کیلومتر افزایش یا کاهش تولید علوفه در عرصه‌های مرتعی کشور می‌شود که امسال به 7.3 میلیون تن رسیدیم و درواقع 3.4 میلیون تن کاهش تولید علوفه داشتیم.

بهزاد ادامه داد: گرانی علوفه نیز باعث شده فشار مضاعفی بر عرصه‌های مرتعی صورت بگیرد که قیمت کاه بالای 6000 تومان، جو 11 هزار و 300 تومان است که خود دولت این قیمت‌ها را به صورت تضمینی اعلام کرده.

مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تأکید کرد: بحث مدیریت چرا فراسازمانی و فرا وزارتخانه‌ای است، باید در سطح وزارت خانه شورای ملی کوچ با حضور وزرای مرتبط با این موضوع تشکیل شود، بنابراین یک از معضلات ما فقدان شورای ملی کوچ در سطح وزارتخانه است.

وی ادامه داد: نبود اعتبارات یکی دیگر از چالش‌های ما در نبود مدیریت درست و صحیح در اعمال مدیریت چراست که چالش اساسی ماست.

بهزاد افزود: چالش دیگر ما عدم تناسب سطح و ظرفیت در مراتع ییلاقی و قشلاقی است.


http://www.Lor-Online.ir/Fa/News/256834/شورای-ملی-کوچ-تشکیل-شود-کاهش-تولید-علوفه-در-کشور
بستن   چاپ