ندای لرستان
انزوای کتاب در دنیای مجازی کودکان
يکشنبه 30 آبان 1400 - 09:51:51
ندای لرستان - بروجرد - فراگیری شبکه‌های اجتماعی مجازی با تنوع خیره کننده و جنبه سرگرمی بالا باعث تغییرات عمده در سبک زندگی شده است که توجه کمتر به مطالعه و احساس بی نیازی به کتاب بین کودکان از آسیب‌های آن به شمار می‌رود.

به گزارش ایرنا رسانه های مجازی و شبکه های اجتماعی، امکان تفریح در هر مکان و زمان، بدون نیاز به دورهمی و یا ارتباط حضوری را فراهم کرده اند بطوریکه جایگزین نوینی برای گذران اوقات فراغت و احیانا کاهش نقش آفرینی اجتماعی هستند.
این تغییر سبک زندگی به سرانه مطالعه و کسب دانش اصیل سرایت پیدا کرده است تا احساس نیاز به داشتن اطلاعات کمتر شود چراکه به پشتوانه جستجوگرهای وب یا گروه های متعدد مجازی به آسانی اطلاعات مورد نیاز به دست می آید.
امروزه حضور در فضای مجازی، قواعد بسیاری از زندگی واقعی افراد را تحت تاثیر قرار داده که پیامدهای مثبت و منفی آن مشهود است.
اما اکتفا به داده این شبکه ها سبب سردرگمی، ناتوانی تولید محتوای اصیل و تنبلی ذهن می شود و صد البته کتاب گریزی و دوری از مطالعه ثمره این نوع سبک زندگی و رژیم پر مصرف مجازی است.
شبکه های اجتماعی مجازی چنان جذابیتی ایجاد کرده است که تفاوت اوقات فراغت، کار و استراحت به راحتی از همدیگر قابل تفکیک نیست چنانچه اگر در گذشته ای نه چندان دور کتاب در اوقات تنهایی مونس همگان بود امروز باید پذیرفت تاثیر فضای مجازی بر کاهش سرانه مطالعه غیرقابل انکار است.
هرچند جذابیت فضای مجازی و ارتباط آسان و فراگیر آن را به یک ضرورت تبدیل کرده است اما باید گفت حتی اگر حجم گسترده ای از اطلاعات و فضای شبکه های مجازی برگرفته از کتاب باشد چون در نحوه انتشار و باز نشر آن ،خاص، گزینشی و سلیقه ای رفتار می شود هیچگاه جایگاه مطالعه یک اثر مکتوب را نخواهد داشت.
بنابر اظهار کارشناسان، باوجود برخی دستاورد شبکه های مجازی باید هشدار و زنگ خطر کتاب گریزی را در جامعه جدی گرفت تا چاره ای اندیشیده شود که فعالان عرصه فرهنگ و کتاب یکی از موثرترین اقدامات برای نجات کتابخوانی را آشنایی کودکان با این مقوله می دانند.
سهراب نصرت پور کارشناس ارشد مشاوره در گفت و گو با ایرنا ضمن اشاره به اهمیت مطالعه اعضای خانواده به عنوان یک ابزار و مهارت اجتماعی گفت: کتابخوانی برای کودکان باعث می شود در سنین بزرگسالی نیز به مطالعه علاقه داشته باشند و بیشتر به سمت کسب دانش حرکت کنند.
وی اظهار داشت: کسب دانش یکی از اصول اساسی موفقیت است که بدون مطالعه میسر نمی شود و باتوجه به اینکه بیشتر عادات انسان ریشه در دوران کودکی دارد، بنابراین والدین باید از همان ابتدا فرزندشان را به کتابخوانی عادت دهند.
نصرت پور به اهمیت و ضرورت توجه به مطالعه در دوران کودکی اشاره کرد و افزود: کتابخوانی به طور غیر مستقیم بر انگیزه، نگرش و خلقیات کودک تاثیر می گذارد چراکه کودکان با الگوبرداری و همانندسازی با شخصیت های کتاب، خود را در قالب هر داستان وارد می کنند.
وی ادامه داد: کودکان با شخصیت اصلی داستان احساس نزدیکی می کنند و به اتفاقاتی که برای او می افتد، اهمیت می دهند، همچنین کتابخوانی برای کودکان به طور مستقیم، فواید روحی و اجتماعی نظیر عملکرد بهتر در تحصیل و مدرسه، گنجیه لغات وسیع تر، خلاقیت و اعتماد به نفس را به دنبال دارد.
این کارشناس مشاوره خانواده و مدرسه با اشاره به اهمیت نقش والدین در الگو سازی مطالعه گفت: برخی والدین با وجود آنکه خود مطالعه کمی دارند، اما از کودک انتظار کتابخوانی داشته و همیشه به آن ها خوانش کتاب را توصیه می کنند، در صورتیکه والدین باید الگوی رفتاری باشند.
نصرت پور تصریح کرد: کودکان، با گفتن اینکه کتاب خواندن کار بسیار خوبی است کتابخوان نمی شوند بلکه بهترین راه ترویج مطالعه، توسط والدین است تا بتوانند با اتخاذ یک سبک فرزندپروری مناسب اهداف تربیتی خود را به طور مناسبی اجرا کنند.
برچسب‌ها
بروجرد هفته کتاب ادبیات کودک و نوجوان لرستان کتابخوانی فضای مجازی

http://www.Lor-Online.ir/Fa/News/237216/انزوای-کتاب-در-دنیای-مجازی-کودکان
بستن   چاپ