ندای لرستان

آخرين مطالب

مخالفان مذاکره یا درکی از واقعیت ندارند یا منافع گروهی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند سیاسی

مخالفان مذاکره یا درکی از واقعیت ندارند یا منافع گروهی را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خبرآنلاین /متن پیش رو در خبرآنلاین منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالرضا فرجی زاد معتقد است ایران می‌خواهد بداند دستور کار مذاکرات چیست. نباید مذاکره‌ای بی‌هدف یا بر پایه خواسته‌های ناپایدار آغاز شود. مثلاً ایران تمایلی به گفت‌وگو درباره برنامه موشکی‌اش ندارد، بنابراین این موارد باید از ابتدا مشخص و مورد توافق قرار گیرد.
بازار


جواد مرشدی| دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا دوشنبه در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در کاخ سفید با تکرار ادعاهای ضد ایرانی خود مدعی شد: «گفت و گوهایی را با ایران برنامه‌ریزی کرده‌ایم و آنها هم می‌خواهند گفت و گو کنند. امیدوارم مجبور نباشیم حمله دیگری علیه ایران انجام دهیم؛ آنها هم چنین چیزی را نمی‌خواهند بلکه می‌خواهند گفت و گو کنند.»
رئیس جمهوری آمریکا ادعا کرد: «ما تاریخی برای مذاکره با ایران تعیین کرده‌ایم. ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا اطمینان حاصل کنیم که ایران غیر هسته‌ای باقی می‌ماند. در زمان مناسب دوست دارم تحریم‌ها علیه ایران را بردارم.»
در حالی که اخیرا ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه از دیدار زودهنگام هیات های مذاکره کنده ایران و آمریکا گفته بود سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده درباره هر گونه زمان بندی یا جزئیات مذاکرات احتمالی با ایران مدعی شد: در حال حاضر نمی‌توانم درباره جزئیات یا آنچه ممکن است رخ دهد، صحبت کنم.
گفتنی است طبق خروجی برخی حبرگزاری ها وزارت خارجه کشورمان نیزدر حال بررسی ضرورت و صحت‌سنجی ادعای آمریکایی‌ها و چگونگی برگزاری دور جدید مذاکرات برای لغو تحریم‌ها، سقف غنی سازی و غرامت جنگ تحمیلی می‌باشد.
خبرگزاری " alt="ندای لرستان" width="100%" />

*** آیا قرار گرفتن ایران در شرایط جنگی به معنای توقف مذاکرات است؟
خیر، من فکر می‌کنم زمینه‌سازی برای مذاکرات در حال انجام است. مذاکرات ما با آمریکایی‌ها هنوز به‌طور کامل قطع نشده و به‌صورت غیرمستقیم، گفت‌وگوهایی میان وزیر امور خارجه ایران و طرف مقابل، از طریق واسطه‌ها یا حتی فضای مجازی، در جریان است. مذاکرات رسمی مقدماتی دارد؛ طرف ایرانی می‌خواهد مطمئن شود که اگر مذاکره‌ای آغاز شد، مانند دفعه گذشته با فریب و حمله مواجه نشویم.
نکته دوم این است که ایران می‌خواهد بداند دستور کار مذاکرات با آمریکا چیست. نباید مذاکره‌ای بی‌هدف یا بر پایه خواسته‌های ناپایدار آغاز شود. مثلاً ایران تمایلی به گفت‌وگو درباره برنامه موشکی‌اش ندارد، بنابراین این موارد باید از ابتدا مشخص و مورد توافق قرار گیرد. در گذشته، شاهد بودیم که آقای ویتکاف در جریان مذاکره برخی مسائل را می‌پذیرفت اما پس از بازگشت به واشنگتن، آمریکایی‌ها زیر تعهدات می‌زدند. به همین دلیل است که طرف ایرانی خواهان شفاف‌سازی کامل پیش از آغاز رسمی گفت‌وگوهاست.
*** شما به غنی سازی اشاره کردید، غنی سازی در دوره پنجم مذاکرات یکی از خطوط قرمز ما و امریکایی ها بود. آنها میگفتند غنی سازی صفر باشد و ما می گفتیم خیر. فکر می کنید آیا امکان رسیدن به توافقی در این زمینه وجود دارد؟
به نظر من، اکنون شرایط برای گفت‌وگو درباره غنی‌سازی بهتر از قبل از جنگ است. چند سایت هسته‌ای ایران از سوی آمریکا و اسرائیل مورد حمله قرار گرفته‌اند و ایران نیز، لااقل برای چند ماه آینده، احتمالاً توان یا تمایلی به ادامه غنی‌سازی ندارد. همچنین مشکلاتی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به‌وجود آمده است.
در چنین فضایی ممکن است راه‌حل‌هایی پیدا شود که هر دو طرف به آن رضایت دهند. منظورم این است که فضای فعلی می‌تواند زمینه‌ای برای توافق فراهم کند؛ توافقی که ایران در آن امتیازاتی می‌دهد و متقابلاً امتیازاتی دریافت می‌کند. یکی از دلایل تأخیر در آغاز مذاکرات رسمی نیز همین است؛ گفت‌وگوهای غیررسمی در جریان است تا اگر مذاکرات مستقیمی آغاز شود، همان اشتباهات گذشته تکرار نشود.
*** در شرایط کنونی، مذاکره با آمریکا یا اروپا چه دستاوردی می‌تواند برای ایران داشته باشد؟
اگر مذاکرات پیش برود، خط قرمز اصلی ایران، یعنی برداشتن تحریم‌ها، باید محقق شود. اگر مذاکره‌ای صورت گیرد اما تحریم‌ها همچنان پابرجا بماند، عملاً هیچ دستاوردی برای ایران حاصل نخواهد شد. اولین و مهم‌ترین دستاورد می‌تواند کاهش تنش در منطقه باشد.
برداشتن تحریم‌ها می‌تواند زمینه را برای بهبود روابط اقتصادی با کشورهای غربی فراهم کند، تهدیدهای امنیتی کاهش یابد و نقش اسرائیل در منطقه محدود شود. در واقع، این مسائل می‌تواند به افزایش ثبات در داخل کشور نیز منجر شود.
*** در دور قبل در حال مذاکره با آمریکا بودیم که اسرائیل با ما حمله کرد و به نوعی فریب خوردیم ،الان مقامات ما زیاد به امریکا اعتماد ندارند. چه تضمینی وجود دارد که آمریکایی‌ها بار دیگر ایران را فریب ندهند؟
همین نگرانی یکی از دلایل گفت‌وگوهای غیرمستقیم فعلی است. طرف ایرانی خواهان تضمین است که در صورت ورود به مذاکرات رسمی، دیگر با تکرار آن فریب‌ها مواجه نشود. ضمن اینکه شرایط امروز با گذشته فرق دارد.
ترامپ هر روز در رسانه‌ها ادعا می‌کند که مراکز هسته‌ای ایران را نابود کرده و حتی این موضوع را در مهمانی‌های رسمی هم تکرار می‌کند. برخی رسانه‌ها در آمریکا با این ادعاها مخالفت می‌کنند و حتی برخی خبرنگاران بابت این مخالفت‌ها تحت فشار قرار گرفته‌اند. همین اختلافات داخلی در آمریکا نشان می‌دهد که فضای داخلی آن کشور نیز چندان پذیرای یک درگیری طولانی‌مدت دیگر نیست.
از سوی دیگر، در داخل کنگره آمریکا چه در میان جمهوری‌خواهان و چه دموکرات‌ها، مخالفت‌هایی جدی با حمله به ایران وجود دارد. آن‌ها نگرانند که این درگیری شبیه جنگ‌های بی‌پایان افغانستان و عراق شود.
بخشی از پایگاه رأی ترامپ نیز، که شامل ملی‌گراها و کشاورزان آمریکایی است، به‌شدت با هزینه‌کرد منابع ایالات متحده در خارج از کشور مخالف‌اند. ادامه سیاست‌های تنش‌زا می‌تواند باعث ریزش این حامیان شود و در انتخابات میان‌دوره‌ای پیش رو، به ضرر ترامپ تمام شود.
از طرف دیگر، ترامپ علاقه زیادی به کسب جایزه صلح نوبل دارد. او می‌داند که تداوم درگیری‌ها این رؤیا را از او خواهد گرفت. بنابراین فشارهایی برای کاهش تنش نیز وجود دارد.
*** اگر مذاکره نکنیم، چه خواهد شد؟ آیا دوباره وارد شرایط جنگی خواهیم شد؟
ما قصد نداریم از مذاکره عقب‌نشینی کنیم. همان‌طور که رئیس‌جمهور، وزیر خارجه و سخنگوی دولت گفته‌اند، این سیاست‌ها حاصل تصمیم‌گیری در سطوح عالی امنیتی کشور است. به همین دلیل، هیچ‌کس به‌صورت شخصی در این زمینه اظهارنظر نمی‌کند.
در حال حاضر نیز تلاش‌هایی برای گرفتن تضمین در حال انجام است و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، مذاکرات آغاز خواهد شد.
*** چرا برخی تندروها به سیاست خارجی کشور درباره مذاکره بعد از جنگ انتقاد می‌کنند؟
این انتقادها فقط متوجه وزارت خارجه نیست؛ رئیس‌جمهور نیز در روزهای گذشته با هجمه‌هایی مواجه شده است. دلیل اصلی این است که پس از انتخابات ریاست‌جمهوری و آغاز گفت‌وگوها با آمریکا، سیاست‌های این جریان تضعیف شد.
حالا با وقوع درگیری‌ها، این جریان فرصتی یافته تا دوباره به صحنه بازگردد و تلاش می‌کند مانع از موفقیت دولت در مسیر مذاکره شود. آن‌ها از ابتدا با گفت‌وگو با آمریکا مخالف بودند، اما واقعیت این است که کشور در حال حاضر با تهدیدات امنیتی، مشکلات اقتصادی و خطر اسنپ‌بک مواجه است.
این افراد یا نمی‌توانند این واقعیت‌ها را تحلیل کنند، یا منافع گروهی‌شان را بر منافع ملی ترجیح می‌دهند. در حالی که تنها راه عبور از این بحران، مذاکره‌ای هدفمند و بر پایه منافع ملی با ایالات متحده است. اگر توافقی حاصل شود، نه‌تنها تحریم‌ها کاهش می‌یابد، بلکه خطر فعال شدن مکانیسم ماشه یا اسنپ‌بک نیز از بین می‌رود. در آن صورت، اروپا نیز انگیزه‌ای برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1037479/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله سازندگی/ رفتارهای خودسرانه و قبیله‌ای

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: چرا جراحی اقتصادی را از سفره مردم شروع می‌کنید؟

ابلاغ 12 مصوبه جدید شورای عالی اشتغال

اظهارات صمصامی در مورد تزریق 60 همت به بازار بورس؛ در شرایط غیرعادی نباید نماد و بازار را باز کنیم

فواید شگفت‌انگیز طبیعت‌گردی بر سلامت جسم و روان

حضور دو نسل از اعجوبه‌ها در یک قاب؛ مسی و یامال در اولین تیزر 2026

پاسخ منفی طارمی به پیشنهاد الوصل امارات

مناسبت روز/ شنبه، 21 تیر ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جنگ، بورس و سهامدار خرد

رئیس اتحادیه مشاوران املاک: مهاجران افغان بازار مسکن را به هم می‌زدند

شهدای اخیر گلستان نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند

ثبت ملی مدرسه 68 دانش آموز شهید حمله موشکی رژیم بعث عراق در بروجرد

تحویل یک بهله عقاب شکاری به محیط زیست دلفان

گزینه جدید پرسپولیس در چند کیلومتری کمپ سرخ‌ها!

محبی: قطعاً علاقه‌مند بودم به استقلال برگردم

پاسخ ونگر به کلوپ: اصلا نظرت را قبول ندارم!

مذاکره سپاهان با تاکتیسین سرشناس استقلال!

سرمقاله خراسان/ احیای توس، راه‌های رفته و نرفته

رکوردشکنی نفتی ایران بعد از 46 سال

ثبت‌ سفارش شکر آغاز شد

گوشی هوشمند، ذهن سالمندان را فعال‌تر می‌کند

بورس روی لبه بی اعتمادی

دیدار استاندار گیلان و سخنگوی وزارت خارجه با خانواده شهید دانشمند هسته‌ای

حسین‌زاده: برابر پرسپولیس حرفی برای گفتن نداشتیم!

حسین‌زاده: هواداران انگیزه قهرمانی ما بودند

حسین‌زاده: اخراجم برابر ذوب‌آهن منصفانه نبود!

حسین‌زاده: تا فینال آسیا می‌رفتیم رکورد سردار را می‌زدم

تمرین ریکاوری تیم ملی فوتبال بانوان پس از برتری مقابل سنگاپور

عذرخواهی اشرف حکیمی از یکی از هواداران رئال مادرید که مورد اصابت شوت او قرار گرفته بود

امیرحسین حسین زاده: این فصل اگر 6 گل هم می خوردیم باید 7 تا می زدیم

واکنش امیرحسین حسین زاده به حذف تراکتور از لیگ قهرمانان آسیا

امیرحسین حسین زاده: قهرمانی با استقلال نسبت به قهرمانی با تراکتور شور و هیجانی نداشت

امیرحسین حسین زاده: دلیل عدم خوشحالیم مقابل استقلال این بود که روزهای خوبی در این تیم داشتم

امیرحسین حسین زاده: هواداران چادرملو بدون دلیل به بازیکنان تراکتور فحش می دادند

دلیل موفقیت بازیکنان و تیم تراکتور از دیدگاه امیرحسین حسین زاده

کیت افتخاری پورتو برای دیگو ژوتا، مهاجم اسبق خود که در سانحه رانندگی درگذشت

فیرمینو با باشگاه جدیدش به توافق کامل رسید

بازگشت ذوب آهن به چرخه تمرینات

صحبت های خسروی در مورد بازسازی ورزشگاه خیبر و خبر خوش به بانوان فوتبال‌دوست خرم آباد

حریف بعدی زنان ایران صدرنشین گروه شد

چرا مجید جلالی صنعت نفت را انتخاب کرد؟

دلیل جالب امیرحسین حسین زاده برای تقدیم گلش مقابل نساجی به اسکوچیچ

ایران تمرین قبل از مسابقه را از دست داد!

قرارداد 5 ساله دفاع چپ رئال با بنفیکا

چالش تازه چپ‌پای سابق استقلال

فلومیننزه - چلسی از نگاه پدرو نتو

بلایی که کوارتسخلیا سرِ آردا گولر آورد

اثر جدید حمید سحری؛ چه برایمان آورده ای عثمان؟

روبرت لواندوفسکی از چهره جدید خود رونمایی کرد

ابرناکی و بارش پراکنده در لرستان