ندای لرستان

آخرين مطالب

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است سیاسی

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به نظر می‌رسد سفارت عمان در رم تاثیر مثبتی بر عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، گذاشته است. این دو در تاریخ 19 آوریل برای دومین دور مذاکرات هسته‌ای در این محل دیدار کردند و این دیدار را با بیانیه‌هایی خوش‌بینانه و تعهد به برگزاری سومین نشست به پایان رساندند. عراقچی فضای مذاکرات را «نسبتا مثبت» توصیف کرد و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، هم با شور بیشتری راجع به این دیدار صحبت کرد. ترامپ اعلام کرد که دولت او موفق به برگزاری «جلسات بسیار خوبی» درباره ایران شده است. در همان روز، دیدار بعدی این دو فرستاده برای 26 آوریل برنامه‌ریزی شد.
اکونومیست می‌نویسد «مذاکرات فنی» که قرار است از 26ام آغاز شود به اندازه دیدار فرستاده‌های سیاسی دو کشور اهمیت دارد. مذاکره برای دستیابی به توافق هسته‌ای فرآیندی پیچیده است و فرستادگان ارشد تنها می‌توانند تا حدی پیش بروند. برگزاری جلسه‌ای میان کارشناسان نشان‌دهنده آن است که آمریکا و ایران بررسی جزئیات توافق را آغاز کرده‌اند.
اکونومیست آغاز مذاکرات فنی را نویدبخش خوانده و آن را نشان‌دهنده پایان مرحله آسان مذاکرات می‌نامد. این نشریه انگلیسی می‌نویسد آنچه عیان است تمایل به دستیابی به توافق میان ایران و آمریکاست. آنها امیدوارند توافقی بهتر از برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) را که در سال 2015 میان ایران و شش قدرت جهانی امضا شد و سه سال بعد توسط ترامپ کنار گذاشته شد شکل دهند.
با این حال از نگاه اکونومیست، رئیس‌جمهور آمریکا با سه مانع عمده مواجه است:
بازار
نخست، مدیریت تندروهای درون دولت خود اوست. موضع ویتکاف درباره انتظارات آمریکا از این توافق تا به اینجا متناقض به نظر می‌رسد. او در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس‌نیوز در 14 آوریل اظهار کرد که توافق جدید به ایران اجازه خواهد داد غنی‌سازی اورانیوم تا سطح 3.67درصد، مشابه برجام، را ادامه دهد. اما روز بعد، موضع خود را تغییر داد و اعلام کرد که ایران باید برنامه غنی‌سازی خود را «متوقف سازد». به عقیده اکونومیست، هدف نخست واقع‌بینانه به نظر می‌رسد، اما هدف دوم خیر. عراقچی تاکید کرده است که توافقی با غنی‌سازی صفر قابل‌مذاکره نیست. به نظر می‌رسد تغییر موضع ویتکاف تحت فشار تندروهای واشنگتن رخ داد که از امتیازدهی زودهنگام او در یک موضوع کلیدی ناراضی بودند.
چالش دوم به خواسته‌های ایران برمی‌گردد. ایران خواستار توافقی پایدارتر و سودآورتر از برجام است. این بدان معناست که ایران اکنون به دنبال تضمین‌هایی است که نه ترامپ و نه رئیس‌جمهور بعدی نتوانند آن را کنار بگذارند. این بار ایران خواستار توافقی است که توسط سنا به تایید برسد و دولت‌های آمریکایی نتوانند به‌سادگی برجام از آن خارج شوند. با این حال، اکونومیست اشاره می‌کند حتی معاهده مورد تایید سنا نمی‌تواند تضمینی قطعی به حساب آید؛ زیرا معاهدات می‌توانند لغو شوند و آمریکا تجربه‌ خروج یک‌جانبه روسای‌جمهور از معاهدات را دارد. برخی مقامات ایرانی تضمینی قوی‌تر را ترجیح می‌دهند. آنها در سال‌های اخیر ذخیره بزرگی از اورانیوم غنی‌شده و هزاران سانتریفیوژ پیشرفته جمع‌آوری کرده‌اند. مقامات امیدوارند بخشی از این ذخایر را در تاسیساتی تحت نظارت سازمان ملل در ایران نگه دارند. اکونومیست می‌نویسد به این ترتیب در صورت خروج مجدد آمریکا از توافق، ایران می‌تواند این تجهیزات را از انبار خارج کرده و برنامه هسته‌ای خود را از سر گیرد. این امر اهرمی برای ایران فراهم می‌کند، اما به همین دلیل، آمریکا احتمالا با چنین شرایطی موافقت نخواهد کرد.
ایران همچنین خواستار اطمینان‌های اقتصادی است. رفع تحریم‌ها به‌تنهایی کافی نیست؛ توافق باید وعده منافع ملموسی را در خود داشته باشد که برجام از آن محروم بود. اگرچه توافق برجام به ایران امکان صادرات نفت بیشتری داد اما در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی چندان موفق نبود. به گزارش بانک جهانی، در سال 2016، اولین سال پس از امضای توافق، جریان ورودی سرمایه خارجی به ایران تنها 0.7درصد از تولید ناخالص داخلی بود، که نسبت به 0.5درصد در سال 2015 افزایش کمی به شمار می‌رفت. تحریم‌ها یکی از موانع اصلی جذب سرمایه خارجی بودند، هرچند به واسطه برجام برخی تحریم‌ها لغو شدند، اما برخی دیگر باقی ماندند.
سومین چالش ترامپ که یکی از راه‌حل‌ها نیز به شمار می رود، ترغیب کشورهای خلیج‌فارس به توسعه تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران است و رئیس‌جمهور آمریکا در راه توافق با ایران به حمایت دیگر کشورها نیاز دارد. به نظر می‌رسد سعودی‌ها آماده همکاری هستند. سفر هفته‌ گذشته وزیر دفاع عربستان به تهران از این جهت حائز اهمیت است که او بالاترین مقام سعودی است که از زمان از سرگیری روابط سیاسی دو کشور به ایران سفر کرده است. به نظر می‌رسد پادشاهی سعودی نگران جنگ احتمالی است و مشتاق است که آمریکا به توافق دست یابد. ترامپ قصد دارد ماه آینده به سه کشور خلیج‌فارس سفر کند که فرصتی برای جلب حمایت آنها خواهد بود. همزمان، ترامپ باید بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، را که به هر توافقی بدبین است و حمله نظامی را ترجیح می‌دهد، مدیریت کند. نتانیاهو از زمان تحلیف ترامپ در ژانویه دو بار به واشنگتن سفر کرده است. پس از آخرین تماس تلفنی آنها در 22 آوریل، ترامپ اظهار کرد که او و نتانیاهو «در همه مسائل هم‌نظر هستند». اکونومیست می‌نویسد در حال حاضر به نظر می‌رسد ترامپ حاضر و مایل به مهار نتانیاهو است اما اگر مذاکرات ماه‌ها به طول انجامد، این کار دشوارتر خواهد شد.
از سوی دیگر، ایران استراتژی هوشمندانه‌ای برای تعامل با ترامپ در پیش گرفته است و قصد جلب توجه او با جذابیت‌های تجاری دارد. هفته گذشته عراقچی به سخنرانی در کنفرانس سیاست هسته‌ای به میزبانی اندیشکده کارنگی دعوت شده بود. البته این سخنرانی در آخرین لحظه لغو شد، اما او متن آن را به‌صورت آنلاین منتشر و اعلام کرد که ایران قصد دارد 19 رآکتور هسته‌ای بسازد و شرکت‌های آمریکایی برای شرکت در مناقصه دعوت خواهند شد. او نوشت: «ده‌ها میلیارد دلار قرارداد بالقوه در دسترس است. بازار ایران به‌تنهایی برای احیای صنعت هسته‌ای در حال چالش آمریکا کافی است.»
در حال حاضر، تنها حدود 65 رآکتور هسته‌ای در سراسر جهان در حال ساخت است. ساخت 19 رآکتور فرصتی طلایی محسوب می‌شود. البته دور از انتظار نیست شرکت‌های آمریکایی برای شرکت در این مناقصه تردید داشته باشند؛ یا رونق ساخت‌وساز در ایران با پشتیبانی شرکت‌های آمریکایی ممکن است غیرمعمول به نظر برسد، اما در دنیای تحت هدایت ترامپ، همه‌چیز ممکن است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1022897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایان عملیات امدادی در کوهدشت؛ کودکی در میان فوتی‌ها نیست!

ادعای مدیرعامل لیگ برتری؛ کتک زدن در تهران، عادی سازی شد، پیروانی در خرم آباد کتک خورد!

پرونده قضائی برای حادثه تلخ کوهنانی تشکیل می‌شود

اسامی فوتی‌های حادثه کوهدشت؛ 7 جسد از چاه بیرون کشیده شد

اتفاق تلخ در کوهدشت؛ فوت 6 نفر برای نجات جان کودک گرفتار در چاه

فوتی‌های حادثه کوهدشت به 7 نفر رسید

جزئیات جدید از سقوط 8 نفر به چاه در کوهدشت/ 7 نفر فوت شدند

اسامی فوتی های حادثه کوهدشت؛ 8 جسد از چاه بیرون کشیده شد

عبدی تایید کرد: کارمندان خیبر، پیروانی را کتک زده‌اند!

حادثه تراژدیک پس از سقوط یک کودک در چاه کشاورزی در کوهدشت

پرواز مستقیم حجاج از خرم‌آباد به مدینه انجام شد

استاندار لرستان: فرودگاه خرم‌آباد ظرفیت عظیمی برای توسعه استان است

جزئیات دیگری از حادثه کوهدشت؛ افزایش فوتی‌ها به 4 نفر

ماجرای یک تراژدی؛ مرگ 6 عضو یک خانواده برای نجات یک نفر!

قهرمانی خراسان‌شمالی در مسابقات جودو جوانان کشور

سقوط 8 عضو یک خانواده در چاه

شکایت باشگاه پرسپولیس از عوامل اجرایی خیبر خرم آباد

کارشناسی داوری خیبر خرم آباد – پرسپولیس

لحظه بیرون آوردن یکی از اجساد در کوهدشت +فیلم

محبوس شدن 6 نفر در یک چاه آب در کوهدشت

محبوس شدن 6 نفر در یک چاه آب در کوهدشت؛ فوت 3 نفر تا کنون

اکونومیست: پوتین چه می‌خواهد؟

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

بزرگداشت روز زبان و ادبیات فارسی در لرستان برگزار می‌شود

همسر علی علیپور خطاب هواداران خیبر خرم آباد: باید تاوانش را پس بدهید!

محبوس شدن 6 نفر از اهالی کوهنانی لرستان در چاه آب + فیلم

ضاربان افشین پیروانی دستگیر شدند

محبوس شدن 6 نفر در یک چاه آب در کوهدشت؛ تأیید فوت 3 نفر

صدا، دوربین، سیگار، حرکت!

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

پرسپولیس از باشگاه خیبر شکایت کرد

دولت دوم ترامپ به دنبال تغییر بنیادین در سیاست خارجی آمریکاست

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

لحظه دستبند زدن به ضارب افشین پیروانی +عکس

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

کسانی که پیروانی را کتک زدند، دستگیر شدند

افرادی که به افشین اپیروانی حمله کردند، دستگیر شدند

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

دستگیری ضاربان مدیر پرسپولیس؛ یگان ویژه هر دو ضارب را بازداشت کرد

مسئولان ناترازی انرژی را تدبیر و مدیریت کنند

داد و فریاد مدیر فرهنگی پرسپولیس در خرم آباد/ حضور غیر قانونی مدیر پرسپولیسی در نشست خبری

آماده‌باش 195 حوزه امتحانی؛ لرستان مهیای برگزاری آزمون‌های نهایی شد

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟